40% İndirim
💰 Buffett, Chubb'daki 6,7 milyar $ hissesini açıkladı. Tam portföyü InvestingPro ile sınırsız şekilde görüntüleyinPortföyü Kopyala

Putin Çiftçileri Savaşa Yollarken, Buğdayın Grafiği Bir Ralliye İşaret Ediyor

Yayın Tarihi 28.09.2022 15:40
ZW
-
UNVR
-
  • Putin'in Rus çiftçileri Ukrayna savaşı için askere almasının hemen ardından buğday %1,5 arttı
  • Temmuz kapanışından bu yana %7 yükselen piyasa, üst üste ikinci ayında artışta.
  • Küresel tahıl verileri, dünyanın son yılların en düşük stoklarına doğru ilerlediğini gösteriyor
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaş için askere alınan Ruslar arasında çiftçilerin de bulunduğunu söylemesinin ardından buğday fiyatları Salı günü sıçrama yaptı.

    Ancak Çarşamba günkü Avrupa seansında piyasa yatay ve negatif arasında seyretti ve bir gün önceki %1,5'lik yükselişin ayakları olup olmadığı konusunda soru işaretleri yarattı.

    Putin'in çiftçileri kapsayan Ukrayna seferberliği planı, dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı olan Rusya'nın 2023 buğday mahsulü için temel bir risk oluşturuyor.

    Putin Salı günü televizyonda yayınlanan bir toplantıda, Rusya'nın 2022 yılında 100 milyon tonu buğday olmak üzere 150 milyon tonluk rekor bir tahıl hasadı yapma yolunda ilerlediğini söyledi.

    Yine de, Ukrayna'dan ihracatın yeniden başlamasına rağmen küresel tahıl verileri dünyanın son yılların en düşük tahıl stoklarına doğru ilerlediğini gösteriyor. Veriler, sevkiyatların çok az olduğunu ve diğer büyük mahsul üreticilerinin hasatlarının başlangıçta beklenenden daha az olduğunu gösteriyor.

    Bu arada sonbahar, Rus çiftçiler için yoğun bir mevsim. Çiftçiler bu mevsimde gelecek yılın mahsulü için kışlık buğday ekiyorlar ve soya fasulyesi ile ayçiçeği tohumlarını hasat ediyorlar. Kışlık tahıl ekimi yağmurlar nedeniyle şimdiden önemli ölçüde gecikti.

    Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Çin gibi ülkelerde de önemli tarım bölgelerindeki kötü hava koşulları tahıl hasadını azaltıyor ve stokları düşürerek dünyanın en yoksul ülkelerinden bazılarında kıtlık riskini artırıyor.

    Bu temeller, yatırımcıların dikkatini piyasadaki üçüncü güce çevirdi: grafikler.

    Buğday Günlük Grafik

    Grafikler Investing.com verilerine dayalı olarak SKCharting.com tarafından hazırlanmıştır

    Chicago Board of Trade'de (CBOT) işlem gören gösterge buğday vadeli işlemleri, Temmuz ayı kapanışından bu yana %7 artışla kile başına 8,68 dolarda üst üste ikinci ayını da kazançlı geçirmeye hazırlanıyor.

    SKCharting.com'un baş teknik stratejisti Sunil Kumar Dixit'e göre, bu durum buğday boğaları için umut verici:

    "Buğday 9,39 dolara doğru yükselmeye çalışıyor ve bu seviyenin kararlı bir şekilde aşılması halinde bir sonraki hedef 10,05 dolar olacak."

    Dixit 7,56 dolar seviyesinde, buğdayın uzun vadeli aylık grafiğinin 3,81 dolardan 13,62 dolara kadar olan ana yükseliş trendinin %61,8 Fibonacci düzeltmesini gösterdiğini açıkladı.

    Buğday Haftalık Grafik

    Dixit buğday vadeli işlemlerinde ana trendin boğa olduğunu ve aylık grafiğin MACD üzerinde karışık sinyaller sergilediğini ekledi.

