40% İndirim
💰 Buffett, Chubb'daki 6,7 milyar $ hissesini açıkladı. Tam portföyü InvestingPro ile sınırsız şekilde görüntüleyinPortföyü Kopyala

Türkiye’de enflasyon, ABD tarım dışı istihdam raporu, Apple bilançosu: Piyasalarda neler oluyor?

Yayın Tarihi 03.05.2024 10:52
© Reuters

Investing.com – Piyasalar Nisan ayı ABD istihdam raporunu beklerken ABD hisse senedi vadeli işlemleri yükselişe geçti. Apple (AAPL), üç aylık gelirinde beklenenden daha düşük bir gerileme bildirdikten sonra hisseleri yükseldi. Bu arada Sony (SONY) ve özel sermaye grubu Apollo'nun, Paramount Global için bir teklif sunduğu bildirildi. Ardından Paramount hisseleri yeşile döndü. Türkiye’de enflasyon Nisan ayında yıllık %69’u geçti.

1. Vadeli işlemler yükseliyor

Yatırımcılar teknoloji devi Apple'ın kazançlarını değerlendirip ABD iş gücü piyasasına ilişkin yeni bir raporu beklerken ABD vadeli işlemleri yükseldi.

Dow %0,6, S&P 500 %0,2 ve Nasdaq 100 %0,4 yükseldi.

Wall Street'teki tüm ana endeksler, hafta başında Fed’den gelen ve potansiyel olarak güvercin bir dönüşe işaret eden faiz oranı yorumlarıyla dün yükselmişti. Fed Başkanı Jerome Powell; yapışkan enflasyonun, yakın zamanda bir faiz indirimi olasılığını azaltmasına rağmen Merkez Bankasının borçlanma maliyetlerini bir kez daha artırmasının "mümkün olmadığını" belirtti.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite, kısmen Qualcomm'un (QCOM) beklenenden daha iyi çeyrek satışları ve kârı sayesinde ana endeksler arasında en iyi performans gösteren oldu. Çip üreticisinin hisseleri ise %9'dan fazla artış gösterdi.

Siz de bu fırsatları yakalayarak piyasanın önüne geçebileceğiniz, borsalarda amatörlerin bile profesyoneller gibi kazanabileceği dünyaya adım atın. InvestingPro şimdi %20 indirimde. Kupon kodu: INVTROZEL1A

Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

2. Apple'ın çeyrek satışları düştü ancak tahminlerin üzerinde

Apple'ın gelirleri yılın ilk üç ayında düştü ancak yine de analistlerin iyimser tahminlerini aşarak iPhone üreticisinin hisselerini yükseltti.

Investing.com verilerine göre California merkezli şirketin üç aylık toplam geliri, 90,75 milyar dolar ile bir önceki yıla göre %4 azaldı ancak 90,32 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Çin'de satışları, ülkedeki akıllı telefon rakiplerinin artan rekabeti nedeniyle %8 düşerek 16,37 milyar dolara geriledi. Analistler Çin'deki gelirin 15,25 milyar dolara düşeceğini tahmin ediyordu.

Toplam gelirin yaklaşık yarısını oluşturan iPhone satışları, bir yıl önceki 51,33 milyar dolardan 45,96 milyar dolara geriledi ancak bu, 46 milyar dolarlık tahminleri az farkla kaçırdı.

Apple ayrıca 110 milyar dolarlık bir hisse geri alım programı açıkladı ve Investing.com’un Kıdemli Analisti Thomas Monteiro'nun, yatırımcı desteğini ve güvenini artırabileceğini söylediği bir hareketle, temettüsünü %4 artırarak hisse başına 0,25 dolara yükseltti. İcra Kurulu Başkanı Tim Cook da firmanın yapay zeka planlarını destekledi ve yeni gelişen teknolojinin donanım talebini artırmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

3. Tarım dışı istihdam raporu

Yakından takip edilen ABD iş gücü piyasası raporu bugün açıklanacak ve rakamlar, dünyanın en büyük ekonomisinin geçen ay daha yavaş ama sağlam bir hızda istihdam artışına tanık olduğunu gösterebilir.

Ekonomistler, Nisan ayı tarım dışı istihdamın Mart ayındaki 303.000'den 238.000'e düşmesini bekliyor. İşsizlik oranı ise %3,8 ile bir önceki ayla aynı seviyede görülüyor. Ortalama saatlik kazanç artış oranının da aylık bazda %0,3'te kalacağı tahmin ediliyor.

İş gücü talebinin azalması, Fed'in faiz sıkılaştırma döngüsünün temel hedeflerinden biri oldu ve politika yapıcılar, bu azalışın enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıyı hafifletebileceğini umuyor. Bu nedenle istihdam piyasasında devam eden esneklik, Fed yetkililerini bu yılın başlarında beklenen faiz indirimlerinden uzak durmaya bir nebze ikna etti.

ING analistleri yayımladıkları bir notta, verilerin "piyasalar için büyük bir olay" olacağını ve Merkez Bankasının son politika kararının ardından "faiz indirimlerine ilişkin daha iyimser beklentilerin" dayanıklılığını test edeceğini söyledi.

4. Sony ve Apollo, Paramount için teklif sundu

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Basında çıkan haberlere göre Sony ve özel sermaye şirketi Apollo Global Management (APO), Paramount Global için 26 milyar dolar değerinde tamamı nakit bir teklif önerdi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler Wall Street Journal'a yaptıkları açıklamada, Apollo ve Sony'nin ortak tekliflerini Çarşamba günü sunduklarını, teklifin bağlayıcı olmadığını ve sadece müzakereler için bir başlangıç noktası olduğunu belirtti. Financial Times'ın haberine göre Paramount'un rakibi Sony Pictures'ın arkasındaki Japon grup Sony, anlaşmanın çoğunluk yatırımcısı olurken Apollo da azınlık yatırımcısı olacak.

Bu, Paramount üzerinde süregelen destanda son dönemece işaret ediyor. David Ellison'ın Skydance Media'sı, rakip bir teklif için görüşmelerde bulunuyordu ve bu görüşmeler için münhasırlık süresi bu hafta sona erecekti.

Haberin ardından Paramount'un oydan yoksun B sınıfı hisseleri %13'ten fazla artış gösterdi.

5. Petrol yükselişe geçti

Ham petrol fiyatları yedi haftanın en düşük seviyesinden yükselişe geçti ancak talep belirsizliği, güçlü ABD stokları ve Orta Doğu'daki gerilimin azalması nedeniyle bu haftayı sert kayıplarla bitirmeye yöneldi.

ABD ham petrol vadeli kontratları %0,5 artışla 79,31 dolardan işlem görürken Brent %0,5 artışla 84,05 dolara tırmandı.

Her iki kontratın da bu hafta %5 ila %6 arasında değer kaybetmesi bekleniyor, zira yatırımcılar, daha uzun süre yüksek faizlerin, en büyük küresel petrol tüketicisi olan ABD'de ve dünyanın diğer bölgelerinde büyümeyi sınırlayacağı konusunda endişeli.

6. Türkiye’nin enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK'in açıklamasına göre yıllık tüketici enflasyonu %69,80'e yükseldi. Beklentiler enflasyonun %70'i geçebileceği yönündeydi. Aylık TÜFE ise %3,18 olarak açıklandı.

TÜFE bir önceki yılın Aralık ayına göre %18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,64 olarak gerçekleşti.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Verilere göre bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup, %51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %103,86 ile eğitim sektöründe gerçekleşti.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.