🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Siyaset ve Aşılama Sürecindeki Belirsizliklerle Birlikte Devlet Tahvilleri Karmaşık Sinyaller Yolluyor

Yayın Tarihi 02.02.2021 16:04
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:31
EUR/USD
-
DE10YT=RR
-
US10YT=X
-
IT10YT=RR
-
GR10YT=RR
-
Siyasi gelişmeler yatırımcıları savurmaya devam ederken, devlet tahvilleri karmaşık mesajlar yolluyor. Yeni COVID-19 aşıları pozitif sonuçlar gösterirken ve son GSYİH figürleri beklentileri karşılamışken, Cumhuriyetçi senatörlerin Biden yönetiminin sunduğu 1,9 trilyon dolarlık paketin sadece üçte biri büyüklüğünde bir kurtarma paketi sunmasıyla birlikte ABD Hazine tahvil gelirleri inişli çıkışlı bir yön çizdi.
 
ABD 10 Yıllık Hazine Tahvil Geliri Haftalık Grafik

Avrupa ise, aşı üretimi ve dağıtımı konusunda bir anlaşmazlıkla boğuşuyor ve bir kez daha Avrupa Birliği'nin dayanışma gösterebilen gerçek bir siyasi birlikten ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Ülkeler yeni virüs çeşitlerinden korunma uğraşlarına devam ederken, sınırlar bir kapatılıyor, bir açılıyor.
 
Hepsinin üzerine, İtalya bir kez daha siyasi bir krizde; Eski müttefiki Matteo Renzi'nin partisini koalisyondan çekmesiyle birlikte parlamentodaki çoğunluğunu kaybeden Başbakan Guiseppe Conte istifa etti.
 
Conte, bir erken seçime gerek kalmadan yeni bir çoğunluk sağlama umuduyla yeniden denemek istiyor, ancak yatırımcılar hala şüpheli ve Avrupa Merkez Bankası eski başkanı Mario Draghi'nin yeni hükümetin başına geçebileceğine yönelik söylentilerin ardından İtalyan tahvil gelirleri yükselişe geçti.

Euro Bölgesi Siyaseti ve ABD'nin Borçlanma Tahminleri Tahvil Volatilitesini Artırdı

 
Yunanistan, geçen hafta 2001'de euro'ya katılışından bu yana en düşük seviyede, yaklaşık %0,79 oranıyla satılan bir 10 yıllık tahvil ihracıyla pozisyonunu iyileştirdi. Talep o kadar güçlüydü ki, miktar 2,5 - 3 milyar eurodan 3,5 milyar euroya çıkarıldı. Bu miktarda bile, 29 milyar euroluk teklifle ihracın sekiz katından fazla talep görüldü.
 
AB'nin en güçlü ekonomisi Almanya ise, görev başında geçirdiği 16 yılın ardından bu yıl sonbaharda koltuğunu devredecek olan Angela Merkel'in yerine kimin geleceğini belirlemekte zorlanıyor. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi, parti lideri olarak Almanya'nın en yüksek nüfuslu eyaleti olan North Rhine-Westphalia'nın Başbakanı  Armin Laschet'i seçti ancak Laschet çok yüksek bir desteğe sahip değil ve sağ eğilimli Friedrich Merz, az farkla ikinci sırada yer aldı.
 
Laschet Eylül ayında gerçekleştirilecek seçimde aday olarak partisinin liderliğini yapabilir, ancak Hristiyan Demokratlar'ın Bavarya kanadının başındaki Markus Söder'in gözü de liderlik koltuğunda. Sosyal Demokratlar'ın adayı, Ekonomi Bakanı Olaf Scholz ise ülkenin savaş sonrası tarihindeki en büyük finans skandalı olan Wirecard ödeme şirketinin iflası konusunda eleştiri yağmuru altında ve geçen hafta baş mali düzenlemecisini kovmak zorunda kaldı.
 
Haftanın başında İtalyan tahvil gelirleri düştü; 10 yıllık tahvil geliri yaklaşık 2 baz puanlık düşüşle günü %0,0622 civarında tamamladı.
 
Alman 10 Yıllık Hazine Tahvil Geliri Haftalık Grafik

Alman 10 yıllık tahvil geliri kapanış sonrası işlemlerde %-0,511'e yükselerek, İtalyan benchmarkla aradaki farkı 113 baz puana indirdi.
 
ABD'de Başkan Joseph Biden'ın daha küçük bir teşvik paketi isteyen ılımlı Cumhuriyetçiler'le buluşmayı kabul etmesi ve yakından takip edilen ISM İmalat Endeksi'nin Aralık ayında 60,5'ten 58,7'ye düşerek aktivitede bir yavaşlama göstermesiyle birlikte 10-yıllık Hazine tahvil geliri %1,07'nin altına indi. Bu gelişmeler, tahvil gelirlerine zıt bir şekilde hareket eden tahvil fiyatlarını ralliye geçirdi.
 
Hazine Bakanlığı dün ilk çeyrek için Kasım ayındaki 1,127 trilyon dolarlık tahminin dörtte birinden az bir seviyede, sadece 274 milyar dolarlık bir borçlanma tahmininde bulunarak piyasalara sürpriz yaptı. Hükümet 2020'nin son çeyreğinde beklenenin çok altında bir harcama yaparak, yıl sonunda elinde 1,7 trilyon dolarlık bir kaynak bıraktı.
 
Bakanlık borçlanma tahmininin Kongre'nin onaylayabileceği herhangi bir teşvik paketini kapsamadığı konusunda uyardı, yani gerçek borçlanma miktarı daha yüksek olabilir. Ancak yatırımcılar yeni tahvil ihracı beklentilerini düşürüyorlar ve bu da tahvil fiyatlarını yükselterek, gelirlerini düşürüyor.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.