🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Yatırımcılığa Yeni Başlayanlar İçin İki ETF

Yayın Tarihi 16.06.2021 15:44
NDX
-
US500
-
DJI
-
QQQ
-
USD/BRL
-
COP
-
SPG
-
STX
-
IRM
-
IXIC
-
FTNT
-
REG
-
ODFL
-
SPYD
-
ROKU
-
ZS
-
CRWD
-
QQQJ
-
Bu yazı 16.06.2021 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayınlanmıştır.
 
ABD'de Dow Jones Industrial Average, S&P 500 ve NASDAQ 100 gibi majör endeksler geçtiğimiz 12 ayda ciddi yükselişler kaydetti. Endeksler sırasıyla %37, %41 ve %45 yükselmiş durumda. Salgının ilk günleri hisse fiyatlarına yüksek oynaklık getirdi ve uzun vadeli yatırımcıların sabırlarını test etti.
 
Ancak benzeri görülmemiş seviyede mali ve parasal teşviklerle birlikte tüketici ve yatırımcı hissiyatlarındaki iyileşme, çok sayıda hissenin etkileyici geri dönüşler yapmasını sağladı. ABD'li aracı kurumların verilerine göre, geçtiğimiz bir yılda farklı yaş aralıklarından bireysel yatırımcılar sermayelerini hisselere yatırmaktaydı.
 
Piyasa tarihi bize, önünde onlarca yıllık büyüme olan güçlü hisselere yatırım yapmanın getirileri katlanarak artan portföyler oluşturmaya yardımcı olabileceğini hatırlatıyor. Bu yüzden bugün, yeni yatırımcıların potansiyel uzun vadeli portföy üyeleri olarak değerlendirebilecekleri iki borsa yatırım fonunu (ETF) inceleyeceğiz.

1. Invesco NASDAQ Next Gen 100 ETF

  • Mevcut Fiyat: 33,08 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 24,67 - 35,18 dolar
  • Temettü Geliri: %0,33
  • Masraf Oranı: yıllık %0,15
 
Invesco NASDAQ Next Gen 100 ETF (NASDAQ:QQQJ), NASDAQ Composite'te yer alan ve finans sektörü dışında faaliyet gösteren en büyük 101 - 200'üncü şirkete yatırım yapıyor.
 
QQQJ Günlük Grafik

Çoğu yatırımcı, finans endüstrisi dışında bulunan ve NASDAQ'da listelenen en büyük 100 şirketten oluşan NASDAQ 100 Endeksi'ni duymuştur.
 
QQQJ ise bunun yerine, muhtemel olarak NASDAQ 100'e tırmanabilecek şirketlere odaklanıyor. Fon Ekim 2020'de işlem görmeye başladı.
 
Bilgi teknolojisi şirketleri (%42,6) bu fonda en büyük ağırlığa sahip. Onu sağlık hizmetleri (%19,51), keyfi tüketici ürünleri (%14,26), iletişim hizmetleri (%13,90) ve diğer sektörler takip ediyor.
 
İlk 10 şirket, 1,2 milyar dolarlık net varlıkların yaklaşık %20'sini oluşturuyor, yani bir hissede yaşanabilecek kısa vadeli iniş çıkışlar fonun değerini etkilemiyor. Fonda mevcut olarak ilk beş şirket şöyle:
  • Crowdstrike (NASDAQ:CRWD): Sunnyvale, California merkezli siber güvenlik şirketi; 2021'de %9 yükseldi;
  • Roku (NASDAQ:ROKU): San Jose, California merkezli yayın ve eğlence platformu; 2021'de %4 yükseldi;
  • Fortinet (NASDAQ:FTNT): Sunnyvale, California merkezli siber güvenlik şirketi; 2021'de %54 yükseldi;
  • Old Dominion Freight Line (NASDAQ:ODFL): Thomasville, North Carolina merkezli taşımacılık şirketi; 2021'de %28 yükseldi;
  • Zscaler (NASDAQ:ZS): San Jose, California merkezli bulut güvenliği platformu; 2021'de %4 yükseldi.
 
