40% İndirim
🚀 AI hisse seçimleri Mayıs'ta yükseldi PRFT 16 günde %55 yükseldi! Haziran seçimlerini kaçırmayın.Tam listeye erişin

Fed bu hafta bilanço küçültme kararı alabilir

Yayın Tarihi 01.05.2024 03:00
© Reuters.
XNO/USD
-

Birçok ekonomiste göre Federal Rezerv bilançosunu daraltma planlarını bu hafta içinde açıklayabilir. Merkez Bankası'nın Çarşamba günü sona erecek olan politika toplantısı, Hazine tahvilleri ve ipotekli tahvil varlıklarını azaltmak için uyguladığı niceliksel sıkılaştırma (QT) programını yavaşlatma kararını ortaya çıkarabilir. Fed, koronavirüs salgını sırasında ekonomiyi desteklemek amacıyla 9 trilyon dolara kadar genişlettiği bilançosunu Haziran 2022'den bu yana küçültüyor.

Fed'in QT programı, bu menkul kıymetlerin ayda 95 milyar dolara kadarının değiştirilmeden vadesinin dolmasına izin veriyor, ancak yetkililer süreci yavaşlatmak istediklerini belirttiler. Bu eylem, piyasa stresini azaltmayı ve potansiyel olarak varlıklarda daha önemli bir azalmaya olanak sağlamayı amaçlamaktadır. Halihazırda Fed'in tahvil varlıkları yaklaşık 7,5 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Mart ayı toplantı tutanakları, mortgage tahvillerinin aylık 35 milyar dolarlık hedefin altında vadesi dolduğu için Fed'in azaltımı Hazine tahvillerine odaklayabileceğini gösteriyor. JP Morgan ekonomistleri, bir sonraki adımın aylık Hazine tahvili ihraç limitinin 60 milyar dolardan 30 milyar dolara düşürülmesi olabileceğini, ancak bunun zamanlamasının Mayıs ayında mı açıklanacağı yoksa Haziran ayına mı erteleneceği sorusunun tek soru işareti olduğunu belirttiler.

Fed, bilanço politikasını faiz politikasından ayırmak için çaba sarf etse de, her ikisi de parasal koşulları sıkılaştırmak için uyumlu hale getirilmiştir. Wrightson ICAP ve Bank of America analistleri, bankaların ve Hazine'nin nakit akışı yönetiminden etkilenen likiditenin yönetilmesine yardımcı olmak için bu haftaki toplantının sonunda bir daraltma duyurusu yapılmasını bekliyor.

Ancak aralarında Deutsche Bank'ın da bulunduğu bazı uzmanlar, finansal koşulları yanlışlıkla gevşetebilecek herhangi bir güvercin yanlış yorumlamayı önlemek için açıklamanın Haziran toplantısına kadar ertelenebileceğini öne sürüyor. Haziran toplantısı aynı zamanda faiz oranları ve ekonomik göstergelere ilişkin güncellenmiş Fed tahminlerini de içerecek ve bu da bilanço açıklamasını daha şahin bir duruşla eşleştirmek için uygun bir zaman olabilir.

LH Meyer'deki analistler, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Mayıs toplantısından sonra bilanço küçültmeye ilişkin genel ilkeleri ve planları ana hatlarıyla açıklayabileceği ancak fiili uygulama kararını erteleyebileceği farklı bir yaklaşım öneriyor. Bu, piyasa katılımcılarına bir başlangıç tarihi taahhüt etmeden sürecin teyidini sağlayacaktır.

Fed'in iki günlük politika toplantısı sona ererken, piyasa katılımcıları bilanço daraltmanın geleceği ve para politikası üzerindeki etkilerine ilişkin herhangi bir sinyali yakından izleyecekler.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.