🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

EasyJet: FTSE Üyesi Havayolu Hissesini Almadan Önce Biraz Beklemek Daha İyi Olabilir

Yayın Tarihi 16.04.2021 15:24
UK100
-
EZJ
-
DAL
-
FTMC
-
UAL
-
ICAG
-
DJUSAR
-
DJUSTT
-
BABWF
-
AAL
-
PXF
-
JETS
-
ESYJY
-
Bu yazı 16.04.2021 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayınlanmıştır.
Salgının ilk haftalarında, piyasa katılımcılarının çoğu başta havayolları olmak üzere seyahat ve dinlence hisselerinden uzak durdu. Ancak ekonomiye yönelik yatırımcı hissiyatındaki iyileşmeyle birlikte, bu şirketlerin hisse fiyatları da toparlandı.
Örneğin, Dow Jones Travel & Tourism ve Dow Jones Airlines endeksleri yıl başından bu yana sırasıyla %17,4 ve %29,3'ün üzerinde yükseliş kaydetti. Yılın başından bu yana American Airlines (NASDAQ:AAL), Delta Air Lines (NYSE:DAL) ve United Airlines (NASDAQ:UAL) hisseleri sırasıyla %39, %16 ve %29'un üzerinde değer kazandı.
İngiltere'de de havayolu şirketleri FTSE 100 ve FTSE 250 endekslerinde en çok işlem gören hisseler arasındaydı. Bugün, bir FTSE 250 üyesi olan EasyJet'i (LON:EZJ) (OTC:ESYJY) inceleyeceğiz. EXJ hissesi geçtiğimiz 12 ayda %35, yıl başından bu yana ise yaklaşık %11 değer kazandı. Hisseler 15 Nisan'ı 990 p.'de (ABD bazlı hisseler için 13,80 dolar) kapattı. Şirket 4,5 milyar sterlinlik (6,2 milyar dolar) bir piyasa değerine sahip.

EasyJet Haftalık Grafik

Düşük Fiyatlı Bir Avrupalı Havayolu Şirketi

Luton merkezli EasyJet; bağlı şirketleri EasyJet UK, EasyJet Switzerland ve EasyJet Europe yoluyla 30'dan fazla ülkede 1.000'in üzerinde rotada yerel ve uluslararası seyahat hizmetleri sunuyor.
İngiltere'de nüfusun neredeyse %50'sine COVID-19 aşılarının ilk dozu uygulandı ve yeni vaka sayılarında ciddi bir düşüş görülmekteydi. Bu yüzden ülke ekonomisini kademeli olarak yeniden açma sürecinde.
Ancak EasyJet gibi bütçe dostu havayolu şirketleri için, özellikle Avrupa'da olmak üzere uluslararası seyahat konusu hala bir soru işareti. Almanya ve Fransa gibi bazı önemli ülkeler nüfuslarının yaklaşık %20'sini aşıladı. Bu yüzden, seyahat kısıtlamalarının kaldırılması biraz zaman alabilir ve bu da EasyJet'in bir kez daha gelir sağlama çabalarına zarar verebilir.
EasyJet ve diğer düşük ücretli havayolu şirketleri için bir diğer endişe kaynağı da, yolcuların aşılanma durumlarını kontrol etme gerekliliği. British Airways'in sahibi International Consolidated Airlines Group (LON:ICAG) (OTC:BABWF) gibi büyük havayolu şirketleri bu kontrolleri sağlamaya yönelik personel yapısını ve sistemleri daha kolay bir şekilde oluşturabilir.
Diğer yandan, pahalı COVID-19 test gereksinimleri sebebiyle EasyJet talepte bir miktar düşüş görebilir. Test kitlerinin fiyatı 100 sterline (138 dolar) kadar ulaşabildiği için (ki bu da düşük fiyatlı bir uçak biletinden daha pahalı), seyahat sadece daha varlıklı yolcular arasında talep görebilir. İngiltere'de son dönemde kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte "bütçeli" tatiller bu yaz ülke dışı yerine yerel olarak yapılabilir.
Geçtiğimiz yılda fiyatta yaşanan ciddi yükselişin ardından, potansiyel yatırımcıların şu soruyu sorması gerek: Mevcut koşullarda hisse ne kadar yükselebilir?
İngiltere hükümeti Mayıs başında uluslararası seyahate yönelik planlarını açıklayacak ve havayolu hisseleri için bu tarih önemli. Pozitif haberler hisse fiyatını 1.000 p.'nin üzerine taşıyacak bir katalist işlevi görebilir. Diğer yandan, sektöre yönelik yeni kötü haberler kâr satışı anlamına gelebilir.
Sonuç
Seyahat, özellikle de uluslararası açıdan çok düşük seviyelerde kalmaya devam ederken, seyahat endüstrisi hayatın yeni gerçekliklerine uyum sağlamak için büyük çaba gösteriyor. Ancak geçtiğimiz birkaç ayda, havayolu hisseleri yatırımcı hissiyatındaki iyileşmeden fayda sağladı.
Ancak yaz aylarında Avrupa'daki seyahat konusunda var olan belirsizliği düşünürsek, mevcut seviyelerde EasyJet ya da başka herhangi bir havayolu hissesini almayı tercih etmezdik. Son günlerde, Liberum EZJ hissesine yönelik derecesini 'al'dan 'tut'a düşürdü. EZJ hissesi için 950 p. ya da daha altına doğru bir gerileme, uzun vadeli yatırımcılar için güvenlik marjını iyileştirir.
Son olarak, EZJ hissesiyle ilgilenen ancak sermayelerinin tamamını tek bir hisseye yatırmak istemeyen yatırımcılar, bu hisselere sahip bir borsa yatırım fonunu (ETF) almayı düşünebilir. Örnekler:
  • Invesco FTSE RAFI Developed Markets ex-US ETF (NYSE:PXF): yıl başından bu yana %+11,7;
  • US Global Jets ETF (NYSE:JETS): yıl başından bu yana %+18,7.
Not: Yukarıda bahsedilen finans ürünleriyle ilgileniyor ancak bu ürünleri bölgenizde bulamıyorsanız aracı kurumunuz ya da finansal planlamacınızla iletişime geçmek isteyebilirsiniz.
Herhangi bir soru ya da görüşünüz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Editörün Notu: İncelenen her varlık tüm bölgesel piyasalarda mevcut olmayabilir. Size uygun olabilecek benzer finansal araçlar bulabilmek adına lütfen yetkili bir aracı kurum ya da finans danışmanıyla iletişime geçin. Bu içerik sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce kendi detaylı araştırmanızı yapmanız gerekir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.