🔮 Oracle'dan daha mı iyi? Buffet almadan 5 ay önce Adil Değer %42'lik artış görmüştüAdil Değeri Göster

Enflasyon Endişelerindeki Artış FED'i Etkilemiyor Gibi Görünüyor

Yayın Tarihi 03.05.2021 14:28
HG
-
BRKa
-
HRCc1
-
Normalde soğukkanlılığını hiç bozmayan Warren Buffett bile enflasyon konusunda endişelenmeye başladı.
 
Cumartesi günü şirketi Berkshire Hathaway'in (NYSE:BRKa) sanal ortamda düzenlenen yıllık hissedarlar toplantısında Buffett, "ciddi oranda enflasyon görüyoruz," dedi.
"Fiyatları yükseltiyoruz. İnsanlar bize sundukları fiyatları yükseltiyor ve bu kabul ediliyor."
 
Endişelenen tek isim Buffett değil.  Bank of America'ya göre, şirket yöneticileri ilk çeyrek kazançları görüşmelerinde enflasyonu geçen yıla kıyasla üç kat daha fazla dile getirdi.
 
Bunların hiçbiri, geçtiğimiz hafta üyelerin enflasyonda "geçici" bir artış beklediklerini yineleyen FED Başkanı Jerome Powell'ı rahatsız etmiyor gibi görünüyor. Powell'ın FED'in enflasyon karşısındaki tutumuna yönelik formülasyonu bir mantradan çok bozuk bir plağı andırmaya başladı.

Enflasyon Beklentileri Hala %2'de "Çapalı"

 
Powell enflasyondaki bu geçici artışın arkasında büyük oranda baz etki—salgının endekslerde yol açtığı düşüşün ardından yıldan yıla okumalar yüksek gelecek—ve tedarik zinciri sıkışıklıkları olacak ki, bir şirketin başında olmayan Powell, bu sıkışıklıkların hızlı bir şekilde çözülmesini bekliyor gibi görünüyor.
 
Enflasyon bir şekilde FED'in iyimser beklentilerini aşsa bile, endişelenmeyin, FED enflasyon konusunda ne yapması gerektiğini biliyor.
 
Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük toplantısının ardından Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyen Powell, "Eğer, beklentilerin aksine, enflasyon uzun vadeli enflasyon beklentilerini %2'nin önemli oranda üzerine çıkarma tehdidi yaratacak bir şekilde istikrarlı ve önemli bir şekilde %2'nin üzerine çıkarsa, enflasyonu ve beklentileri politikamızla tutarlı seviyelere geri getirmek için elimizdeki araçları kullanırız," dedi.
 
Bir gazeteci Powell'a para politikası etkilerinin gecikmeli olması sebebiyle, FED'in enflasyonda yükselişi kontrol altına alabileceğinden nasıl bu kadar emin olabildiğini sordu. Powell bu soruya direkt bir cevap vermek yerine bir kez daha FED'in ne yaptığını bildiğinin güvencesini verdi ve enflasyon beklentilerinin %2'de "çapalı" olduğunu, yatırımcıların "tek seferlik fiyat artışları" karşısında paniklememesi gerektiğini söyledi.
 
Enflasyona yönelik piyasa okumaları ise şimdiden önümüzdeki 5 ilâ 10 yıl için %2,4 - %2,5 seviyelerinde. Analistlerin hesaplamaları, FED'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan ve TÜFE'nin biraz daha altında olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin bile, oynak gıda ve enerji fiyatlarının çıkarılması sonrasında Nisan ve Mayıs'ta %2,5'in üzerine çıkacağını gösteriyor.
 
Burada soru ise, yatırımcıların demir alarak fiyatlarda daha hızlı ve daha uzun vadeli artış oranlarına bakmaya başlayıp başlamayacakları.
 
Çelik, bakır ve diğer emtiada yaşanan tedarik zinciri sıkışıklıkları—ek olarak, otomobil üretimini ve diğer imalat faaliyetlerini aksatan küresel silikon çip eksikliği—sadece geçici olmayabilir. Kalifiye işgücündeki büyüyen açık da hızlı bir şekilde düzeltilemez.
 
Bu soru, Cuma günü FED üyeleri arasındaki ortak seste bir çatlak yarattı ve şahin Dallas FED Başkanı Robert Kaplan, merkez bankasının yakın gelecekte tahvil alımlarını 120 milyar dolar seviyesinde sürdürme konusundaki kararlılığını sorguladı.
 
Kaplan Teksas'taki yerel bir ticaret odasında gerçekleştirdiği konuşmada, "Bence ilk fırsatta bu alımlarda düzeltme konusunda konuşmaya başlamamız uygun olur," dedi.
 
Kaplan'ın bu soruyu ortaya koyması, Powell'ın varlık alımlarını azaltma konusunda henüz konuşmaya başlamak bile istemediğine yönelik ısrarına karşı olduğunu gösteriyor.
 
Geçtiğimiz haftadaki toplantının ardından FED'in yaptığı konsensüs açıklamasında aykırı bir ses yoktu, ancak bu yıl FOMC'nin oy yetkisine sahip bir üyesi olmayan Kaplan, artık kesin olarak belirlenmemiş bir süre boyunca ortalama %2 anlamına gelen fiyat istikrarı ve maksimum istihdama yönelik olarak "ciddi ilerleme" kaydedilene kadar parasal uyumluluğu sürdürme kararını onaylayanlar arasında yer almadı.
 
Pimco eski CEO'su olan ve şu an Allianz'a danışmanlık yapan Mohamed El-Erian, geçtiğimiz haftada FED'in geride kalma konusunda büyük bir risk aldığı ve enflasyonun kendisini yetişmeye zorlaması durumunda ciddi bozulmalara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. El-Erian CNBC'ye şöyle konuştu:
"Geçici olmasını umdukları enflasyonun nihayetinde kalıcı bir enflasyon haline gelmesinden gerçekten endişeliyim."
 
"Eğer kendimizi istikrarlı bir enflasyon dünyasında bulursak, frene tüm güçleriyle basmaları gerekecek ve piyasanın buna tepkisi şimdi yapabilecekleri ufak bir frenden çok daha kötü olacak."
 
Belki de bu deneyimli piyasa analisti Kaplan ve Buffett ile kahve içmek için bir araya gelerek FED'in zamanında müdahaleyi reddetme inadı konusunda yakınabilir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.