ProPicks'in Mayıs ayındaki %13 artışı kaçırdınız mı? Hemen abone olun ve güncel kalınHisselere Erişin

Halving’den Sonra Düşen LTC ve Boğa Öncesi Fiyatını Test Eden AVAX, Yılın Geri Kalanında Nasıl Hareket Edebilir?

Yayın Tarihi 05.10.2023 13:48
BTC/USD
-
LTC/USD
-
ETH/USD
-
AVAX/USD
-

Bitcoin ve Ethereum hariç tutularak hesaplanan altcoin piyasası, 2022 yılı Temmuz ayından bu yana durgunluk dönemine devam ediyor. Ayı piyasasının devamı olarak görülen bu dönem, Bitcoin ve Ethereum piyasa değeri hariç tutulduğunda altcoin toplam değerinin ortalama 300 - 400 milyar dolar arasında sıkıştığını gösteriyor.

Uzun vadeli görünüm kontrol edildiğinde mevcut seviyeler, Kasım 2021 döneminde başlayan ayı piyasası koşullarının artık zayıfladığı, ancak yükseliş için henüz bir işaret gelmediği akümülasyon dönemini yansıtıyor. Sert düşüşlerin yavaşladığı Temmuz 2022 dönemi sonrasına bakıldığında piyasa değerindeki dalga boyu zaman ilerledikçe azalırken ortalama 300 - 320 milyar dolar aralığında oluşan dip bölge, daha istikrarlı kaldı. 

Bu yılın ikinci yarısında ise akümülasyon döneminin en düşük volatilitesine ulaşıldığından bahsedilebilir. Buna göre altcoin piyasa değeri, şu an düşüşün durduğu 320 milyar dolar noktasında bulunurken yılın son çeyreğinde bu bölgeden gelebilecek bir talep artışında teknik olarak 400 milyar doların üzerinde zemin oluşturmak yukarı trendin başlaması için tetikleyici olabilir. Ancak altcoin sezonu olarak adlandıran döneme geçiş için BTC ve ETH hariç piyasa değerinin 500 milyar dolar üzerine sıçraması gerektiğini düşünüyorum.

Bugün piyasa değeri yüksek altcoin’ler arasında LTC ve AVAX’ın teknik olarak geniş çerçevede ne durumda olduğunu tespit etmeye çalıştık. 

Litecoin halving sonrası toparlanamadı 

Litecoin, bu yıl özellikle madencilik ödülü yarılanması olarak ifade edilen halving olayıyla sıkça gündeme geldi ve büyük ölçüde bu etkinliğe göre fiyatlandı. Gelinen son noktada ise Litecoin halving etkinliğinin Ağustos ayında gerçekleşmesinin ardından kripto paranın yılın ilk yarısındaki popülaritesini kaybederek hızla düşüşe geçtiğini gördük.Litecoin Günlük Grafik

LTC için 2023 yılı trendine bakıldığında düşüş ivmesi, piyasa geneline bağlı olarak Temmuz ayında başladı ve Halving sonrasında da hızlanarak LTC fiyatı kritik destek bölgesine kadar geriledi. Litecoin’de son yükseliş trendi Haziran 2022 döneminde başladı. Yaklaşık bir yıllık süre zarfında 40 dolardan 110 dolara kadar yükselebilen kripto para, bu ivmeye göre şu an Fib 0618 - Fib 0,786 bölgesine kadar bir düzeltme yaptı. 

LTC, yaklaşık iki aydır bu aralıkta 65 dolar seviyesini pivot fiyat olarak kullanarak yatay hareket ediyor. Yukarı bölgede 68 dolar seviyesinde satışların hızlandığı görülürken yatırımcılar, şu ana kadar LTC’yi 60 doların altında uzun süre durmasına izin vermedi.

Ekim ayına düşüşle başlayan LTC, bu hafta yine 65 dolar pivot seviyesini test ediyor. Bu bölgenin korunması durumunda LTC’de yükseliş ivmesinin başlaması için 70 dolar bölgesinin yeniden kazanılması ilk koşul olarak gözüküyor. Bu bölgede talebin artması durumunda kademeli olarak hedef bölgeler 75 - 85 - 95 dolar olarak takip edilebilir. 

Mevcut koşullarda 55 dolara doğru geri çekilmeler, kısa dönemde hızlı satın alımlarla desteklenirken yatırımcıların pivot fiyatın altına sarkma durumunu satın alma fırsatı olarak değerlendirmesi muhtemel.

AVAX, 2023’ün dip seviyesinden varlık gösterme çabasında 

AVAX, 2023 yılı boyunca düşüş görünümüne devam eden kripto paralar arasında yer aldı. 

2023 yılına değerini ikiye katlayarak başlayan kripto para, Ocak - Nisan döneminde 21 dolardaki direncini geçemedi. Son olarak Nisan ayında 21 dolardan başlayan satışların ardından bir önceki destek fiyatı 14 doların da kırılmasıyla AVAX, 2023 yılının dip fiyatını 10 doların altında belirledi.AVAX Günlük Grafik

Geçen ay 8 dolara kadar gerileyen AVAX, boğa sezonu başlangıcındaki fiyat bölgesine kadar gerilerken bu noktada alıcı bulmaya başladı. Yılın zirve ve dip seviyeleri baz alınarak bakıldığında kripto paranın trendini tersine çevirmesi için 11 dolar üzerinde günlük kapanışlar oluşturması ilk koşul olarak takip edilecek. 

Önümüzdeki günlerde 11 dolar seviyesinin yeniden kazanılamaması kripto parada yılın geri kalanı için düşüş trendinin devam ederek yeni dipler oluşturmasına yol açabilir. Diğer yandan 10 dolar bölgesindeki direncin hacimli şekilde aşılması koşuluna göre kısa vadede 13 dolara doğru ortalama %20 oranında bir sıçrama görebiliriz. 

Daha ileri vadede ise 13 - 15 dolar aralığı AVAX’ta yukarı trendin güçlenmesi için kritik bölge olarak takip edilecek. 

Bunun yanında 24 Eylül’den bu yana devam eden %20’ye yakın yükseliş, kısa vadede aşırı alım koşullarını oluşturdu. Bu yüzden fiyatın olası kâr alımlarında 9,5 dolar üzerinde tutulması ve bu noktadan yeni alımların gelmesi, yukarı hareketi güçlendirecek bir hamle olabilir. Ancak kısa vadeli EMA değerlerinin kesiştiği ve bu haliyle pozitif bir işaret oluşturduğu 9,5 dolarlık ara desteğin kırılması, uzun vadeli düşüşe devam edileceği yönünde yorumlanabilir. 

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.