🔮 Oracle'dan daha mı iyi? Buffet almadan 5 ay önce Adil Değer %42'lik artış görmüştüAdil Değeri Göster

Küresel Gerilim Artarken, Belirsizliğe Karşı Koruma Sağlayabilecek İki ETF

Yayın Tarihi 22.02.2022 14:44
NDX
-
US500
-
BAC
-
D
-
EXC
-
SO
-
WFC
-
DUK
-
DHR
-
NEE
-
AVGO
-
PFF
-
FUTY
-
Bu yazı 22.02.2022 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayınlanmıştır.
Doğu Avrupa'da artan gerilim piyasalardaki oynaklığı da yükseltti. Şimdi, Başkan Vladimir Putin'in diplomatik bir çözüm hedeflemek yerine Ukrayna'ya yönelik tehditlerini artırmasıyla birlikte, Rusya'ya yönelik daha sert yaptırımların gündeme gelmesi piyasalardaki hareketi daha da belirsiz hale getirdi.
Aynı zamanda faiz artışı beklentileri, artan enflasyon ve hatta etkisini sürdüren salgın da küresel piyasaları etkileyen faktörler. ABD'deki kazanç raporları döneminde de başta teknoloji sektöründekiler olmak üzere bazı büyüme hisselerinin hayal kırıklığı yaratması, piyasaları olumsuz etkiledi. Bu yüzden, Ocak ayının başından bu yana S&P 500 ve NASDAQ 100 endeksleri sırasıyla %8,6 ve %14,2 düşmüş durumda.
ABD'de hisse ve tahvil piyasaları Pazartesi günü tatil sebebiyle kapalıydı ancak bu yazının kaleme alındığı an itibarıyla, Asya endeksleri ve ABD vadeli işlem sözleşmeleri Ukrayna krizine tepki vermiş durumda. ABD seansının da bu faktörlerin baskısını hissetmesi muhtemel.
Böyle zamanlarda, portföy çeşitlendirme ve alternatif koruma stratejileri yatırımcılara bilinmezliğin getirdiği kargaşadan korunmaya yardımcı olabilir. Defansif varlıklar, temkinli yatırımcılara hem sermayelerini koruma, hem de getiri sağlama seçimi sunar.
Portföylerini ciddi düşüşlerden korumak isteyen birçok yatırımcı, genellikle altın, diğer değerli metaller ve emtiayla birlikte, hem hisselerin, hem de tahvillerin özelliklerini taşıyan hibrit menkul kıymetlere ve son olarak defansif hisselere yönelir.
Son araştırmalara göre:
"...defansif hisseler belirsizliğe karşı bir koruma (sigorta) sunar. Bu hisseler, iş döngüsünün hangi aşamasında olduklarından bağımsız bir şekilde, istikrarlı kazançlar sunar... Kamu hizmetleri ve temel ihtiyaçlar sunan perakende hisseler, defansif hisseler için örnek olarak gösterilebilir."
Bugünkü yazımızda, piyasalara hakim olan endişelere karşı bir koruma arayışında olan yatırımcıların ilgisini çekebilecek, defansif odaklı iki borsa yatırım fonunu (ETF) tanıtacağız.

1. Fidelity MSCI Utilities Index ETF

  • Mevcut Fiyat: 42,74 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 37,91 - 46,47 dolar
  • Temettü Verimi: %2,92
  • Masraf Oranı: yıllık %0,08
İlk fonumuz olan Fidelity MSCI Utilities Index ETF (NYSE:FUTY), ABD'li kamu hizmetleri şirketlerine yatırım yapıyor. Fon Ekim 2013'te işlem görmeye başladı.
FUTY Haftalık Grafik