    Göreceli Güç Endeksi'nin (RSI) pozitifliği de aşırı satışa işaret eden stokastikler tarafından destekleniyor.

    Haftalık fiyat hareketinde ise RSI nötrken MACD pozitifliği ve stokastik doğrulamanın desteğiyle kısa vadeli toparlanma sinyalleri vardı.

    Dixit, "7,83 dolar seviyesi potansiyel bir destek olarak görünüyor," dedi.

    Buğday Aylık Grafik

    Putin'in İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rusya'nın en büyük zorunlu askerlik uygulamasını duyurması, uygun erkeklerin sınıra akın etmesine ve geniş halk kitlelerinde tedirginliğe yol açtı. Yetkililer seferberlik kampanyası kapsamında 300,000 Rus'un daha askere çağrılacağını açıkladı. Kursk bölgesi gibi Rusya'nın güney ve orta kesimlerinde Ukrayna sınırındaki bazı bölgeler önemli tahıl üreticileridir.

    Putin televizyonda yayınlanan toplantıda, "Kısmi seferberliğin bir parçası olarak tarım işçileri de askere alınıyor. Bu çiftçilerin ailelerinin desteklenmesi gerekiyor. Sizden bu konuya özel önem vermenizi rica ediyorum." dedi.

    Savaşla ilgili yaptırımlar nedeniyle Rusya, rekor büyüklükte olması beklenen buğday mahsulünü ihraç etmekte de zorlanıyor.

    Öte yandan Ukrayna'nın mısır ve buğday ihracatı, BM'nin Rusya ile yaptığı anlaşmanın savaşın başlamasından bu yana abluka altında tutulan limanlardan sevkiyatların yeniden başlamasına izin vermesinden bu yana arttı. Ancak özellikle de savaşın uzaması halinde Ukrayna'nın ne kadar ihracat yapabileceği henüz belli değil.

    Washington merkezli tarımsal danışmanlık şirketi World Perspectives'in başkanı Gary Blumenthal, "Ukrayna'nın arz ve talepteki mevcut açığı kapatacağına dair boş bir umut var," dedi.

    Resmi tahminlere göre, Ukrayna'nın 2021'de 42,1 milyon ton olan mısır hasadının Rusya'nın işgalinin ardından 2022'de 25 ilâ 27 milyon tona düşmesi bekleniyor.

    Tedarikçi Univar Solutions'ın (NYSE:UNVR) küresel başkan yardımcısı Kevin Hack, Ukrayna'dan buğday ve diğer tarım ürünlerinin sevkiyatının savaş öncesi seviyelerin çok altında olduğunu söyledi:

    "O bölgeden gelen tedarik bir anda kesilebilir."

    Açıklama: Barani Krishnan, piyasa analizlerine çeşitlilik kazandırmak için kendi görüşleri dışında bir dizi görüş kullanmaktadır. Tarafsızlık adına bazen karşıt görüşler ve piyasa değişkenleri sunmaktadır. Hakkında yazdığı emtia ve menkul kıymetlerde pozisyon sahibi değildir.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Son yorumlar

aynen aynen sacma sapan yoruma bak ya ciftcileri yollarmiş
Ukrayna dan tahıl sevkiyatının yavaşlaması rus savaş gemilerinin tacizi sonucu oluştu.
thanks
koca ordu bitti de , çiftciyemi sıra geldi!!!!
Aynen katılıyorum. Saçma sapan başlık. Çiftçileri yollamış da buğday artmış 😂
batı medyasi yalan haber yaymada o kadar abartmis ki yatirim tavsiyesi verirken bile yalan haber yayiyorlar. aynen kardesim rusyada asker bitti ciftciler savasiyor. yaziyi yazanin beyni yok
Yazının başında şöyle bir ibare var. Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya yıllık 150 milyon ton... Rusya, Buğday fiyatlarını arttırmak için manipülasyon yapıyor olabilir mi🤔 elindeki malın fiyatını yükseltmek için
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.