Fon 2021'de %8'in üzerinde getiri sağladı ve Şubat ortasında tarihi bir zirveye ulaştı. Benzer şekilde, NASDAQ 100 Endeksi'ni takip eden Invesco QQQ Trust (NASDAQ:QQQ) fonu da %9 kadar yükseldi. QQQ son günlerde tarihi bir zirveyi gördü.
 
QQQJ'nin 2021'de yatırımcıların odağında olması gerektiğine inanıyoruz. Fonda yer alan bazı teknoloji şirketleri son haftalarda baskı altına girdi. Bu yüzden, yatırımcılar fonda düşüş alımları yapmayı düşünebilir. Fondaki varlıkların uzun yıllar boyunca hissedarlar için değer yaratmaları muhtemel.

2. SPDR® Portfolio S&P 500 High Dividend ETF

  • Mevcut Fiyat: 42,13 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 26,15 - 42,64 dolar
  • Temettü Geliri: %4,45
  • Masraf Oranı: yıllık %0,07
 
SPDR® Portfolio S&P 500 High Dividend ETF (NYSE:SPYD), aynı zamanda sermaye değerlemesi de görebilecek yüksek temettü seviyeli hisselere erişim sunuyor. Ekim 2015'te işlem görmeye başlayan fon, 4,8 milyar dolarlık net varlığa sahip. Mevcut düşük faiz oranlı ortam, yatırımcıları istikrarlı temettü arayışına itti. Bunun sonucunda, SPYD gibi fonlara yönelik sermaye akışları arttı.
 
SPYD Günlük Grafik

77 varlığa sahip SPYD, S&P 500 High Dividend Endeksi'ni takip ediyor. İlk 10 hisse fonun %15'inden daha azını oluşturuyor ve fondaki hiçbir isim, %1,75'in üzerinde bir ağırlığa sahip değil.
 
Finans, %23,46'yla fonda en büyük ağırlığa sahip sektör konumunda. Onu gayrimenkul hisseleri (%19,58), enerji (%13,66), kamu hizmetleri (%12,93) ve bilgi teknolojisi (%6,69) takip ediyor.
 
Veri depolama şirketleri Seagate Technology (NASDAQ:STX) ve Iron Mountain (NYSE:IRM), gayrimenkul yatırım ortaklıkları (REIT) Regency Centers (NASDAQ:REG) ve Simon Property Group (NYSE:SPG) ile ConocoPhillips (NYSE:COP), fonun önde gelen isimlerinden.
 
Fon bu yıl şimdiye dek %28'in üzerinde getiri sağladı ve Haziran başında rekor bir zirveyi gördü. Sırasıyla %15,10 ve %1,88 seviyelerinde olan son 12 aylık fiyat-kazanç ve fiyat-defter değeri ile mevcut temettü geliri, fonun önümüzdeki aylarda yeni zirveler görebileceğine işaret ediyor.
 
Pasif gelir hedefleyen yatırımcıların çoğu, piyasalar baskı altına girdiğinde bile temettü hisselerin panikle satmaktan kaçınır. Bu yüzden, SPYD'yi oluşturan isimlerde kısa vadeli kâr satışları yaşansa bile, hızla toparlanma ihtimalleri yüksek.
 
Not: Yukarıda bahsedilen finans ürünleriyle ilgileniyor ancak bu ürünleri bölgenizde bulamıyorsanız aracı kurumunuz ya da finansal planlamacınızla iletişime geçmek isteyebilirsiniz.
 
Herhangi bir soru ya da görüşünüz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
 
Editörün Notu: İncelenen her varlık tüm bölgesel piyasalarda mevcut olmayabilir. Size uygun olabilecek benzer finansal araçlar bulabilmek adına lütfen yetkili bir aracı kurum ya da finans danışmanıyla iletişime geçin. Bu içerik sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce kendi detaylı araştırmanızı yapmanız gerekir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.