🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Perşembe Günü Piyasalarda Bilmeniz Gereken 5 Önemli Gelişme

Yayın Tarihi 09.08.2018 12:35
© Reuters.
USD/TRY
-
US500
-
DE40
-
RUBFIX=RTS
-
AMZN
-
CBS_old
-
VIA_old
-
DX
-
ESM24
-
1YMM24
-
NWSA
-
IXIC
-
OLED
-
US2YT=X
-
US10YT=X
-
NCLH
-
TPCO
-
DJSH
-
PLNT
-
TTD
-
GOOS
-
DBX
-

Investing.com - 9 Ağustos Perşembe günü finans piyasalarında bilmeniz gereken beş önemli gelişme:

1. ABD, Japonya ticari görüşmelerin ilkini yapıyor

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı üzerine piyasalar hala diken üstündeyken, yatırımcılar Washington’da yer alacak görüşmeyi günün esas olayı olarak görüyor. Japonya’nın araba ihracatı üzerindeki yüksek vergileri engelleme ve ABD’nin çift taraflı serbest ticaret anlaşması talebini uzaklaştırma arayışında konuşmaları başlatacak.

ABD Başkanı Donald Trump ve Japon Başbakanı Shinzo Abe, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Japonya Ekonomi Bakanı Toshimitsu Motegi öncülüğünde yapılacak “adil, serbest ve çift taraflı” bir ticaret tartışmasının yeni çerçevesini oluşturmak için Nisan ayında anlaşma yaptı.

Japonya’nın ABD ile ticaret fazlası Trump’ın ticari politikaları için potansiyel bir hedef olabilir.

Ticaret savaşı korkuları aylardır sürerken, piyasa getirileri, yatırımcıların gerilimlerin artışına dair korkuları ile sınırlı kaldı.

Çarşamba günü Çin, ABD’nin 23 Ağustos’tan itibaren uygulanması planlanan ekstra vergilerine misilleme olarak 16 milyar dolar değerindeki ABD malına ek olarak %25 tarife uyguladı.

2. Yaptırımlar döviz piyasalarını sarsıyor

Yatırımcılar, ABD – Türkiye arasındaki insan hakları tartışmasına olduğu kadar, Rusya’nın İngiltere’deki eski güvenlik ajanını zehirleme olayındaki rolünden dolayı ABD’nin yaptırımlarına maruz kalacak olmasına tepki verdiğinden, döviz piyasalarındaki keskin hareketlilikler piyasanın odağında duruyor.

Rus rublesi dolar başına 65 olan psikolojik eşiğin ötesinde değer kaybederek, 2016 Kasım ayından beri gördüğü en düşük seviyeye çekildi. Washington, eski Rus casusu Sergei Skripal’in İngiltere’de Salisbury’de kimyasal ajan Novichock ile zehirlenmesi olayında Kremlin’in de ilişkisi bulunduğuna dair suçlamalar üzerine Moskova’ya yeni yaptırımlar uygulayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert’e göre yaptırımlar 22 Ağustos civarında yürürlüğe girecek.

Öte yanda, Türk lirası dolar karşısında yeni rekor seviyelere geriledi. Türk bir delege, Amerikalı papaz Andrew Brunson’ın tutukluluğunun devam etmesi üzerine iki ulus arasında yaşanan çekişmeleri çözmek için Washington’a gitti.

ABD Başkanı Donald Trump Amerikalı papaz Andrew Brunson’ın, Türkiye’nin batısında mahkemesi sürerken, 2016’daki darbe girişiminde rolü olduğuna ilişkin terör suçlaması ile tutukluluğunun devam etmesi üzerine Türkiye’ye büyük tepki gösterdi.

3. ABD hisse senedi vadeli işlemleri yatay bir açılışa işaret ediyor

ABD hisse senedi vadeli işlemleri yumuşak bir açılışa işaret etti. Yatırımcılar küresel ticareti ve jeopolitik gerilimleri izlemeyi sürdürürken, kurumsal kazanç raporlarına odaklandı.

