40% İndirim
💰 Buffett, Chubb'daki 6,7 milyar $ hissesini açıkladı. Tam portföyü InvestingPro ile sınırsız şekilde görüntüleyinPortföyü Kopyala

Dolar/TL 8,50'den Döndü, Gram Altın ise Ons Etkisiyle Yükselmeye Devam Edebilir

Yayın Tarihi 17.05.2021 12:18
USD/ZAR
-
USD/TRY
-
XAU/USD
-
GC
-
GAU/TRY
-

ABD’de enflasyonun beklentilerin çok üzerinde yükseliş göstermesi piyasalarda erken sıkılaşma tahminlerini de kuvvetlendirdi ve böyle olunca dolar-tahvil faizinde yükseliş hisseler ve altında ise düşüş yaşandı. GOP’ların da değer kaybı yaşadığı işlem haftasında USD/TRY kuru 8,50 üzerine çıkarak Kasım ayındaki rekor sonrası zirveyi gördü. TL, aynı zamanda rand, ruble gibi paralar karşısında da tarihi dip seviyeyi gördü. Bu durum, TL’deki risklerin yüksek olması nedeniyle ne kadar kırılgan olduğunu tekrar gösterdi. 

ABD’de Nisan’da yükselen enflasyonun yıl içinde yükselmeye devam etmesi bekleniyor ki bu yükselişe en çok katkı da emtiadan geliyor. Demir, bakır ve diğer ürünlere göre son aylarda zayıf performans gösteren altın da Nisan’da %3 primlenmesinin ardından bu ay da %4 primlenerek sene başı kaybını %11’den %2,5’e düşürdü. Seviye olarak fiyat, enflasyon sonrası 1.809 dolara gerilemesinin ardından tekrar yükselişe geçti ve bugün 1.855 dolara çıkarak 10 Şubat sonrası zirveyi gördü. Ons fiyatında 1.858 dolar direnci altında 1.820 dolar yakınında kısa bir soluklanma olabileceğini belirtmiştik bu soluklanma enflasyon verisinin ardından yaşandı ve fiyat tekrar yükselişine devam ediyor. 1.858 dolar seviyesi oldukça önemli bir direnç ve aşılması durumunda 1.878-1.880 dolar aralığına doğru hareket devam edebilir. Bu, aralık kısa vadede önemli çünkü Ocak ayı başında 1.955 dolar seviyesinden gelen düşüşte 1.878 dolar seviyesi iki defa test edildi ve aşılamadı ardından da 1.858 dolar denenip aşılamadı. Haliyle düşüşteki bu seviyeler yükselişlerde de önemli direnç konumunda ve kısa vadede 1.858 dolar ise 1.878 dolar en yakın direnç seviyeleri. Olası geri çekilmelerde ise beklenmedik bir gelişme olmadıkça 1.815-1.820 dolar aralığı korunabilir.

ABD’de enflasyonun yüksek gelmesi ve sıkı para politikasının erken başlayacağı beklentisi GOP’lara tarafındaki talebi geçen hafta düşürse de bu haftaya piyasalar risk iştahıyla başladı ve iyimserlikle dolar kurunda da geri çekilme var. Fiyat bugün 8,45’ten 8,30’a kadar geriledi. Fakat Mart sonrası bozulmanın henüz bırakın düzeltmesinin gelmesini fiyat rekor seviyeye yaklaşmaya devam ediyor. Bu ne anlama geliyor? TL’nin dolar karşısındaki kaybının yüksek olması, en ufak bir dolar pozitif gelişmede en çok liranın gerilemesi içeride kaygıların oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Birkaç haftada bir yabancı girişi olsa da istenen giriş sağlanamıyor. Merkezin yıl içinde ilk bulduğu fırsatta (enflasyondaki yükselişin durması durumunda) faiz indirimine başlayacağı algısı halen çok yüksek ve bu nedenle de yatırımcılar temkinli davranıyor. Siyasi, jeopolitik ve diğer gündemleri de eklersek TL, oldukça zor bir durumun içinde.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bir tarafta kur 8,50’yi aştı bir taraftan ons yükseldi ve gram da 503 TL’ye çıkarak 10 Kasım sonrası zirveyi gördü. Onsta bir miktar daha yükseliş beklentimiz var ve dolar kurunda ise geri çekilmelerin yine 8,15 üzerinde kalmasını bekliyoruz, dolayısıyla gramın da güçlü kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Geçen haftaki raporumuzda 478 TL üzerinin güçlü alım bölgesi olduğunu 492 TL ve 508 TL’yi direnç olarak izlediğimizi belirtmiştik. Fiyatın gidişatı 508 TL direncini güçlendiriyor ve eğer bu direnç de aşılırsa 525 TL son direnç ve sonrası yeni rekor seviye…

Gram Altın 17 Mayıs

Son yorumlar

kagıt yanar kül olur altın yanar altın olur
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.