🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Raiffeisen Bank, Rusya bağlantıları nedeniyle ABD tarafından uyarıldı

EditörEmilio Ghigini
Yayın Tarihi 16.05.2024 11:08
© Reuters.
RBIV
-

Avusturya'nın bankacılık kuruluşu Raiffeisen Bank International (RBI), Rusya'daki ticari faaliyetleriyle ilgili olarak ABD Hazinesi'nin sert uyarılarıyla karşı karşıya. Hazine, RBI'nin Rusya'daki faaliyetleri nedeniyle ABD finans sistemine erişiminin kısıtlanabileceği uyarısında bulundu.

Hazine'nin 6 Mayıs tarihli mektubuyla iletilen bu gelişme, Rusya'daki en büyük Batı varlığına sahip olan bankaya yönelik en ciddi uyarıyı temsil ediyor.

ABD ve Avrupa, Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'yı mali açıdan kısıtlamak amacıyla bu ülkeye yönelik yaptırımları yoğunlaştırıyor. Buna karşılık birçok Batılı kuruluş Rusya'dan çekilirken, RBI ve İtalyan UniCredit gibi bazıları faaliyetlerini sürdürdü.

Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından RBI'nin faaliyetlerine yönelik soruşturmalar, ABD'li yetkililerin bankanın Rusya'dan ayrılma konusundaki tereddütleri karşısında giderek daha fazla hayal kırıklığına uğramasıyla 2023 yılının başlarında başladı. RBI'nin yaptırım uygulanan Rus iş adamı Oleg Deripaska ile bağlantılı kuruluşlardan Strabag'da bir hisse satın alma planları, ABD Hazinesi'nin tekrarlanan uyarılarının ardından bu ayın başlarında terk edildi.

Avrupa Merkez Bankası'nın da RBI'ya Rusya'daki işlerini küçültmesi için baskı yapması bekleniyor. Rusya'da kalmanın sağladığı karlılığa rağmen RBI Çarşamba günü bir sözcüsü aracılığıyla Rusya'daki faaliyetlerini önemli ölçüde azalttığını ve yerel iştirakinin "konsolidasyondan çıkarılmasını" hedeflediğini açıkladı.

Rusya'dan çıkış süreci, uluslararası bankalar için karmaşık zorluklar içeriyor ve Rus finans ve hükümet yetkililerinden onay alınmasını gerektiriyor.

Yaklaşık 4 milyon yerel hesap sahibi ve 10.000 çalışanı bulunan RBI, özellikle ABD yaptırımlarının Rus bankalarını SWIFT küresel ödeme sisteminin dışında bırakmasının ardından, Rus makamları tarafından uluslararası ödemelerin gerçekleştirilmesinde önemli bir oyuncu olarak gösterildi.

Rusya ile uzun yıllara dayanan bağları olan Avusturya, dış baskılara karşı RBI'yi desteklemiştir. ABD, finansal gücünü kullanarak RBI'nin ABD dolarına erişimini kısıtlayarak faaliyetlerini ciddi şekilde etkileyecek ikincil yaptırımlar uygulayabilir ki bu da banka için geniş kapsamlı sonuçlar doğuracak bir hamle olacaktır.

Hazine'nin son bildirisi, Başkan Joe Biden'ın Rusya'nın askeri-sanayi üssüyle bağlantılı yabancı finans kuruluşlarına yaptırım uygulama yetkisi veren kararnamesine atıfta bulunuyor. Washington bu kararnameyi henüz yabancı bankalara yaptırım uygulamak için kullanmamış olsa da, bu tehdit tek başına Türkiye, BAE ve Kazakistan gibi ülkelerle olan finansal etkileşimleri etkiledi.

Tarihsel olarak ABD, Batılı bankaları dolar sisteminden nadiren kısıtlamıştır. Bazı dolar işlemlerinin geçici olarak yasaklandığı 2014'teki BNP Paribas ve 2018'de kara para aklama ve yaptırım ihlalleriyle suçlanan ve kapatılmasına yol açan Letonya'nın ABLV'si kayda değer örneklerdir. Banka jeopolitik ve finansal baskılar arasında yol alırken RBI ile ilgili durum yakın gözlem altında tutulmaya devam ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.