🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Bakır, Tahıl ve Kereste Fiyatları Yükselirken Alınacak Üç Önemli Emtia Hissesi

Yayın Tarihi 28.04.2021 15:09
XAU/USD
-
XAG/USD
-
US500
-
DJI
-
DE
-
USD/BRL
-
ADM
-
VLO
-
FCX
-
GC
-
HG
-
SI
-
ZS
-
ZW
-
ZC
-
WY
-
SCCO
-
DBC
-
UFPI
-
RIO
-
BG
-
BCC
-
WFG
-
LXRc1
-
RSc1
-
CTVA
-
Küresel ekonomiye yönelik iyimserlikteki artış bu yıl çok sayıda ham maddede müthiş bir ralliye kaynak sağladı ve emtiada yeni bir süper döngü ihtimalini gündeme getirdi.
 
Bakır fiyatları son 10 yılın en yüksek seviyesini görürken mısır, soya fasülyesi ve buğday sekiz yılın en yüksek seviyelerine yaklaştı. Kereste vadeli işlemleri de müthiş bir yükseliş gerçekleştirerek, son haftalarda bir rekor kapanışlar serisi kaydetti.
 
Sektörün başlıca ETF'lerinden Invesco DB Commodity Index Tracking Fund (NYSE:DBC) yıl başından bu yana yaklaşık %22 değer kazanarak Ekim 2018'den bu yana en iyi seviyesini gördü. Buna kıyasla, S&P 500 aynı süre zarfında %11,5 yükseldi.
 
DBC Aylık Grafik

Aşağıda sektörde lider üç ismi inceledik. Her biri, küresel emtia fiyatlarının yeniden artışa geçmesiyle birlikte değerlendirilmeyi hak eden isimler.

1. Freeport-McMoran

  • Yıl Başından Bu Yana Performans: %+48,7
  • Piyasa Değeri: 53,6 milyar dolar
 
Eskiden Freeport-McMoRan Copper & Gold olarak bilinen Freeport-McMoran (NYSE:FCX), dünyanın en büyük halka açık madencilik şirketlerinden biri. Kuzey ve Güney Amerika'da ve Endonezya'da faaliyet gösteren şirket bakır, altın, molibden, gümüş ve diğer metallere yönelik madencilik çalışmaları yapıyor.
 
Baz metal fiyatlarındaki yükselişin yatırımcıların şirkete yönelik hissiyatını güçlendirmesiyle birlikte FCX hissesi 2021'de şimdiye dek neredeyse %50'lik bir sıçrama kaydetti. Madencilik devinin hisseleri geçen yıla kıyasla tam %337 değer kazandı.
 
FCX Aylık Grafik

Phoenix, Arizona merkezli Freeport'un hissesi dün Kasım 2012'den bu yana en yüksek seviyesini görmenin ardından günü neredeyse 10 yıllık bir zirve olan 38,69 dolarda kapatarak şirkete 53,6 milyar dolar civarında bir piyasa değeri verdi.
 
Freeport dünyanın lider bakır üreticilerinden biri olarak, son dönemde Mart 2011'den bu yana ilk kez 4,50 doların üzerine tırmanan kırmızı metaldeki yükselişten fayda sağladı. Bakır fiyatları, COVID-19 kaynaklı kısıtlamaların vadeli işlemleri 2,20 doların altına indirdiği geçtiğimiz yıldaki seviyelerin iki katının üzerinde.
 
Bakır Aylık Grafik

Freeport'un geçtiğimiz hafta satış hacimlerindeki ve bakır fiyatlarındaki artış sayesinde kâr ve gelirlerin geçen yıl aynı döneme göre ciddi bir şekilde iyileştiğini göstermesi de yatırımcı hissiyatını yükseltti.
 
Şirket, geçen yıl aynı çeyrekteki hisse başına 0,16 dolarlık zarara kıyasla ilk çeyrekte 0,51 dolar kâra geçtiğini söyledi. Gelir ise, sekiz çeyrekten daha uzun bir sürenin en güçlü satış büyümesiyle birlikte yıldan yıla %74'lük artışla 4,85 milyar dolara ulaştı.
 
Freeport'a göre bakır, çeyrekteki gelirlerin yaklaşık %80'ini oluşturdu.
 
Freeport-McMoRan 2022 bakır satışlarına yönelik hedefini 4,2 milyar sterlinden 4,3 milyar sterline yükseltti ve bu da geleceğe yönelik iyi bir işaret.
 
Diğer önemli isimler: Southern Copper (NYSE:SCCO), Rio Tinto (NYSE:RIO) ve Valero Energy Corporation (NYSE:VLO).

2. Weyerhaeuser

  • Yıl Başından Bu Yana Performans: %+17,4
  • Piyasa Değeri: 29,2 milyar dolar
 
Dünyanın en büyük özel ormanlık alan sahiplerinden biri olan Weyerhaeuser (NYSE:WY), ABD'nin en büyük yumuşak kereste imalatçısı ve kereste imalat kapasitesi açısından endüstrinin lideri konumunda. Şirket aynı zamanda Kuzey Amerika'nın en büyük ağaç ürünleri imalatçılarından biri.
 
