🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Piyasalar TCMB'den faiz artışı bekliyor

Yayın Tarihi 19.10.2020 12:01
USD/TRY
-
XU100
-
XBANK
-
PETKM
-

Yeni haftada yurt içinde en önemli gündem TCMB’nin yapacağı PPK toplantısı. Eylül ayında beklentilerin aksine 200 bp faiz artışı yapan merkez, devam eden süreçte piyasalardaki fonlama faizini %12,26’ya kadar çıkardı, bu oran Temmuz’da %7’li seviyelerdeydi ve merkezin bu ayki toplantıda da 150-200 bp aralığında faiz artışına gitmesi bekleniyor.

Eylül ayında yapılan sürpriz faiz artışına karşın kur tarafındaki rekor yükselişler devam etti, yani TL, gelişen ülke varlıklarından negatif ayrışarak tarihi dip seviyelere geriledi. Bu düşüşte siyasi-jeopolitik risklerin yükselmesi en önemli nedenlerin başında geldi. Bu ay ise merkezin 200 bp faiz artışı dışında ek araçları da daha kuvvetli kullanmasıyla piyasalarda kısmi de olsa toparlanma görülüyor. Sene başından itibaren düzenli çıkış yapan yabancı yatırımcı önceki hafta iyi oranda giriş yaptı, son haftada ise çıkış var, ancak faizlerdeki artışın bir miktar cazibe sağladığı görülüyor. Bunun devam edebilmesi sadece faiz artışına bağlı değil, hem tansiyonun düşmesi hem de göstergelerin iyi gelmesi gerekiyor.

Enflasyonun Ekim itibariyle yükselmesi bekleniyor, ancak ÜFE’den sonra TÜFE’ye ne ölçüde yansıdığı önemli. Yılsonu hedefin çift haneden olmasına kesin gözüyle bakılırken %12 üzeri hareket ise riskli.

Hafta sonu açıklanan yeni müjde ek 85 milyar metreküp doğal gaz rezerviydi, hedef ise bulunan rezervlerin 20232e kadar kullanıma hazırlamak. Geçen hafta yeni rezerv açıklaması ile hızlı yükseliş yaşayan Petkim Petrokimya Holding A.Ş. (IS:PETKM) haftayı 4.630 puandan kapattı, bugün ise %2 kayıpla 4.540 puandan işlem görüyor. Hissede beklentinin fiyatlanması ile kar satışlarının olması normal.

BİST 100 tarafında BİST Bankalar öncülüğündeki yükseliş sürüyor, bankacılık tarafındaki yükselişte ise faiz beklentileri etkili. Endeks bugün 1.200 puana yükselerek Temmuz ayı sonrası zirveye çıktı, 1.118 puan üzerinde 1.205 en yakın direnç konumunda.

Kur tarafında ise yurt içi beklentilere ek olarak doların eş teşvik paketi gelişmeleri ile gevşemesiyle USD/TRY 7,90 altına indi. 7,87 seviyesi üzerini riskli buluyoruz ve ilk rahatlama için bu seviye altında günlük kapanış olması gerekiyor. Faiz artışının fiyatlaması ile haftanın devamında görülecek olası düşüşlerde 7,64’ü ilk önemli destek olarak takip edeceğiz. 7,90’lı seviyeler sonrası belirttiğimiz destekler düşüş sayılsa da fiyatlar son derece yüksek, dolayısıyla daha fazla toparlanma olması gerekiyor ki kur için TL pozitif fiyatlamadan bahsedebilelim.

Dolar/TL 19 Ekim

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.