🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Bir Milyon Yeni İş İmkânı Beklenirken ABD Doları Neden Yükselmiyor?

Yayın Tarihi 04.05.2021 14:00
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:31
GBP/USD
-
AUD/USD
-
NZD/USD
-
CAD/USD
-
DXY
-

Bu makale 03.05.2021 tarihinde İngilizce olarak yayınlanmıştır.

BK Asset Management Döviz Stratejisi Genel Müdürü Kathy Lien

ABD doları Mayıs ayının ilk işlem gününe büyük kayıplarla girdi. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam raporu paylaşılacak ve çalışma bakanlığının 1 milyon yeni iş imkanı paylaşması beklenirken bazı yatırımcılar, ABD dolarının neden ralli yapamadığını merak ediyor. Dünyanın en iyi aşılama oranlarından biri, teşvik çekleri ve kısıtlamaların gevşemesi ile ABD yalnızca hızla iyileşmekle kalmıyor, aynı zamanda dünyanın öncü büyüme motoru olarak tekrar doğuyor.

ABD doları için en büyük problem, en temel düzeyde Amerikan dolarının bir güvenli liman dövizi olmasıdır. ABD, yılın başından beri toparlanma sürecinin başını çekiyor, bu nedenle yatırımcıların dolar almak ve kâr elde etmek için epey vakti oldu. Şimdi Avrupa’nın aşılama oranları artıyor ve kısıtlamaları gevşetmeyi düşünüyorlar. İlk çeyrek ABD’deki toparlanma ticaretiydi ancak ikinci ve üçüncü çeyrekler, küresel toparlanma odağında olabilir. Güçlü küresel büyüme genel olarak yüksek beta dövizleri için ABD doları gibi güvenli liman dövizlerine göre daha pozitif bir gelişmedir. Euro bölgesindeki devletler, nihayet kısıtlamaları geri çektiğinde ve daha güçlü veriler gösterdiğinde Euro için ilgi ve talep tekrar canlanacak. Dolarda görülen son zayıflık, yatırımcıların bu işlem fırsatının önüne geçmesinin yansıması.

Buna Fed’in henüz önemli bir gelişme yaşanmadığı konusundaki direncini ve imalat ISM endeksindeki beklenmedik düşüşü ekleyince Cuma günü çok güçlü bir iş raporu yayınlanacağı beklentisine rağmen ABD dolarının yükselmeyi neden reddettiğini görebiliriz. Ekonomistler ISM imalat endeksinin 64,7 puandan 65’e çıkmasını bekliyordu ancak Nisan ayında 69,7’ye düştü. Raporun detaylarına göre talep yerine faaliyeti düşüren şey, yüksek fiyatlar ve arz kıtlığı ancak getiriler de düşüş yaşadı. ISM hizmet ve tarım dışı istihdam raporunun hala sağlam bir toparlanma göstermesi bekleniyor. ABD doları bu raporlara olumlu karşılık vermeli ancak küresel toparlanmanın daha önemli bir hikaye haline geldikçe ABD dolarına olan talep azalacaktır.

ABD istihdam raporunun yanı sıra bu hafta Avustralya Merkez Bankası (RBA) ile İngiltere Bankası’ndan (BoE) para politikası duyuruları da gelecek. RBA bu akşam toparlanıyor ve para politikasını değiştirmeden bırakması bekleniyor. RBA, RBNZ’nin konut fiyatları hakkındaki endişesini paylaşıyor olabilir ancak genel enflasyonist baskının zayıf olması ile aksiyon almak için ecele etmiyot. RBA’nın sunduğu olağanüstü teşvik miktarına rağmen çekirdek fiyat büyümesi, ilk çeyrekte görülmedik seviyeye düştü. Bunun çoğu, toparlanması zor olan yavaş ücret büyümesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle fiyat baskılarının anlamlı bir ivme görmesi biraz zaman alabilir.

Sterlin Pazartesi günü en iyi performans gösteren döviz oldu. Yatırımcılar İngiltere Bankası’nın iyimserliğine hazırlanıyor. BoE’nin değişim yapması beklenmezken güçlü toparlanma merkez bankasının, görünümü tekrar ele almasını teşvik edecek. Hükümet 21 Haziran'da bir metrelik sosyal mesafe kuralını sona erdirmeye hazırlanırken ekonomik değerlendirmesi daha iyimser olacak. Bu, canlı konserlerin, spor maçlarının ve tiyatroların tam zamanında tekrar başlamasına zemin hazırlayacaktır.

Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları da yükseldi ancak Kanada doları geride kaldı. ABD’nin aksine ekonomistler, Nisan ayında Kanada’da iş kaybı bekliyor. Ülkenin büyük bir kısmı hala karantinada ancak verilerin hayal kırıklığına uğratma potansiyelinin temel nedeni, geçtiğimiz aylarda beklenmedik şekilde güçlü gelen iş raporları.

Kathy Lien'in ücretsiz İşlem raporu için Orijinal (İngilizce) Metin

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.