🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

MB Kararları ve piyasa etkileri!

Yayın Tarihi 26.03.2013 16:25
ROK
-
GC
-
RSEL
-
MB
-
ROK_old
-

Güne 83,000 seviyelerinde başlayan İMKB’de ilk seans beklentilerimize paralel yatay bir seyir ile Merkez Bankası kararları beklendi. İkinci seans başlamadan hemen önce ise Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararları açıklandı. Açıklanan kararlarda MB’sı politika faizini sabit tutarken, borç verme faiz oranında (faiz koridorunun üst bandı) 100 baz puanlık indirime gitti.

Daha önce MB’sı ve hükumetin diline doladığı kredi büyümesi nedeniyle piyasada TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarında artışa gitmesi beklenen TCMB, bu oranları ise sürpriz bir şekilde değiştirmedi. Bunun yerine, TL cinsi zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tutulan kısımlarına ilişkin rezerv opsiyon katsayılarında (ROK) 0,1 puanlık artışa gidildi.

Genel itibariyle baktığımızda MB’nın kararları piyasa beklentilerinin dışında gerçekleşti. Bu konuda sabahki yazımda değindiğim son dönem gelen veriler ışığında büyüme endişelerinin MB kararları üzerinde etkisi olduğu söylenebilir.

Alınan kararların bankacılık sektör hisseleri ve dolayısıyla İMKB üzerinde kısa vadeli olarak pozitif etkileri olacağı söylenebilir. Ancak.
İşte bu “Ancak” yine MB’nın kararlarının satır aralarında gizli, MB’sı PPK kararlarında derki:

“Yılın ilk aylarında sermaye akımlarındaki güçlü seyrin etkisiyle kredilerdeki artış öngörülenseviyelerin üzerinde seyretmiştir. Ancak, son dönemde küresel belirsizliklerin artması sonucusermaye girişlerinde tekrar bir yavaşlama olduğu dikkat çekmektedir.

İşte buradaki sermaye girişlerindeki yavaşlamanın devam etmesi durumunda önümüzdeki dönemde İMKB üzerinde de negatif etkileri görülmeye başlanabilir.

İMKB’yi teknik olarak değerlendirdiğimizde ise PPK kararları sonrası, daha önceki analizlerimizde belirttiğimiz grafikte mavi çizgiyle gösterilen alçalan trendin direnci geçildi. Endekste orta vadeli göstergelerdeki zayıflığa rağmen kısa vadeli göstergeler yönünü yukarı çevirmiş durumdalar. Mevcut durumda gün içerisinde 83,300 üzerinde 83,900 ilk önemli direnç olarak önümüze çıkıyor.

Destekler ise 83.300, 83.100 - 83.000 bölgesi ile 82.500 seviyelerinde yer alıyor.

Esra YILMAZ


XU100

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.