40% İndirim
💰 Buffett, Chubb'daki 6,7 milyar $ hissesini açıkladı. Tam portföyü InvestingPro ile sınırsız şekilde görüntüleyinPortföyü Kopyala

Tesla İçin Önümüzdeki İki Yıl Şirketin Kaderini Belirleyebilir

Yayın Tarihi 08.05.2024 14:28
NDX
-
GOOGL
-
TSLA
-
GOOG
-
NIO
-
LI
-

İş gücünü azaltmak zorlu sorunları çözerken kasvetli bir tablo çiziyor. Musk'ın yönetim becerileri Tesla'yı (TSLA) çekip çevirebilir mi?

Tesla daha yalın bir elektrikli araç şirketi olma çabalarını artırmaya devam ediyor. Nisan ayı ortasında şirkete küresel çapta gönderilen bir e-posta ile Tesla'nın, 140.000 olan toplam çalışanın %10 azaltılabileceği bildirildi.

Yalın ekiplere sahip olmasıyla tanınan Elon Musk'ın, Twitter'ın işgücünde %80 kesintiye gitmesinin de gösterdiği gibi bu işten çıkarmalar şirketin hayati çarklarını vuruyor.

Bu durum, elektrikli araç şarj bölümünün başındaki Rebecca Tinucci'nin ve onunla birlikte 500 çalışanın işine son verilmesine yol açtı. Yeni araçlar programının başındaki Daniel Ho ile kamu politikası ve iş geliştirme ekibinin başındaki Rohan Patel de işten çıkarıldı.

Bunlar; şirketin önceliklerinde genişlemeden, maliyet verimliliği artışları yoluyla hayatta kalmaya doğru ciddi bir kayma olduğunu gösteriyor.

Tesla’da İşten Çıkarma Dalgası Devam Edecek mi?

Elon Musk, çalışanlara gönderdiği bir e-postada bu değişimi doğruladı ve "kesinlikle sert" olmaları gerektiğini belirtti. Özellikle de 2024 yılının ilk çeyreğinde brüt kârdaki yıllık %18'lik ve toplam teslimatlardaki yıllık %9'luk düşüşü yakalamak adına. Tesla, 3. çeyrek kazançlarından 1. çeyreğe kadar elektrikli araç teslimatlarında %20,1'lik bir düşüş gördü.

Tesla ve diğer hisse senetleri ile ilgili finansal ve teknik bilgilere, grafiklere, analizlere ve ProTips ipuçlarına hızla erişmek için InvestingPro dünyasına adım atın.

InvestingPro şimdi %20 indirimde. Kupon kodu: INVTROZEL1A

Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

Bu da Musk'ın, ilk olarak Bloomberg tarafından bildirildiği üzere, işten çıkarma baskısını muhtemelen iki katına çıkararak %20'ye çıkarması anlamına geliyor. Bu tür bir senaryo, hissedarların küçülme baskısı üzerine Google (NASDAQ:GOOGL)'ın 2023 yılında 12.000 çalışanı işten çıkardığı zamanı anımsatıyor.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Ancak Tesla, Google'ın mali rahatlığına ya da işe alım uygulamalarına sahip bir şirket değil. Hele de 2023 yılı 4. çeyrekte pozitif 2 milyar dolara karşılık 1. çeyrekte negatif 2,5 milyar dolar serbest nakit akışı raporladıktan sonra hiç değil.

Yılbaşından bugüne TSLA hisseleri %27,6 düşüşle 179,36 dolara gerileyerek 52 haftanın en yüksek seviyesi olan 299,29 doların %67 altında kaldı. Yatırımcılar için asıl soru, Tesla'nın elektrikli araçlara yönelik geciken talebi karşılamak için yeterli alaa sahip olup olmadığı.

Elektrikli Araçları Uygun Fiyatlı Hale Getirmek için Endüstriyel Yarış

Elektrikli araçların benimsenmesinin ilk aşamalarında Elon Musk, bu araçları lüks araçlar olarak lanse etmeye özen gösterdi. Bu, kamuoyunda bu tür araçların hantal ve beceriksiz olduğu algısını kırarak yatırımcıların ilgisini çekti. Aynı zamanda bu strateji, elektrikli araçların benimsenmesi için yüksek bir eşik oluşturdu.

