40% İndirim
🚀 AI hisse seçimleri Mayıs'ta yükseldi PRFT 16 günde %55 yükseldi! Haziran seçimlerini kaçırmayın.Tam listeye erişin

Risk İştahının Geri Dönüşüyle 10 Yıllık Tahvil Geliri %2'ye Kadar Yükselebilir

Yayın Tarihi 14.02.2020 12:14
US500
-
HG
-
CL
-
US10YT=X
-
KS11
-
XBI
-
XLP
-
SMH
-
XLK
-
XLU
-

Bu yazı Investing.com için özel olarak kaleme alınmıştır.

Yatırımcılardaki risk iştahı yükselişte gibi görünüyor ve bu da tahvil gelirlerinin yükseliyor olabileceği anlamına geliyor. Korona virüs kaynaklı son elden çıkarma sonrasında hisse piyasaları tırmanışa geçti. Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa piyasaları keskin bir toparlanma yaşarken, bazıları yeni rekorlar kırmayı bile başardı.

S&P 500'deki sektör rotasyonu yatırımcıların bir kez daha hisse piyasasının daha riskli bölgelerine kaydıklarını gösteriyor. Ancak hareket gören sadece hisse piyasaları değil: bakır ve petrol gibi temel küresel büyüme emtia da daha stabil hale geliyor ve hatta teknik geri dönüş modelleri oluşturuyor gibi görünerek, fiyatlarının artabileceğinin sinyalini veriyor. Yatırımcıların riskli varlıklara geri dönmeye başlamasıyla birlikte ABD 10 yıllık Hazine tahvil gelirlerinin de bir kez daha yükselişe geçeceği düşünülebilir.

S&P 500 Price Chart

Tahvil Gelirleri Yükselişe Geçebilir

Dünya çapında hızla yayınlan korona virüs korkularının yatırımcıların riskli varlıkları satarak güvenli limanlara yönelmesine neden olmasıyla birlikte ABD 10 yıllık Hazine tahvil gelirleri Ekim başından bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Ancak risksiz işlemler yavaş yavaş sona eriyor gibi görünüyor ve bunun sonucunda da 10 yıllık tahvil gelirinin bir kez daha yükselişe geçmesi gerekir.

10 yıllık tahvil geliri Şubat başında yaklaşık %1,5'e ulaştı ve burada sağlıklı bir teknik destek seviyesi buldu. O zamandan beri, 13 Şubat itibariyle oran yaklaşık %1,62 seviyesine geri döndü. Göreli güç endeksinin gereğinin üzerinde satılma seviyesine ulaşması ve şimdi yükseliş trendine geçmesi de tahvil gelirlerinin tırmanışa geçeceğine yönelik bir başka işaret. Model, oranların %1,75 civarında bir direnç seviyesine yeniden yükseleceğini ve aynı zamanda uzun vadede %1,95'e doğru bir hareket potansiyelinin işaretini vereceğini ortaya koyuyor.

U.S. 10-year

Hisse Piyasaları Yükselişte

Yatırımcıların risk iştahının geri döndüğüne yönelik en bariz işaret hisse piyasalarındaki hareket. Dünya çapında hisse piyasaları 31 Ocak'tan bu yana hızlı bir yükselişte: Güney Kore KOSPI Endeksi yaklaşık %6 yükselirken, Almanya neredeyse %5,4'lük bir artışla rekor bir zirveye, S&P 500 de neredeyse %4,6'lık bir artışla yeni bir rekora ulaştı.

Sektör Rotasyonu

ABD piyasalarındaki sektör rotasyonu, VanEck Vectors Semiconductor ETF'in (NYSE:SMH) sadece Şubat'ta %10'un üzerinde yükseldiğini ortaya koyuyor. Bunun öncesinde ise SPDR S&P Biotech ETF (NYSE:XBI) neredeyse %9, Technology Select Sector SPDR ETF (NYSE:XLK) ise %6,5 yükselmişti. En kötü performansı göstererek riskten kaçınma grubu olanlar ise Utilities SPDR ETF (NYSE:XLU) ve Consumer Staples Select Sectors SPDR ETF (NYSE:XLP) oldu.

Sector Rotation

Emtiada Tırmanış

Daha etkileyici olan gelişme ise, petrol ve bakır gibi emtianın bir dip oluşturarak ciddi tersine dönüşlerin yolda olduğunu gösterebilecek modeller oluşturması. Örneğin petrolde düşen takoz olarak bilinen bir yükseliş eğilimli tersine dönüş modeli oluştu. Emtia bu modelden bir çıkış yaşayarak fiyatların 56 Dolar kadar yüksek bir seviyeye yükselebileceğinin sinyalini verdi.

WTI Futures

Hisse piyasasındaki yükseliş, sektör rotasyonu ve yükselen emtia fiyatlarının ortaya koyduğu gibi eğer piyasadaki risk iştahı arttıysa, tahvil gelirlerinin bu saatten sonra izleyebilecekleri tek yönün yukarı olacağına inanmak makul bir seçenek. Son dönemde ekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi trendi devam ederse bu daha da doğru bir seçenek haline gelir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.