🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Merkez Bankaları ve Teşvik Beklentileri, Bu Hafta Dövizi Hareketlendirecek

Yayın Tarihi 09.02.2021 14:15
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:31
EUR/USD
-
GBP/USD
-
USD/JPY
-
AUD/USD
-
NZD/USD
-
CAD/USD
-
CL
-
DXY
-

Bu makale 08.02.2021 tarihinde İngilizce olarak yayınlanmıştır.

BK Asset Management Döviz Stratejisi Genel Müdürü Kathy Lien

  • USD, teşvik beklentileri yükseldikçe düşüşte
  • EURO, Almanya’nın zayıf sanayi üretimini umursamıyor
  • Borsalardaki yeni artışlar AUD ve NZD’yi yükseltiyor
  • GBP 2018 Mayıs’ından beri en yüksek seviyelere yakın
  • CAD, petrolün 1 yılın yükseğini görmesiyle kazancını koruyor

Çin Yeni Yılına günler kaldı ve çoğu yatırımcı için bu, bu haftanın en heyecanlı etkinliği – özellikle de zayıf bir ekonomi takvimi ile. Noel ya da Yeni Yıl kadar büyük bir tatil olmasa da 1,5 milyardan fazla kişinin kutlaması ile daha az katılım ve olası konsolidasyonlar olacak. Majör dövizlerin çoğu, borsaların yeni rekor yüksekleri görmesi ile Pazartesi günü yükseldi. Risk iştahındaki gelişme, ABD dolarında düşüşe yol açtı.

Bu hafta döviz hareketlerini yönlendirecek üç gelişme var – hisse senetlerinin yönü (risk iştahı), ABD teşvik haberleri ve merkez bankaları. Aslında takvimde merkez bankası toplantısı yok ancak neredeyse tüm büyük merkez bankalarının başkanlarını dinleyeceğiz. Bu isimler arasında Fed Başkanı Jerome Powell, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Kanada Bankası (BoC) Yöneticisi Timothy Lane ve İngiltere Bankası (BoE) Yöneticisi Andrew Bailey var. Hepsi Çarşamba günü konuşacak. Çoğu merkez bankacının toparlanma konusunda iyimser, enflasyon konusunda endişeli olduğunu düşünürsek açıklamaların çoğu, mevcut rallilere karşı bir tehdit oluşturmayacak. Yeni virüs vakaları yavaşlamaya devam ettikçe iyimserlik büyüyecek ve dövizlerde daha çok artışları teşvik edecek.

Tüm bunlar ABD hükümetinden gelecek yeni mali teşvike bağlı. Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in beraberliği bozan oyu vermesinin ardından Senato’nun Başkan Joe Biden’in 1,9 milyar dolarlık teşvik paketini uygun bulduğu Cuma günü yol açıldı. Meclis, bu teşvik paketini önümüzdeki iki hafta içinde kabul edebilir ve Biden, Senato onayı alarak nihai paketi 15 Mart’a kadar imzalamayı umuyor. Daha yüksek bir asgari ücret alternatifler arasında olmasa da 1.400 dolarlık çekler hazırlanmış görünüyor. Teşvikle ilgili daha çok olumlu haber geldikçe hisse senetleri kazançlarını artırabilir. Diğer yandan ABD doları, daha büyük bir harcamanın daha büyük açıklara yol açması ile zarar görebilir. USD/JPY 200 günlük basit hareketli ortalamayı reddetti ve 104,50 puana düşebilir. Tüketici fiyatı raporu, bu hafta ABD takviminin en önemli verisi ancak daha yüksek enflasyon, Fed’in kımıldamasına sebep olmayacak.

Diğer yandan EUR/USD, Almanya’nın zayıf sanayi üretimine rağmen 100 günlük basit hareketli ortalamadan geri döndü. Almanya da dahil virüs meselesi bölge çapında gelişme gösteriyor olsa da Alman hükümeti kısıtlamaları gevşetmeye hazır değil. Aşılama oranları hala düşük ve İngiltere ile Güney Afrika varyantlarına ilişkin endişeler, kışın kısıtlamaları ilk sıkılaştıranlar arasında olan Euro bölgesindeki ülkelerin, onları en son gevşetecekler arasında da olması anlamına gelebilir. EUR diğerlerine göre düşük performans sergileyebilir ancak piyasanın risk iştahı, EUR/USD ticaretinin nasıl olacağını belirleyecek.

GBP/USD haftaya diğer dövizlere göre geriden başlasa da 2,5 yılın yükseğine yakın işlem görüyor. İngiltere hükümetinin aşı programının ne kadar hızlı ve etkili olduğu konusunda pek çok şey yazılıp çizildi. Mevcut seviyede tüm toplumun yaz ortasına kadar aşılanacak olması mümkün. Hedef hala iddialı olsa da aşamalı gevşeme öyle değil. Başbakan Boris Johnson, iki hafta içinde ülkedeki karantinayı gevşetmek için tam yol haritasını yayınlayacak ve bundan kaynaklı heyecan, sterline destek vermeli.

Düşük virüs vakaları ve güçlü temel görünümlere sahip ülkeler, günün iyi performans gösteren dövizlerine sahip oldu. Avustralya ve Yeni Zelanda’dan bir ekonomi raporu yayınlanmasa da AUD ve NZD artışın başını çekti. Petrol fiyatlarının bir yılın yeni yükseklerini görmesi ile Kanada doları da yüksek bir trend gösterdi. Ancak AUD ve NZD’ye kıyasla artışları ılımlı oldu.

Kathy Lien'in ücretsiz İşlem raporu için Orijinal (İngilizce) Metin

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.