MSCI USA IMI Utilities endeksini takip eden FUTY, 67 hisseye sahip. İlk 10 hisse, 1,2 milyar dolarlık net varlıkların yaklaşık %54'ünü oluşturuyor.
Fonda elektrik şirketleri %59,36'yla en büyük paya sahip. Onları çoklu kamu hizmetleri (%27,8), su şirketleri (%4,54), doğal gaz şirketleri (%4,53) ve bağımsız güç ve yenilenebilir enerji şirketleri (%3,4) takip ediyor.
NextEra Energy (NYSE:NEE), Duke Energy (NYSE:DUK), Southern (NYSE:SO), Dominion Energy (NYSE:D) ve Exelon (NASDAQ:EXC), fonun önde gelen isimlerinden.
FUTY 31 Aralık 2021 tarihinde rekor bir zirveye ulaştı. Ancak fon, 2022 başından bu yana %7,5'in üzerinde gerilemiş durumda. Fon son 12 ayda ise %5,3'ün üzerinde getiri sağladı. Son 12 aylık fiyat-kazanç oranı 24,69'da bulunan hisse, mevcut olarak defter değerinin 2,24, satışların ise 2,72 katından işlem görüyor.
Hem fonda, hem de çok sayıda kamu hizmetleri şirketinde son dönemde yaşanan düşüş sebebiyle, yatırımcılar sektörün hâlâ gözden düşmüş bir durumda olup olmadığını tartışıyor. Diğer yandan, bazı yatırımcılar kamu hizmetlerinin belirsizlik dönemlerinde tercih edilen güvenli limanlardan olduklarına dikkat çekiyor.
Son dönemde baskı altında olan sektörün, önümüzdeki haftalarda bir rahatlama yaşamasını bekliyoruz. Bu yüzden, potansiyel yatırımcılar 42 dolara doğru bir gerilemeyi FUTY'ye yatırım için daha iyi bir giriş noktası olarak görebilir.

2. iShares Preferred and Income Securities ETF

  • Mevcut Fiyat: 36,03 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 35,54 - 39,64 dolar
  • Temettü Verimi: %4,77
  • Masraf Oranı: yıllık %0,46
iShares Preferred and Income Securities ETF (NASDAQ:PFF), ABD'li imtiyazlı hisselere yatırım yapıyor. Bu hibrit varlıklar hem hisselerin, hem de tahvillerin özelliklerine sahiptir. Fon Mart 2007'de işlem görmeye başladı.
PFF Haftalık Grafik TTM

503 hisseye sahip PFF, ICE Exchange-Listed Preferred & Hybrid Securities endeksini takip ediyor. İlk 10 isim, 18 milyar dolara yakın net varlıkların yaklaşık %14'ünü oluşturuyor.
Fonda finansal kurumlar %61,50'yle ciddi bir ağırlığa sahip. Onları sanayi (%24,09) ve kamu hizmetleri (%13,76) takip ediyor. Yarı iletken grubu Broadcom (NASDAQ:AVGO), finans devleri Wells Fargo (NYSE:WFC) ve Bank of America (NYSE:BAC); medikal ve endüstriyel ürün üreticisi Danaher (NYSE:DHR) ve NextEra Energy, fonun önde gelen isimlerinden.
PFF Şubat ayında son 52 haftanın en düşük seviyesini gördü. Fon geçtiğimiz yılda %4,4, 2022 başından bu yana ise %8,6'nın üzerinde değer kaybetmiş durumda. Fiyat-kazanç ve fiyat-defter değeri oranları sırasıyla 11,26 ve 1,41.
Fon aynı zamanda %4,77'lik cazip bir temettü verimi sunuyor. İstikrarlı bir pasif gelir akışı, 2022'de çok sayıda yatırımcının ilgisini çekecektir. Bu yüzden PFF detaylı bir araştırmayı hak eden bir isim.
Not: Yukarıda bahsedilen finans ürünleriyle ilgileniyor ancak bu ürünleri bölgenizde bulamıyorsanız aracı kurumunuz ya da finansal planlamacınızla iletişime geçmek isteyebilirsiniz.
Herhangi bir soru ya da görüşünüz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Editörün Notu: İncelenen her varlık tüm bölgesel piyasalarda mevcut olmayabilir. Size uygun olabilecek benzer finansal araçlar bulabilmek adına lütfen yetkili bir aracı kurum ya da finans danışmanıyla iletişime geçin. Bu içerik sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce kendi detaylı araştırmanızı yapmanız gerekir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.