Ne de olsa tüketici anketleri sürekli olarak, şarj ve menzil endişelerinin dışında benimsemedeki ana engelin, satın alınabilirlik olduğunu gösteriyor. Ancak yükselen enflasyon ve yüksek borçlanma maliyetleri etkisini gösterdikçe tüketici duyarlılığı beklentilerden uzaklaştı ve 2008 Büyük Finansal Kriz seviyelerine düştü.

Gerçek ve Beklenen Tüketici Hissiyatı

Kaynak: Ekonomi Politikaları Araştırma Merkezi (CEPR)

Tesla şu anda kendisini bu trendin sonunda buluyor. Bu Cuma günü açıklanacak olan Michigan Tüketici Duyarlılığı Endeksi, Amerikalıların kişisel mali durumları ve iş koşullarına ilişkin daha net bir tablo çizecektir. Ancak Nio (NIO) ve Li Auto (LI) gibi Çinli elektrikli araç şirketleri, Tesla'yı 3, S, Y ve X modellerinde birden fazla fiyat indirimi yapmaya zorluyor.

Dahası Çinli Geely Volvo, Tesla'nın ABD'deki ana topraklarına girmeye hazırlanıyor. Model Y'den 9.000 dolar daha ucuz olan Volvo'nun EX30'u daha uygun fiyatlı ve %15-%20 aralığında daha yüksek bir kâr marjına sahip olduğu iddia ediliyor. 2024 ilk çeyrek raporunda Tesla, işletme marjında yıllık 592 baz puan düşüşle %5,5'e gerilediğini bildirdi.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Daha az teslimat, fiyat indirimleri ve Ar-Ge projelerine ek olarak Tesla, bu keskin düşüşü Cybertruck'ın piyasaya sürülmesine bağladı. Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi, gaz pedalı kusurları nedeniyle 3.878 Cybertruck'ın yollardan kaldırılmasına yönelik bir bildirimle kullanıma sunulmasını engelledi.

Bu aynı zamanda Tesla'nın, tüm kalite kontrolü yapmadan geliştirmeyi aceleye getirdiği izlenimini yarattı. Yeni işten çıkarmalar muhtemelen bu algıyı iyileştirmeyecek.

Robotaxi Kurtarmaya mı Geliyor?

Elon Musk, merakla beklenen Tesla Robotaxi'yi tanıtmak için 8 Ağustos tarihini belirledi. Platformun, daha önce speküle edilen ve 2025'in sonlarına doğru üretime geçmesi beklenen "Redwood" kod adlı 25.000 dolarlık yeni nesil EV ile paylaşılması bekleniyor. Şimdi Model 2 olarak adlandırılan EV'nin potansiyeli, geçen ay TSLA değerini %10 artırdı.

Başarılı olması halinde bu iki sunum da EV'nin satın alınabilirliğini ve otonom ulaşım hizmetleri için yepyeni bir pazarı ele almak için zemin hazırlayacaktır. Ancak Tesla, henüz SAE International tarafından tanımlanan Seviye 2 sisteminin ötesine geçmedi. Tesla'nın Autopilot'u, sürücü yardımı olmadan mevcut performanstan ziyade gelecekteki işlevselliği pazarlamakla ilgili.

İşten çıkarmaların Tesla'nın bu zorlu teknik sorunu çözecek insan sermayesini erozyona uğratıp uğratmayacağını göreceğiz.

Analistler TSLA Fiyatı İçin Ne Tahmin Ediyor?

Tesla'nın hâlâ ABD ve AB elektrikli araç pazarlarına hakim olduğu göz önüne alındığında, analist tahminleri beklendiği kadar olumsuz değil. Mevcut fiyat olan 179,36 dolara göre Nasdaq endeksinin ortalama TSLA fiyat hedefi hisse başına 173,29 dolar. Ancak pek çok değişken nedeniyle en düşük tahmin 22,86 dolar ile oldukça farklı.

Nasdaq'ın yüksek tahmini hisse başına 310 dolarla 52 haftanın en yüksek seviyesinin üzerinde. WSJ'in fiyat hedefi 183,03 dolar ile daha iyimser, düşük tahmin ise aynı yüksek tahmin olan 310 dolara karşı 85 dolar.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

***

Tim Fries da bu web sitesi The Tokenist de finansal tavsiye sağlamaz. Lütfen finansal kararlar almadan önce web sitesinin politika sayfasına başvurun.

Bu makaleilk olarak The Tokenist'te yayımlanmıştır. Finans ve teknolojideki en büyük trendlerin haftalık analizi için The Tokenist'in ücretsiz bülteni Five Minute Finance'e göz atın.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.