🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Ukrayna ve Omicron Endişeleri Sebebiyle Tahvil Faizleri ve Hisseler Düştü

Yayın Tarihi 25.01.2022 17:11
US2YT=X
-
US5YT=X
-
US10YT=X
-
Faiz artışları, düşmeyen enflasyon, hızla artan Omicron vakaları ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ihtimalinden oluşan kusursuz bir fırtına yatırımcıları korkutarak, riskli varlıklarını satmalarına ve tahvillere yönelmelerine yol açtı.
 
Hisse piyasaları Pazartesi günü geç bir toparlanma öncesinde düzeltme bölgesine geriledi ve NATO, olasılığı giderek artan bir Rus işgaline karşı Ukrayna'nın doğu sınırını savunmak için askeri birlikleri beklemeye aldı. ABD ve İngiltere Ukrayna'nın başkenti olan Kiev'de elçilik çalışanlarını ve ailelerini ülkeden çıkarmaya başladı ve ülkedeki vatandaşlarına da ayrılma çağrısı yaptı. Washington 8.500 askeri hazır bekletiyor.
ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi Haftalık Grafik

ABD 10 yıllık tahvil faizi dün de düşüşünü sürdürdü ve %1,71'e ulaşmanın ardından geç saatlerde %1,77'ye geri döndü. Tahvil faizi geçtiğimiz haftada %1,89'a ulaşmıştı. Tahvil faizleri tahvil fiyatlarına zıt hareket eder, yani düşüş yatırımcıların devlet tahvillerinin güvenliğine kaydığına işaret ediyor.
 
10 yıllık tahvil faizi düşerken, daha kısa olan iki ve beş yıllık tahvil faizleri de bu yıl FED'in yapacağı faiz artışlarına yönelik beklentilerle çeyrek baz puan civarında yükseldi.
 
Analistler geçtiğimiz haftada tahvil faizlerindeki yükselişi hisse piyasasında yaşanan düşüş için suçluyordu. FED enflasyona çok geç bir cevap verirken, tahvil faizi yüksek enflasyonun ve daha yüksek faiz oranlarının işaretçisi gibi göründü. Ancak Pazartesi günkü işlemler daha çok riskli varlıklardan çıkış kaynaklı gibi görünüyordu.

Jeopolitik Gerilimler Tahvillere Kaçışı Tetikliyor

 
Jeopolitik gerilimler finans piyasalarını da etkiledi ve bazıları Washington'ın tüm gözdağlarına rağmen, Moskova'nın Ukrayna'ya girmesi durumunda geri adım atacağından korkuyor.
 
Çin de bu yıl şimdiye kadarki en büyük savaş uçağı grubunu Tayvan'a yolluyor. Tayvan Savunma Bakanlığı şimdiye kadar 39 uçağın hava savunma sahasına girdiğini açıkladı. Tayvan sınır ihlalini engellemek için kendi uçaklarını havalandırdı ve füze savunma sistemlerini aktif hale getirdi.
 
Avrupa'da devlet tahvil faizleri de Ukrayna gerginliği sebebiyle düşüşteydi. İtalya'da başkanlık seçimi başladı ve dördüncü raunda geçilmesi için üçte ikilik bir çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Başbakan Mario Draghi'nin kazanması muhtemel ancak sonuç Perşembe'ye kadar belli olmayabilir ve İtalya'da her zaman sürprizler yaşanabilir.
 
ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu ay önemli bir toplantı gerçekleştirecek ve tahvil alımlarını azaltma sürecinin hızlandırılmasının ardından, komitenin Mart ayında Aralık 2018'den bu yana ilk faiz artışını açıklaması bekleniyor.
 
Komite aynı zamanda vadesi dolan tahvillerde yeniden yatırımı azaltarak tahvil portföyünü küçültmeye ne zaman başlayacağının da ipucunu verebilir.
 
IHS Markit'in Pazartesi günü yayınladığı bileşik PMI verisi Aralık ayındaki 57,0'dan Ocak'ta 50,8'de 18 aylık bir düşük seviyeye geriledi ve ekonomi neredeyse durma noktasındayken çok küçük bir genişlemenin yaşandığını gösterdi. IHS Markit yavaşlamanın sebebi olarak tedarik zinciri aksaklıklarını ve salgın sebebiyle yaşanan istihdam açıklarını gösterdi.

FED Adaylarının Onay Süreci Devam Ediyor

 
Yeni adayların yavaş işleyen onay süreçleri 12 bölgesel bankanın ikisinin yeni bir başkan arayışında olması sebebiyle, FED'in yedi koltuklu yönetim kurulunda yalnızca dört isim kaldı.
 
FOMC'de Washington merkezli yönetim kurulunun yedi üyesi, bölgesel banka başkanlarından oluşan beş üyeye karşı sürekli bir çoğunluğa sahip.  Komite konsensüsle işlediği için bunun pek bir önemi yok, ancak şu an beş bölgesel banka başkanı ve daimi dört yönetim kurulu üyesiyle birlikte denge değişmiş durumda.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.