40% İndirim
💰 Buffett, Chubb'daki 6,7 milyar $ hissesini açıkladı. Tam portföyü InvestingPro ile sınırsız şekilde görüntüleyinPortföyü Kopyala

Ons Altın Kritik Eşiği Geçti, Gram Altın Yılın Zirvesine Çıktı

Yayın Tarihi 11.11.2022 13:47
USD/TRY
-
XAU/USD
-
GC
-
IXIC
-
GAU/TRY
-

ABD enflasyonunun ardından borsalar ralli yapıyor. ABD borsaları %7’ye varan yükseliş yaşadı ve olumlu hava bugün tüm endekslerde kendini gösteriyor.

ABD enflasyonunu tekrar özetlemek gerekirse;

Göstergeler ve fiyatlamalar çok değişti. Pandemi öncesi ABD enflasyonu %2’nin altındaydı ve Fed için orta vadede %2’yi yakalama hedefi vardı. Kısıtlamalar, arz sorunu, lojistik sorunu, gıda ve enerji sorunu, savaş vs derken dünyada artan enflasyon ABD’de hızla %9’a kadar çıktı. Olanları biliyoruz, Mart’ta faiz artışına başlayan Fed, geride kalmanın bedelini yüksek oranlı faiz artışları yaparak ödedi. Baktı ki enflasyonda düşüş bir yana artış hızlanıyor daha da hızlı adımlar attı. Nihayetinde oranı %4’e çıkardı.

Fiyatlamalar nasıl değişti?

Enflasyon yüksek geldikçe Fed’in güçlü faiz artışına devam edeceği fiyatlandığı için veri dolar pozitif etki yarattı bu yıl içinde. %9,1’lik zirve sonrası her seferinde enflasyon beklenti üzerinde kaldığı için dolar göstergesi de tahvil faizleri de yükselmeye devam etti.

Dün ne oldu?

Bu yıl içinde ilk defa enflasyon beklentilerin altında artış gösterdi. Tam da Fed’in bundan sonrasında yavaş hareket edeceğini açıklamasının ardından enflasyonun beklenenden daha düşük olması haliyle söylenen yapılacaktır fiyatlaması yarattı. Bunun üzerine dün bazı bölgesel Fed yetkililerinin daha düşük oranlı hareket edilmesini destekleyen açıklamalarıyla dolardaki düşüş bugüne de yansıdı.

Enflasyonun düşmesi elbette olumlu

Bugünlerdeki fiyatlamanın ana kaynağı faiz. Fed’in frene basmasıyla Aralık’ta 50 baz puan beklentisi %90’a yaklaştı. Öte yandan asıl fiyatlamada 2023’ün ilk çeyreği var. Enflasyon öncesi beklenti ilk çeyrekte 25*2 baz puanlık faiz artışı olması yönündeydi. Şimdi bu beklentilerde de zayıflama var. Ve tüm hikaye daha düşük faiz artışına çıktığı için dolar geriliyor.

Peki, uzun vadeli görünüme bakalım. Uzun vadede enflasyonun düşmesi olumlu mu olumsuz mu? Her ekonomi için son derece olumlu bir durum bu, ABD için de öyle. Eğer Fed’in faiz artışları enflasyona yansımaya devam eder ve zirvenin görüldüğü, artık düşüşün başlayacağı algısı artarsa bu kısa vadede faiz etkisi azaldığı için dolardaki yükselişi durdurabilir. Peki uzun vadede bunun dolar için olumsuz olduğunu söylemek mümkün mü? Elbette hayır. Burada önemli nokta büyüme ve istihdam olacak.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Eğer enflasyon Kasım ve Aralık’ta da gerileme gösterirse istihdam piyasasının ne kadar soğuduğu, imalat, hizmet ve ticaret gibi büyümeyi etkileyen göstergelerdeki değişim daha fazla ön plana çıkacaktır.

