🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Oynaklığın Arttığı Dönemlerde Çeşitlilik Yoluyla Riskinizi Azaltabilecek İki ETF

Yayın Tarihi 12.05.2021 12:44
US500
-
MSFT
-
MCD
-
USD/BRL
-
ACN
-
WM
-
NEM
-
JNJ
-
STX
-
IRM
-
REG
-
HBI
-
VIX
-
USMV
-
SPYD
-
Bu yazı 12.05.2021 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayınlanmıştır.
 
Hisse piyasası yatırımcıları için zorlu birkaç gün geçirdik. Tüm majör endekslerde yaşanan kâr satışları başta teknoloji hisseleri olmak üzere birçok hisse üzerindeki baskının artmasına yol açtı ve Wall Street bir kez daha ABD hisse piyasasının oynaklık endeksi olan CBOE Volatility Index'e (VIX) daha çok önem vermeye başladı.
 
Yatırımcılar VIX'i aynı zamanda "korku endeksi" olarak da tanımlıyor. Şu an 22 seviyelerinde olan endeks, korona virüs salgınının ilk günlerinde 80'in üzerindeydi.
 
Bireysel yatırımcılar için, oynaklığın artması genellikle endişe yaratır. Ancak uzun vadeli bir portföyü çeşitlendirmek oynaklığın yükseldiği dönemlerde riski yönetmeyi kolaylaştırır.
 
Bugün, önümüzdeki haftalarda portföylerini çeşitlendirmek isteyen okuyucularımız için uygun olabilecek iki borsa yatırım fonunu (ETF) inceleyeceğiz.

1. iShares MSCI USA Min Vol Factor ETF

  • Mevcut Fiyat: 72,32 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 56,31 - 73,61 dolar
  • Temettü Geliri: %1,69
  • Masraf Oranı: yıllık %0,15
 
iShares MSCI USA Min Vol Factor ETF (NYSE:USMV), ABD'de genel piyasadan daha az oynak olması beklenen hisselere yatırım yapıyor. İşlem görmeye başladığı Ekim 2011'den bu yana, fonun net varlıkları 29,1 milyar dolara ulaştı.
 
USMV Haftalık Grafik

185 varlığa sahip USMV, MSCI USA Minimum Volatility (USD) Endeksi'ni takip ediyor. İlk 10 şirket fonun yaklaşık %16'sını oluşturuyor. Varlıkların hiçbiri toplam portföyün %1,65'inin üzerinde bir ağırlığa sahip değil ve bu sayede herhangi bir şirket fonu kendi başına ciddi oranda etkileyemiyor.
 
Sektör dağılımı olarak bilgi teknolojisi %23,10'la en büyük paya sahipken, onu sağlık hizmetleri (%18,65), temel tüketici ürünleri (%10,74), finans (%9,36) ve iletişim (%9,19) takip ediyor. Waste Management (NYSE:WM), Microsoft (NASDAQ:MSFT), Johnson & Johnson (NYSE:JNJ), Accenture (NYSE:ACN), Newmont Goldcorp (NYSE:NEM) ve McDonald's (NYSE:MCD) fonun önde gelen isimlerinden.
 
ETF yıl başından bu yana %7 yükseldi ve son günlerde rekor bir zirveye ulaştı. Son 12 aylık fiyat-kazanç ve fiyat-defter değeri oranları sırasıyla 28,45 ve 4,54. Genel piyasalardaki düşüşün devam etmesi durumunda, fondaki isimlerden bazıları da baskı altına girebilir. Ancak USMV'nin çeşitliliğini beğeniyoruz ve fondaki düşüşlerde alım yapılabileceğini düşünüyoruz.
 
Fonun, fiyatının piyasadaki bir değişime karşı ne kadar hassas olduğunu gösteren beta değerinin 0,75 olduğunu belirtmeliyiz. S&P 500 Endeksi gibi genel piyasanın beta değeri 1'dir. Yani USMV'nin genel piyasanın %75'i kadar getiri sağlaması beklenir. Diğer yandan, 1,25'lik bir beta değerine sahip bir hisse genel piyasadan %25 daha fazla bir hareket gösterir.
 
