40% İndirim
🚀 AI hisse seçimleri Mayıs'ta yükseldi PRFT 16 günde %55 yükseldi! Haziran seçimlerini kaçırmayın.Tam listeye erişin

Trump'ın şirketleri görev süresi boyunca milyonlarca dolar yabancı fon aldı

Yayın Tarihi 04.01.2024 18:17

Eski Başkan Donald Trump ile ilişkili işletmelerin, 2017-2021 yılları arasındaki görev süresi boyunca 20 ülkedeki yabancı kuruluşlardan en az 7,8 milyon dolar ödeme aldığı bildirildi. Bu bulgu Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'nin Demokrat üyeleri tarafından 156 sayfalık bir raporla açıklandı.

Rapor, Trump'ın mülklerindeki daireler ve konaklamalar için yapılan harcamaları içeren bu ödemelerin, Trump ve ailesine yönlendirilen toplam yabancı fonların yalnızca bir kısmını temsil edebileceğini öne sürüyor. Söz konusu ülkeler arasında Çin, Suudi Arabistan, Türkiye, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Malezya yer alıyor. Bu ödemeler, Trump'ın görevdeyken ve dış politika kararları alırken kişisel olarak zenginleşmesine neden olabileceği için endişelere yol açmıştır.

Başkanlık öncesinde bir işadamı olan Trump, göreve geldikten sonra işletmelerini elden çıkarmayı tercih etmedi. Bunun yerine, işletmelerinin yönetimini yetişkin oğullarına emanet etti. Bu karar ABD normlarından saptı ve potansiyel çıkar çatışmaları ve ABD Anayasası'nın emoluments maddesinin ihlaline ilişkin soruşturmalara yol açtı. Bu madde federal makam sahiplerinin kongre onayı olmadan yabancı devletlerden hediye kabul etmelerini yasaklamaktadır.

Soruşturma çabaları yasal zorluklarla karşılaştı ve 2022'de bir uzlaşmayla sonuçlandı, ardından Trump'ın muhasebe firması talep edilen belgeleri sağlamaya başladı. Ancak 2023'ün başlarında Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçirince, belge sunma zorunluluğu sona erdi ve ilgili mahkeme davası da sonuçlandı.

Raporda ayrıca, incelenen belgelerin Trump'ın sahip olduğu 558 tüzel kişiliğin %1'inden daha küçük bir kısmını temsil ettiği vurgulanıyor. Muhasebe firmasının Trump'ın ticari varlıklarının en az %80'i için bilgi sağlamadığı belirtiliyor.

Bu ifşaat, 77 yaşındaki Trump'ın şu anda Cumhuriyetçi adaylık için en önde olduğu 2024 seçimlerinde yeniden başkan seçilmek için kampanya yürüttüğü bir dönemde geldi. Trump'ın potansiyel olarak görevdeki Başkan Joe Biden'a karşı yarışması bekleniyor.

Buna paralel bir gelişme olarak Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri Biden hakkında, öncelikle oğlu Hunter'a odaklanan bir görevden alma soruşturması başlattılar. Soruşturmada, Biden ailesinin 2009-2017 yılları arasında Biden'ın başkan yardımcılığı sırasında politik eylemlerden kazanç sağladığı ve Adalet Bakanlığı'nın Hunter Biden'ın vergi işleriyle ilgili bir soruşturmayı siyasi nedenlerle engellediği iddia ediliyor. Beyaz Saray bu iddiaları yalanlamıştır.

Trump'ın kampanyası raporun bulgularına yanıt olarak herhangi bir yorumda bulunmadı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.