Şubat Piyasa Özeti: Hisse Performansı İyileşmenin Yaklaştığına İşaret Ediyor

Yayın Tarihi 01.03.2021 17:13
NDX
-
US500
-
DJI
-
BA
-
CVX
-
CAT
-
AA
-
GS
-
JPM
-
WYNN
-
AAPL
-
MGM
-
XOM
-
LUV
-
CLX
-
MRO
-
JNJ
-
MTB
-
LVS
-
FCX
-
HG
-
CL
-
DAL
-
UAL
-
GME
-
TSLA
-
IXIC
-
KOSS
-
DJT
-
CCL
-
US10YT=X
-
XOI
-
PBCT
-
ALK
-
CAR
-
RCL
-
TWTR
-
AMC
-
MAL
-
OSX
-
ARNC
-
MRNA
-
Bu sizi şaşırtabilir, ancak Apple (NASDAQ:AAPL) hissesi Şubat ayında müthiş bir performans göstermedi.
 
AAPL 300 Dakikalık Grafik

Belki ileride yine müthiş olacak. Sonuçta Apple'dan bahsediyoruz. Şirket hala 2,03 trilyon dolarlık bir piyasa değerine sahip.
 
Anca hisseler Şubat ayında %8,1 değer kaybederek Dow Jones Industrial Average'da en kötü 30'uncu, NASDAQ 100'de ise en kötü 12'inci performansı gösterdi. AAPL hisseleri aynı zamanda S&P 500'de en zayıf performansı gösteren 25 hisse arasındaydı.
 
Piyasanın eski gözbebeği Apple, daha önce yatırımcıların en sevdiklerinden olan, ancak Şubat'ta zayıf bir performans gösteren tek hisse değildi. Tesla (NASDAQ:TSLA) Şubat ayında yaklaşık %15, Clorox (NYSE:CLX) ise %13,6 değer kaybetti. Yatırımcılar ürettiği aşı COVID-19 virüsüyle mücadelede en etkili silahlardan biri haline gelen Moderna'nın (NASDAQ:MRNA) hisselerini bile sattı. Biyoteknoloji şirketinin hisseleri geçen ay %10,6'lık bir düşüş yaşadı.
 
Tabi bir de GameStop (NYSE:GME) var.
 
GME 300 Dakikalık Grafik

Oyun ve tüketici elektroniği satıcısı perakendecinin hisseleri, sadece geçen ay %151, Ocak'ta ise %1.625 yükselmenin ardından Şubat ayında %68,7 değer kaybetti.
 
Yatırımcı hissiyatında belirgin bir değişim ortaya çıkmaktaydı: geçmiş dönemde ciddi darbeler alan bazı hisseler artık yatırımcılar tarafından benimsenmiş durumda. Bu isimler arasında Marathon Oil (NYSE:MRO), Twitter (NYSE:TWTR), yolcu gemisi işletmecisi Carnival (NYSE:CCL), bakır ve altın madencisi Freeport-McMoRan (NYSE:FCX), Alaska Air Group (NYSE:ALK), Southwest Airlines (NYSE:LUV), Delta Air Lines (NYSE:DAL), ve United Airlines Holdings (NASDAQ:UAL) bulunuyor. Bu şirketlerin hepsi Şubat ayında %30 ya da üzerinde değer kazandı.

Görünümdeki Kaymayla Birlikte Makul Kazanımlar

 
Net durum şu şekilde: Hisseler Ocak'ta büyük oranda düşüş yaşamanın ardından Şubat ayında makul yükselişler kaydetti. Dow %3,2, SPX %2,6 ve NASDAQ Composite %0,9'luk bir kazanım elde etti.
 
Genel piyasa performansı zayıflıktan çok, ekonomik bir iyileşmenin sinyalini veren hisse kaynaklı bir anlatını oluşmaya başladığını ya da çoktan oluştuğunu ve sermayenin artık daha iyi fırsatlara yöneldiğini yansıtıyor.
 
COVID-19 virüsüne karşı koruma sağlayan aşılar ABD'de ve dünyanın geri kalanında her geçen gün daha çok sayıda insana ulaşıyor. Johnson & Johnson'ın (NYSE:JNJ) ürettiği aşı da Cumartesi günü ABD'de acil kullanım izni aldı.
 
Göreve başlayalı yaklaşık bir ay olan Biden yönetimi, 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketini geçirme çabasında.
 
Faiz oranları yükselmeye başlayarak, daha fazla krediye yönelik talebi yansıtıyor.
 
Piyasalar ayın sonunda daha iniş çıkışlı bir yol izledi. Yükseliş eğiliminin, tahvil tacirlerinin iyileşmeyi daha pahalı bir hale getirmeyi seçebileceğine yönelik işaretlerle çatışmasıyla birlikte hisseler birkaç gün elden çıkarıldı. 10 yıllık Hazine tahvil getirisi Eylül başında %0,65 civarındaydı. Şimdi ise, 31 Aralık'tan bu yana yaklaşık %59'luk artışın ardından %1,5'te, yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesinde.
 
