40% İndirim
🚀 AI hisse seçimleri Mayıs'ta yükseldi PRFT 16 günde %55 yükseldi! Haziran seçimlerini kaçırmayın.Tam listeye erişin

Rivian'ın İlk Çeyrek Kârı Geriledi, Üretim Tahmini Doğrulandı; Hisseler Düştü

Yayın Tarihi 07.05.2024 23:27
Güncelleme Tarihi 07.05.2024 23:31
© Reuters
RIVN
-

Rivian Automotive (RIVN), analistlerin beklentilerini karşılamayan 2024 yılının ilk mali çeyreğine ilişkin mali sonuçlarını açıklamasının ardından Çarşamba günü piyasa öncesi işlemlerde hisse senedi değerinde %5'in üzerinde bir düşüş yaşadı.

Şirket, ilk çeyrek için yapılan düzeltmelerden sonra hisse başına 1,24 dolar zarar bildirdi ki bu, hisse başına 1,15 dolarlık beklenen zarardan daha büyüktü. Bununla birlikte, Rivian'ın bu çeyrekteki geliri 1,2 milyar dolar ile 1,15 milyar dolarlık tahmini aştı.

Rivian'ın düzeltilmiş faiz, vergi, amortisman ve itfa payı öncesi kârı (FAVÖK) bu çeyrekte eksi 798 milyon dolar olarak gerçekleşerek, eksi 824 milyon dolar olarak öngörülen tahmine kıyasla bir iyileşme kaydetti.

Şirket ilk çeyrekte 13.980 araç ürettiğini ve 13.588 aracın teslimatını tamamladığını belirtti.

Rivian'ın kurucusu ve CEO'su RJ Scaringe, "İlk çeyrekteki performans öngörülerimizden daha iyiydi ve daha fazla talep yaratmaya, üretim tesislerimizde maliyet verimliliğini artırmaya, R2 serisinin gelişimini ilerletmeye ve karlılığa doğru ilerlemeye odaklandığımız için yılın geri kalanı için sağlam bir temel oluşturuyor" dedi.

"Bu çeyrekte, Normal fabrikamızda 100.000'inci aracımızın üretilmesi, üretim araçlarımızdaki yükseltmelerin başarıyla tamamlanması ve R2, R3 ve R3X modellerinin temelini oluşturan yeni orta boy araç platformumuzun tanıtılması gibi birçok önemli hedefe ulaştık."

Geleceğe bakıldığında Rivian, 2024 takvim yılı için 57.000 araç üretme hedefini teyit etti ve 2,7 milyar dolarlık düzeltilmiş FAVÖK kaybı projeksiyonunu korudu.

Şirket ayrıca sermaye harcamaları tahminini daha önce tahmin edilen 1,75 milyar dolardan 1,2 milyar dolara düşürdü ve bu düşüşü R2 platformunun geliştirilmesi için daha az harcama yapılmasına bağladı.

Rivian, 2023 yılına kıyasla R1 ve EDV model platformları için teslimatlarda hafif bir artış beklerken, bir önceki yıla kıyasla tüm yıl için işletme maliyetlerinde bir düşüş öngörüyor.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Şirket ayrıca R2 modelinin üretimine 2026'nın ilk yarısında Illinois'deki Normal tesisinde başlanacağını öngörüyor.

Goldman Sachs analistleri, Rivian'ın son zamanlarda gözlemlediği talebe olumlu yanıt verdiğini, bunun da gösteri sürücülerinde çeyrekten çeyreğe %91'lik bir artışla vurgulandığını belirtti. Özellikle elektrikli araç pazarındaki mevcut zorluklar göz önüne alındığında, bu durumun yatırımcılar tarafından olumlu karşılanacağına inanıyorlar.

Analistler, "Önemli fiyat düşüşleri olmaksızın bu talebin sürdürülebilirliği ve Rivian'ın yıl için öngördüğü teslimatlardaki hafif artışa ulaşmasını sağlayıp sağlamayacağı, muhtemelen ileriye dönük önemli bir tartışma konusu olacaktır" diye ekledi.

Rivian yılın ikinci yarısında brüt kârda önemli bir artış olacağına inandığını ifade etti ve dördüncü çeyrekte pozitif brüt kâra ulaşma beklentisini yineledi. Stifel analistleri, "Bu, şirketin hisseleri için önemli bir olumlu faktör olacaktır," dedi.

"Şirket işletme maliyetlerini azaltma konusunda adımlar atıyor ve 2024'ün ikinci yarısındaki giderlerin ilk yarısındakilerden önemli ölçüde daha az olmasını bekliyor, bu da RIVN'in 2025'e daha uygun maliyetli bir temelle girmesini sağlıyor" diye devam ettiler. Bununla birlikte, son mali raporun ve gelecekteki görünümün şirketin hisse senedi değeri üzerinde nötr bir etkiye sahip olmasını beklediklerini de belirttiler.


Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Hüküm ve Koşullarımıza bakın.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.