Düşük betalı bir fon genellikle daha az risk, ancak daha düşük bir getiri sunar. Analistler ve akademisyenler beta değerinin en iyi kullanım yöntemi konusunda tartışmalarını sürdürüyor. Sonuçta beta değeri, fondaki varlıklar hakkında herhangi bir bilgi sunmuyor.
 
Ancak birçok piyasa katılımcısı beta değerini kısa vadeli oynaklığa yönelik bir ölçüt olarak görüyor. Geçtiğimiz 12 ay boyunca Wall Street'in favori isimleri olan birçok teknoloji ve yüksek büyüme hissesi, yüksek beta değerlerine sahip. Bu hisseler aynı zamanda bu hafta en çok değer kaybı yaşayanlar.

2. SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF

  • Mevcut Fiyat: 41,23 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 24,31 - 42,41 dolar
  • Temettü Geliri: %5,42
  • Masraf Oranı: yıllık %0,07
 
SPDR® Portfolio S&P 500 High Dividend ETF (NYSE:SPYD) yüksek seviyede bir temettü geliri sunan ve sermaye kazancı potansiyeline sahip hisselere yatırım yapıyor. Fon Ekim 2015'te işlem görmeye başladı ve 2,7 milyar dolarlık bir net varlığa sahip. Diğer bir deyişle, mevcut düşük faiz oranlı ortamda, pasif gelir arayışındakiler kaynaklarını bu ETF'e aktarmaktaydı.
 
SPYD Haftalık Grafik

78 varlığa sahip SPYD, S&P 500 High Dividend Endeksi'ni takip ediyor. Endeks, S&P 500'deki en yüksek temettü geliri sunan 80 hissenin performansını takip ediyor.
 
İlk 10 şirketin fonun %15'inden daha azını oluşturuyor ve hiçbir şirket fonda %1,6'nın üzerinde bir ağırlığa sahip değil. Finans (%24,09) fonda en büyük ağırlığa sahip olan sektör ve onu gayrimenkul (%18,17), enerji (%14,31), kamu hizmetleri (%12,92) ve bilgi teknolojisi (%6,50) takip ediyor.
 
Veri depolama şirketi Seagate Technology (NASDAQ:STX), spor giyim grubu Hanesbrands (NYSE:HBI), gayrimenkul yatırım ortaklığı (REIT) Regency Centers (NASDAQ:REG) ile veri ve kayıt depolama grubu Iron Mountain (NYSE:IRM), fonun önde gelen isimlerinden.
 
SYD yıl başından bu yana %27'nin üzerinde getiri sağladı. Sırasıyla %15,70 ve %1,83 olan son 12 aylık fiyat-kazanç ve fiyat-defter değerleri ve mevcut temettü geliri, fonun önümüzdeki haftalarda muhtemelen yeni zirveleri göreceğine işaret ediyor.
 
Deneyimli yatırımcılar, birçok piyasa katılımcısının piyasaların baskı altında olduğu dönemlerde bile temettü hisselerini panikle satma eğiliminde olmadıklarına katılacaktır.
 
Not: Yukarıda bahsedilen finans ürünleriyle ilgileniyor ancak bu ürünleri bölgenizde bulamıyorsanız aracı kurumunuz ya da finansal planlamacınızla iletişime geçmek isteyebilirsiniz.
 
Herhangi bir soru ya da görüşünüz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
 
Editörün Notu: İncelenen her varlık tüm bölgesel piyasalarda mevcut olmayabilir. Size uygun olabilecek benzer finansal araçlar bulabilmek adına lütfen yetkili bir aracı kurum ya da finans danışmanıyla iletişime geçin. Bu içerik sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce kendi detaylı araştırmanızı yapmanız gerekir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.