Dow vadeli işlemleri 4 puan yükseldi. S&P 500 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq vadeli işlemleri sakin başlangıçlar yaptı.

Piyasalar Çarşamba günü karışık kapattı, ancak Nasdaq Mart’tan beri görülen en uzun kazanç rüzgarını, Amazon (NASDAQ:AMZN) hisselerinde görülen rekor yükseklikler ile sürdürdü.

Öte yanda Avrupa’da, hemen her sektör kırmızı bölgede iken bölgenin majör borsaları çoğunlukla düşüş yaşadı. Alman DAX %0,6 düşüş ile en kötü performansı sergileyen oldu.

Asya’da hisse senetleri çoğunlukla yüksek kapattı. Çinli hisse piyasaları Sino – ABD arasındaki ticaret savaşında yaşanan son artışları telafi etmeye yardımcı oldu.

Shanghai senetleri, ticari çekişmenin kötüleştiği bir ortamda Pekin tarafından ortaya konan bir dizi büyümeyi destekleme tedbirlerinden biri olarak, hükümetin yerli teknoloji şirketlerini destekleme ihtimaline dair görüşmeler arasında %2,7 değer kazandı.

4. Medya kazançları ön planda

Pek çok şirketin, kazanç döneminin son büyük dalgası olan bugün kazançlarını raporlaması bekleniyor.

İlginin çoğu açılış zili öncesi raporlayacak olan MTV, Nickelodeon ve Paramount’un ana şirketi Viacom (NASDAQ:VIA) üzerinde olacak.

Wall Street analistleri, hisse başına kazancın 3,27 milyar dolar gelir üzerine 1,07 dolar olmasını bekliyor.

Şirket aylardır toparlanma için çabalıyor ve kazanç raporu sonrası konferans görüşmesinde de muhtemelen buna odaklanacak. Ancak yatırımcılar CEO Bob Bakish’in kuzen CBS (NYSE:CBS) üzerine söyleyeceklerine de kulak kabartacak.

CBS başkanı Les Moonves cinsel taciz ile suçlanıyor.

Saatler sonra, News Corp. (NASDAQ:NWSA) ve Tronc (NASDAQ:TRNC) raporları da yayınlanacak.

Perşembe günkü raporlarda yüksek profiller arasında Dropbox (NASDAQ:DBX), Canada Goose (NYSE:GOOS), Trade Desk (NASDAQ:TTD), Universal Display (NASDAQ:OLED), Planet Fitness (NYSE:PLNT) ve Norwegian Cruise Line (NYSE:NCLH) da var.

Wall Street son raporlar ile kazanç döneminin sonuna ulaştı.S&P 500 firmalarının yaklaşık %90’ı ikinci çeyrek sonuçlarını yayınladı. FactSet’e göre bu şirketlerin yaklaşık %77’si, çeyrek dönemlik kar öngörülerinden daha iyi raporlama yaptı.

5. ÜFE verileri yolda

Bugünün takviminde 15.30’da yayınlanacak olan Temmuz ayına ait üretici fiyatları bulunuyor. Bir önceki yıla göre verilerin fiyatlarda %3,4 artış göstermesi bekleniyor. Bu, ekonomideki enflasyon baskısının artmaya devam ettiğine dair bir işaret olarak görülüyor.

Ayrıca takvimde ilk işsizlik başvuruları da yer alıyor. Ekonomistlerin beklentileri, bir hafta öncesine göre ilk kez başvuru yapanların sayısında hafif artışlar olduğu yönünde.

Amerikan Doları'nın diğer 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, hafif artışlarla 95,10 seviyesinde işlem görüyor.

Tahvil piyasasında ABD Hazine fiyatları küçük değişimler yaşadı. 10 yıllık verim değerlendirmesi %2,96 seviyesinde kalırken, 2 yıllık senet %2,67 civarında seyrediyor.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.