🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Ekonomik Belirsizliğin Tahvil Gelirlerindeki Artışı Durdurmasıyla Birlikte Enflasyon Korkuları Azaldı

Yayın Tarihi 19.01.2021 13:47
USD/JPY
-
US10YT=X
-
US30YT=X
-
US20YT=X
-
Piyasanın enflasyon beklentilerine yönelik bir ölçütü olan ABD 10 yıllık Hazine tahvilil başabaş oranının %2'nin üzerine çıkması ve birkaç günlüğüne orada kalması yatırımcıları meşgul etti. Bu gelişmeye Hazine tahvillerinde tarihsel performansa zıt bir şekilde, ABD ekonomi için zorlu bir ilk yarıya yönelik bazı işaretlere rağmen yaşanan yükseliş eşlik etti.
Ancak enflasyonun kontrolden çıkması konusunda ciddi endişeler yok gibi görünüyor. Yıllık Barron's Roundtable programında, en azından bu yıl için herhangi bir endişe dile getiren katılımcı sayısı azdı.

Önümüzde 50 Yıllık Düşük Enflasyon Dönemi mi Var? 10 Yıllık Tahvil Geliri %1,5'e Doğru mu Gidiyor?

FED üyeleri arasında, yılın ikinci yarısında hizmet sektöründeki çalışanların işlerine dönmeleriyle birlikte enflasyonun yükselişe geçebileceği konusunda uyarıda bulunan tek isim, Kansas City FED Başkanı Esther George oldu.
London School of Economics Fahri Ekonomi Profesörü Meghnad Desai ise, bu tarz bir tahminle risk aldığını kabul ederek, enflasyonun önümüdeki 50 yıl boyunca düşük kalabileceğini öngörüyor.
Desai'ye göre, ekonomideki büyük değişimler paradigmayı kaydırdı; robotlar ve yapay zeka en azından batıda, yakın gelecekte fiyatlarda ücret itişli bir artış ihtimalini ortadan kaldırdı. Desai'nin standart borç/GSYİH oranına kıyasla daha anlamlı bulduğu borç hizmeti/GSYİH oranı, devlet borçlanmalarındaki patlamaya rağmen çok düşük seviyede.
ABD Hazine tahvili yatırımcıları enflasyon konusunda biraz daha temkinli ve bu da bariz bir şekilde tahvil gelirlerini yukarı taşıyan faktörlerden biri oldu. Analistlere göre daha da önemlisi, yeni yönetimle birlikte 1,9 trilyon dolarlık ek bir teşvik ihtimaliydi. Joe Biden bu hafta ABD'nin 46. Başkanı olarak göreve başlayacak ve şimdiden COVID-19 salgınının etkilerini azaltmaya yönelik harcama planlarını duyurdu.
ABD 10 Yıllık Hazine Tahvil Geliri 300 Dakika Grafiği

Yıla %0,9'da başlayan benchmark 10 yıllık Hazine tahvil geliri %1,13'ün üzerine kadar çıktı, ancak son işlemlerde %1,09'un altına geriledi. 30 yıllık tahvil geliri de neredeyse 20 baz puanlık artışla %1,84'e yaklaştı ancak o da son işlemlerde düşüş yaşadı.
Bazı analistler yıl için tahminlerini yükseltti ve şimdi 10 yıllık tahvil gelirinin yıl sonuna kadar %1,5'e ulaşmasını bekliyor.
Bu analistlere göre ekstra borçlanma ve insanların işlerine dönmesiyle birlikte ekonomide görülmesi beklenen güçlü toparlanma Hazine tahvili fiyatlarını baskılayacak.
Ancak aşılama sürecinin yavaşlığı ve olumsuz ekonomik veriler tahvillerdeki satışı tahvil gelirlerindeki yükselişi baskılayarak, bazı yatırımcıları tahvil gelirlerinin yükselişini beklemek yerine anı yakalamaya itiyor.
Yatırımcılar geçen hafta 38 milyar dolar değerinde 10 yıllık Hazine tahvili açık artırması sonrasında 24 milyar dolarlık tahvil ihracına yöneldi. Bu hafta içinde de 24 milyar değerinde 20 yıllık Hazine tahvili açık artırmayla satılacak.
Piyasalar şimdi, başta Japonya'dakiler olmak üzere yabancı yatırımcıların nasıl hareket edeceklerini görmeyi bekliyor. Japon yeni dolara karşı güçlendi ve koruma masrafları düştü. ABD borçlanması ise nadir bulunan pozitif getiriyi sunuyor. Ancak hissiyat Japon yatırımcıların Hazine tahvillerinin biraz daha yükselmesini istediği, mevcut yükselişin ise yeterli olmadığı yönünde.
FED üyeleri aynı zamanda merkez bankasının tahvil alımlarını bu yıl "yeniden düzenleyebileceği"—yani azaltabileceği—görüşünü reddetti ve bu da tahvil gelirlerinin daha da düşmesine neden oldu.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.