Seattle, Washington merkezli kereste gayrimenkul yatırım ortaklığının (REIT) hisseleri geçtiğimiz yılda genel piyasadan çok yüksek bir performans kaydetti ve Mart 2020'de görülen 13,10 dolarlık 10 yılın en düşük seviyesinden itibaren %200 değer kazandı. Kereste fyatlarındaki yükselişin sağladığı faydayla birlikte hisseler yıl başından bu yana %17'nin üzerinde tırmandı.
 
WY hissesi dün 39,87 dolarlık tarihi bir zirveye ulaştı ve günü 39,38 dolarda kapattı. Mevcut seviyelerde Weyerhaeuser 29,2 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip.
 
WY Aylık Grafik

ABD'de yaklaşık 11 milyon akrelik ormanlık arazinin sahibi ve işletmecisi olan ve Kanada'da da 14 milyon akrelik bir alanın lisansına sahip olan Weyerhaeuser'in önümüzdeki aylarda da kereste piyasasının temellerindeki iyileşmeden fayda sağlamaya devam etmesi bekleniyor.
 
Kereste fiyatları geçtiğimiz yılda üç katın üzerinde yükseldi ve tedarik zincirlerinde yaşanan salgın kaynaklı sıkıntılarla birlikte ABD'deki konut piyasasında yaşanan patlamanın inşaat şirketlerinin talebini artırması sonucunda %350'lik bir ralli gerçekleşti.
 
Kereste Aylık Grafik

WY ilk çeyrek sonuçlarını 30 Nisan Cuma günü ABD piyasalarının açılışı öncesinde yayınlamaya hazırlanıyor. Konsensüs tahminleri hisse başına kârın ve gelirin bir yıl önceye kıyasla sırasıyla %389 ve %46'lık artışla 0,88 dolar ve 2,52 milyar dolara ulaşması yönünde.
 
Bu figürlerin dışında, yatırımcılar şirketin kereste fiyatlarındaki keskin yükselişin olumlu etkisini yansıtmak amacıyla tam yıllık yönlendirmesinde bir güncelleme yapmasını umuyor.
 
Diğer önemli isimler: West Fraser Timber (NYSE:WFG, Boise Cascade (NYSE:BCC) ve Universal Forest Products (NASDAQ:UFPI).

3. Bunge

  • Yıl Başından Bu Yana Performans: %+34,7
  • Piyasa Değeri: 12,2 milyar dolar
 
Bunge Limited (NYSE:BG) dünyanın en büyük tarım ve gıda şirketlerinden biri. Şirketin ana faaliyeti başta soya fasülyesi, mısır ve buğdayla birlikte kolza, kanola ve ayçiçeği tohumu gibi tarımsal emtia ve emtia ürünlerinin satın alımı, depolanması, taşınması, işlenmesi ve satışı.
 
Bu yüzden, tahıl fiyatlarında devam eden ralli önümüzdeki aylarda şirket için olumlu olacaktır. Mısır vadeli işlemleri haftanın başında 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine sıçrarken, soya fasulyesi ve buğday da son yılların en yüksek seviyelerini gördü.
 
Tahıllar Aylık Grafik

St. Louis, Missouri merkezli tahıl ve yağlı tohum işlemcisi şirketin hisseleri geçtiğimiz 12 ayda yaklaşık %123 değer kazanarak hem Dow Jones Industrial Average, hem de S&P 500 endekslerinin getirilerinin çok üzerine çıktı.
 
BG hissesi dün Temmuz 2015'ten beri görülmemiş bir seviye olan 88,84 dolarlık taze bir tepeye yükseldi ve günü 88,34 dolarda kapatarak şirkete yaklaşık 12,2 milyar dolarlık bir piyasa değeri verdi.
 
BG Aylık Grafik

Şubat başında yayınladığı dördüncü çeyrek sonuçlarında kâr ve gelirde beklentilerin çok üzerine çıkmayı başaran Bunge, son mali sonuçlarını 4 Mayıs Salı günü ABD piyasasının açılışı öncesinde yayınlayacak.
 
Konsensüs tahmini tarım devinin ilk çeyrekte hisse başına 1,54 dolar kâr açıklaması yönünde. Şirket geçen yıl aynı dönemde hisse başına 1,34 dolar zarar açıklamıştı.
 
Gelirin ise, çekirdek tarım hizmetleri ve yağlı tohum ünitesindeki güçlü performanslar sayesinde geçen yıl aynı dönemdeki 9,2 milyar dolara kıyasla %11 artarak 10,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
 
Tüm bunları değerlendirdiğimizde, küresel tahıl endüstrisindeki lider pozisyonu sayesinde BG hissesi—yıl başından bu yana elde edilen güçlü kazanımlara rağmen—önümüze baktığımızda da hala cazip bir seçenek gibi görünüyor.
 
Diğer önemli isimler: Archer-Daniels-Midland (NYSE:ADM), Corteva (NYSE:CTVA) ve Deere (NYSE:DE).

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.