Majör endekslerin tamamı Şubat'ın son haftasında düşüş yaşadı ve Dow %-1,78'le üç haftalık kazanç sonrasında ilk haftalık kaybını yaşadı.
 
Tahvil getirileri Cuma sonrasında bir miktar geriledi, ancak yatırımcılar ve FED tahvil piyasasını yakından takip edecek. (10 yıllık tahvil getirisinin şu an bile tarihin en düşük seviyelerinde olduğu unutulmamalı)
 
Başta iki sektörde olmak üzere, ay boyunca iyileşmeye yönelik zihniyetin çalışmaları görülüyor.
 
Finans hisseleri. Bu gruptaki hisseler faiz oranları ve yeni finansman anlaşmalarına yönelik beklentilerle birlikte yükseldi. Goldman Sachs (NYSE:GS) ve JPMorgan (NYSE:JPM) sırasıyla %17,8 ve %14,4'lük yükselişle Dow'ın en iyi ikinci ve beşinci performansını gösteren isimler oldu.
 
Finans sektöründe aynı zamanda bazı anlaşma işaretleri de bulunuyor. Daha küçük bölgesel bankalar, satın alınmaya hazır gibi görünüyor. New York'un güneydoğu bölgesinde ve New England'da faaliyet gösteren People's United Financial (NASDAQ:PBCT), ülkenin Orta-Atlantik bölgesinde faaliyetleri bulunan Buffalo merkezli M&T Bank (NYSE:MTB) ile 7,6 milyar dolarlık bir anlaşma sağladı.
 
Enerji hisseleri. Petrol fiyatları ayda %14 yükseldi ve bir yıl içinde ilk kez varil başına 60 dolar eşiğini aştı. Bu hareket enerji hisselerinde büyük bir ralliyi tetikledi. Fiyattaki sıçramanın arkasındaki faktörlerden biri, talep artışına yönelik beklentiydi, ancak sıçrama aynı zamanda Suudi Arabistan, Rusya ve OPEC arasında düşük fiyatların (Mart'taki piyasa paniğinin en kötü döneminde 20 doların altında) kartel ve müttefikleri için iyi olmadığına yönelik bir anlaşmayı da yansıttı.
 
Philadelphia Oil Service Sector Index (OSX) Şubat'ta %19,4 sıçradı ve 2021'de %25 yükseldi. NYSE ARCA Oil Index (XOI) ise %21,1 yükseldi. Exxon Mobil (NYSE:XOM) ayda %21, 2021'de ise %31 değer kazandı.
 
Dow'daki son petrol devi olan Chevron (NYSE:CVX) ise %18,1'lik sıçramayla Dow hisseleri arasında en iyi üçüncü performansı gösterdi.
 
MRO 300 Dakikalık Grafik

Marathon Oil %53,3 sıçrayarak S&P 500'ün liderliğini yaptı.
 
İyileşme teması başta bakır olmak üzere diğer emtiaya da yayıldı. Kırmızı metal Şubat ayında New York'ta %15,4'lük sıçramayla pound başına 4,0925 dolara, 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Freeport-McMoRan Copper & Gold hisseleri ayda %26 değer kazandı. Bakır birçok endüstriyel üründe kullanılan önemli bir malzeme ve bu yüzden küresel ekonomik koşullara yönelik takip edilen bir indikatör. Yükselen bakır fiyatları, iyileşmenin yaklaştığını söylüyor.
 
Ham alüminyum üreten Alcoa (NYSE:AA), yatırımcıların metale yönelik daha fazla talep beklemeleriyle birlikte Şubat ayında %36,6 sıçradı. Ham alüminyumu özel ürünlere dönüştüren Arconic (NYSE:ARNC) ise, materyal fiyatlarındaki artış sebebiyle %13,1 değer kaybetti.
 
CAT 300 Dakikalık Grafik

Materyal hisselerindeki yükselişi ekipman üreticileri de takip etti. İstihdamı artırmak için yol ve inşaatlara yönelik çok sayıda altyapı projesi olacağına yönelik beklentilerle birlikte Caterpillar (NYSE:CAT) %18,1'le Dow'ın en iyi performansını gösterdi.

İyileşme Boğaları Darbe Almış Hisseleri Canlandırdı

 
İyileşme boğaları aynı zamanda salgın döneminde ciddi zarar gören seyahat ve havayolu gibi alanlardaki şirketleri de canlandırıyor.
 
En büyük üç kumarhane işletmecisi olan Wynn Resorts (NASDAQ:WYNN), MGM Resorts International (NYSE:MGM) ve Las Vegas Sands (NYSE:LVS), %30'un üzerinde değer kazandı. Carnival ve rakibi Royal Caribbean (NYSE:RCL) ise %43'lük sıçrama kaydetti.
 
Yatırımcıların yıl boyunca uçak seyahatlerinde artış beklemesiyle birlikte havayolu hisseleri ralli yaptı. Alaska Air Group, Southwest Airlines, United Airlines ve Delta Air Lines, ay boyunca S&P 500'ün en iyi 30 ismi arasındaydı.
 
