40% İndirim
💰 Buffett, Chubb'daki 6,7 milyar $ hissesini açıkladı. Tam portföyü InvestingPro ile sınırsız şekilde görüntüleyinPortföyü Kopyala

Google, Apple’ın varsayılan arama motoru olabilmek için 20 milyar dolar ödedi

Yayın Tarihi 02.05.2024 12:52
Güncelleme Tarihi 02.05.2024 12:56
Google, Apple’ın Varsayılan Arama Motoru Olabilmek için Apple’a 20 Milyar Dolar Ödedi
MSFT
-
GOOGL
-
AAPL
-

Google, kendi arama motorunu Apple (AAPL) cihazlarında öncelikli seçenek olarak korumak amacıyla Apple’a büyük miktarlarda ödeme yapmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığının, Alphabet (GOOGL) şirketine yönelik sürdürdüğü “Tekelleşme” soruşturması kapsamında, Google’ın 2022 yılı içinde Apple’a 20 milyar dolar ödediği bilgisi kamuoyuna yansıdı.

Google ve Apple’ın 20 milyar dolarlık gizli arama motoru anlaşması, mahkeme belgelerinde ortaya çıktı

Son mahkeme belgelerine göre Google’ın, arama motorunu varsayılan seçenek olarak korumak için iki yıl önce Apple’a milyarlarca dolar ödediği anlaşıldı. Bloomberg tarafından yapılan bir haberde, bu ödeme miktarının 20 milyar dolar olduğu ve bu bilginin ne Google’ın ne de Apple’ın güvenlik dosyalarında bulunduğu belirtildi. Bu bilgi, Apple’ın Hizmetlerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue’nun ifadelerinden elde edildi. Sonuç olarak Google’ın, arama motoru pazarında liderliğini sürdürmek ve Microsoft (MSFT) gibi rakiplerine karşı avantaj sağlamak amacıyla büyük miktarda nakit para kullandığı görülüyor.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, daha önce Apple ve Google arasındaki iş birliğinin, diğer arama motorları için adil bir rekabet ortamı oluşturmadığını dile getirmişti. Nadella, OpenAI’ın geliştirdiği sohbet robotu ChatGPT’nin, Bing arama motoruna entegrasyonu konusunda umutlu olduğunu ifade etti. Ancak kullanıcı alışkanlıklarının değişmesinin zorluklarını da kabul ederek Google’ın arama motoru pazarında büyük ve kalıcı bir yer edinmiş olabileceğini belirtti. Microsoft’un bu alanda rekabet edebilmesi için kullanıcı deneyimini iyileştirmeye ve yenilikçi çözümler sunmaya odaklanması gerektiğini de vurguladı.

Apple ve Google arasında yapılan anlaşma, başlangıçta finansal bir değer içermiyordu. AppleInsider’ın Mayıs 2021’deki raporuna göre Apple’a her ay 1 milyar dolar ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Bu ödemelerin toplamı, California merkezli şirketin yıllık gelirinin yüzde 17,5’ini oluşturan 12 milyar dolara ulaştı. Microsoft’un, bu anlaşmayı bozmak ve kendi arama motoru Bing’i Apple’a satmak için görüşmelere başladığı biliniyor. Bu gelişmeler, teknoloji devlerinin arama motoru pazarındaki rekabetini ve stratejik ortaklıklarını gözler önüne seriyor.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Teknoloji devleri Google ve Apple arasındaki rekabet, Google’ın her yıl Apple’a ödediği büyük meblağlarla daha da kızışıyor. Google, bu ödemelerle Apple’ın mobil pazarındaki hakimiyetini kullanarak arama motoru olarak kendi pozisyonunu güçlendirmeye çalışıyor. Ancak bu stratejinin uzun vadede sürdürülebilir olup olmadığı ise tartışma konusu.

Son olarak Google ve ABD Adalet Bakanlığının, devam eden bir “Tekelleşme” davası kapsamında bu hafta son savunmalarını yapmaları bekleniyor.

Bu haber ilk olarak Techolay sitesinde yayımlanmıştır.

Son yorumlar

20 milyar dolar mı paraya bak vay babasının şarap çanağına
ulan muhabbete bak, biz istesek üç kuruş bırakmazlar, ben yapmıyorum varsayılan hadi bakalım…
😂
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.