Umut verici, ama sevinmek için çok erken

%2 hedefine karşın %7,7’lik enflasyon asla Fed’in kabul edebileceği bir oran değil ve küresel belirsizlik bu kadar yüksekken enflasyonun kısa zamanda hedefe gelmesi de pek mümkün değil. Şimdiki sevinç en kötüsünün geride kaldığı, bundan sonrasında iyi olma yolunda ilerleneceği beklentisinden kaynaklanıyor. Özellikle Euro Bölgesi ve Çin başta olmak üzere büyük ekonomilere göre ABD’nin görece iyi durumda olması da bugünkü satış fiyatlamasını dolar pozitife çevirebilir ilerleyen zamanda.

Özetle, enflasyonun faiz etkisinin fiyatlanması yerini iyileşen ekonomik görünüme bırakabilir.

Gelelim altın ve dolara;

Bir süredir büyük altın ithalatlarına ve gizli alımlara karşı dolar baskısı altında olan ons altın, bu hafta şeytanın bacağını kırdı ve üçüncü denemesinde 1.735 doları aşarak 1.766 dolara çıktı. Bu seviye 18 Ağustos sonrası görülen en yüksek seviye.

Önemli noktalar: 1.676 doları çok uzun zamandır trendde kritik eşik olarak görüyorum. Bu seviye altında üç kez 1.618 dolar denendi, iki kez de 1.735 dolar denendi. Bu hafta dolar varlıklardaki fiyatlama ile altın yönünü yukarı çevirdi. Şimdi altının önünde 1.780 dolar ara direnci var ve eğer piyasalardaki bu bahar havası devam ederse 1.800 dolara doğru istek de sürebilir.

İşlem bölgesi olarak 1.676-1.780 dolar aralığı yön arayışının devam ettiği bölge olurken 1.780-1800 dolar aralığı ise yükseliş isteğinin ağırlık bastığı bölge konumunda. Kısa vadeli işlemler için bu aralıklar geniş görülse de orta vadede zaten bir süredir fiyatlanan bölge olduğu için ciddi bir değişim bölgesi diyemeyiz. Asıl kritik nokta 1.820 dolar. Şimdilik buraya doğru heyecan devam edecek mi onu takip edeceğiz.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Ons Altın 11 Kasım

Dolar/TL ilginç bir şekilde küresel gelişmelere tepkisiz kalmaya devam ediyor. Doların ataklarını güçlendirdiği, döviz piyasasında oynaklığın arttığı dönemlerde dahi 1850-18,60 aralığında fiyatlanan kur, dün ve bugün doların küresel piyasalardaki sert kaybı ve paritenin 1,02’yi aşmasına yine çok tepki vermedi. Aynı işlem aralığı korunuyor.

Dolar/TL 11 Kasım

Dolayısıyla gram altın için dolar kurunun bu dönem belirgin bir etkisi yok. Ama onstan gelen ciddi destekle gram bugün 1.054 TL’ye çıkarak Aralık’taki tarihi zirve sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

Bu yıl içinde yakından takip ettiğim 1.040 TL denemeleri bugün aşıldı. Eğer onsta 1.780 dolar üzeri hareket gerçekleşirse gram altında yeni rekor seviye görülebilir.

Gram fiyatında 995 TL üzeri güçlü alım bölgesi olurken 1.040 TL üzeri yeni bir seviyeye işaret ediyor.

Gram Altın 11 Kasım

Son yorumlar

Yılın zirvesiymiş 🤣🤣Mart 2022 de 1987 olan altın dünya da değil miydi? Ekonomide cehaleti böylesi çok para kaybettirir insana!!!
teşekkürler
şenay hnm tsk, dolar sene sonu 21 olur mu?
teşekkürler
1615dolar onsdan alis .1800..1810..satis icin iyi seviye...fazla zorlamamak lazim.kar alirim.
Güzel bir analiz olmuş. Teşekkürler.
Teşekkür
Teşekkürler Şenay hanım
Teşekkürler 👍
teşekkürler
Teşekkürler
Teşekkürler Şenay Hanım. Durumu güzel özetlediniz.
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.