Ek olarak, Boeing'in (NYSE:BA) 737 MAX modeli yeniden uçuş izni aldı ve gökyüzüne geri dönecek. Havacılık devinin hisseleri Şubat'ta %9,2 yükseldi.
 
Yolcuların tüm seyahatlerinden vazgeçmesiyle birlikte havayolu hisseleri 2020'de en büyük darbeyi alanlar arasındaydı. Alaska Air hisseleri, yılın sadece ilk çeyreğinde neredeyse %58 düşmenin ardından 2020'yi %22 düşüşle tamamladı.
 
Son olarak, araç kiralama şirketi Avis Budget Group (NASDAQ:CAR), Şubat ayında %34,4 yükselerek Dow Jones Transportation Average'da (DJT) en iyi performanslardan birini gösterdi. Tabi ki yolcular, havaalanından istedikleri yere gitmek için bir araca ihtiyaç duyacak.

Potansiyel Piyasa Katalistleri

 
Eğer ekonomik koşullar bir iyileşmenin geldiğine işaret ediyorsa, bazı faktörler önümüzdeki dönemde piyasayı etkileyebilir:
  • Enflasyon korkuları sadece bir söylenti olarak kalmayabilir. Bunu belirleyecek şey FED ve ekonomiyi yeniden işlevsel hale getirmenin birinci önceliği olduğunu defalarca söyleyen FED Başkanı Powell olacak. Powell'ın hedeflerine ulaşmayı başarıp başaramayacağını söylemek için henüz erken ancak istihdam büyümesi, daha yüksek bir asgari ücret ve hükümetten bir teşvik paketi, Powell'ın açık bir şekilde desteklediği görüşlerden.
  • İyileşme umulan derecede güçlü değil. Başta seyahat, eğlence, restoranlar ve perakendecilik olmak üzere çok sayıda sektör salgından etkilendi. Bu sektörlerdeki iyileşme zaman alacak. Cuma günü yayınlanacak olan istihdam raporu önemli. Geçen hafta yayınlanan bir tüketici güveni raporu, temkinlilik uyarısında bulundu. Nihai olarak iyileşme Kongre'ye ve Biden yönetimine bağlı. Birçok Demokrat, ekonomiyi 2008-2009 mali krizinden çıkarma sürecinde yeteri kadar agresif hareket etmediklerini düşünüyor.
  • Bilgisayarlardan otomobillere ve mikrodalga fırınlara kadar her yerde kullanılan bilgisayar çiplerinde bir arz kıtlığı yaşanıyor. Eğer bir ürün çalışmak için bir çipe ihtiyaç duyuyorsa ve arz kısıtlı durumdaysa, üretimde aksama yaşanabilir.
  • Hisseler aşırı değerlendi. ABD hisseleri 2019'un sonunda ve 2020'nin başlarında aşırı değerlenmişti ve bir gerilemeyi tetikleyecek bir kataliste ihtiyaç duyuyordu. Bu tetik salgın oldu. NASDAQ da 2020'nin sonunda ve Ocak başında aşırı değerlenmiş hale geldi. Nihayet, bir gerileme yaşandı.
  • GameStop, AMC Entertainment (NYSE:AMC) ve Koss (NASDAQ:KOSS) gibi şirketlerin hisse fiyatlarında Reddit ve diğer sosyal medya platformları kaynaklı sıçrama ve çakılmalar potansiyel olarak kontrolden çıkarak finansal sistemde istikrar kaybına yol açabilir. Bu ihtimal çok yüksek olmasa da, takip edilmeli. Örneğin Koss, 2020'nin büyük bir bölümünde 1-2 dolar arasında işlem gördü. Sonrasında ise bir anda, hisse 126,00 dolara kadar yükseltildi. Hisse şimdi 16,71 dolarda.
 
Cuma itibariyle piyasa hakkında bir not: Çoğu hisse için 52 haftanın en yüksek ve düşük seviyeleri arasındaki fark daralmaya yakın, çünkü piyasalar 23 Mart 2020'de taban yapmıştı. Cuma itibariyle, Apple'ın 25 Ocak'ta ulaştığı 52 haftalık zirvesi 145,09 dolar, 23 Mart 2020'de gördüğü 53,14 dolarlık 52 haftalık düşük seviyesinin %172 yukarısındaydı. 52 haftalık zirve yükselmeden fark daralırsa, yatırımcılar hayal kırıklığı yaşayabilir.
 
(GameStop'ın 52 haftalık zirvesi olan 481,99 dolar, 3 Nisan 2020'de gördüğü 52 haftalık düşük seviyesinin tam %18.654 üzerinde.)
 
Cuma kapanışı itibariyle piyasalara yönelik özet, hisselerin yükselişine yönelik koşulların temel açıdan yerinde olduğu. Ancak ekonomiden, piyasanın iç dinamiklerinden ve siyasi ortamdan kaynaklı risklerin olduğu da kesin.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.