Bankacılık Hisseleri Ucuzluyor; Alım Zamanı mı?

Yayın Tarihi 22.06.2021 11:45
US500
-
C
-
BAC
-
GS
-
JPM
-
RF
-
BKX
-
Bu yıl gerçekleşen güçlü bir rallinin ardından, bankacılık hisseleri son günlerde ışıltılarını bir miktar kaybetti.
 
Haziran ortasına kadar yaklaşık %40 yükselen KBW Bank Index, şu an bu seviyeden %10'un üzerinde gerilemiş durumda. Gruptaki kayıpların öncülüğünü ABD'deki en büyük bankaların bazıları yaptı; Citigroup (NYSE:C) %14, Regions Financial (NYSE:RF) ise %17 değer kaybetti.
 
Peki, yatırımcıların finans sektörü konusunda bir anda fikir değiştirmelerinin arkasındaki sebep ne?
 
Belki de, salgın döneminde şaşırtıcı güçlü performansların ardından yeni çeyreklik sonuçların hayal kırıklığı yaratabileceğine yönelik bir tehdit.
 
JPMorgan Chase (NYSE:JPM) CEO'su Jamie Dimon geçtiğimiz haftada yatırımcıları, şirketin salgın dönemindeki en büyük itici güçlerinden biri olan işlem gelirlerinin ikinci çeyrekte bir yıl önceye kıyasla %38'lik düşüşle 6 milyar doların altına gerileyebileceği konusunda uyardı. Bu figür, analistlerin daha önceden 6,5 milyar dolara düşürdüğü tahminlerinin bile altında gelebilir.
 
Citigroup'un regülatörlerin muvafakat emirlerine uymak için yaptığı yatırımlar sebebiyle maliyetlerinin keskin bir şekilde artacağına dair uyarıda bulunmasının ardından, bankanın hisseleri 16 Haziran'da son beş ayın en büyük düşüşünü yaşadı. CFO Mark Mason sanal ortamda gerçekleştirilen bir konferansta yatırımcılara maliyetlerin ikinci çeyrekte 11,2 - 11,6 milyar dolar "arasında bir noktaya" sıçrayabileceğini söyledi. Buna kıyasla, bir yıl önce aynı dönemde masraflar 10,4 milyar dolar seviyesindeydi.
Citigroup Haftalık Grafik

Biriken Kredi Talebi

 
ABD'li bankaların hisseleri bu yıl yüksek işlem hacimlerinin, ekonominin yeniden açılmasının ve tüketicilerin yoğun harcamalarının kârı artırmaya devam edeceğine yönelik iyimserlikle birlikte S&P 500 Endeksi'nin çok üzerinde bir performans gösterdi. Bize göre bu değerlendirmelerin bazıları hala geçerli durumda.
 
Örneğin, salgın döneminde darbe alan kredilere yönelik olarak hala büyük miktarda birikmiş bir talep bulunuyor. Bireylerden büyük şirketlere, kısıtlamaların potansiyel borçlanıcıları nakit korumaya ve masrafları azaltmaya zorlamasıyla birlikte 2020 harcama planlarının rafa kaldırıldığı yıl oldu.
 
ABD ekonomisinin bu yıl planlanan şekilde tam olarak yeniden açılmasıyla birlikte bu durumun değişmesi muhtemel. Buna hükümetin devasa altyapı harcamaları ve parasal teşviğin kademeli bir şekilde azaltılması da eklendiğinde, bankalar 2021'in kalanında kredi talebinde ciddi bir artışa tanık olabilir.
 
RBC Capital Markets'tan Gerard Cassidy, Bloomberg'e yaptığı açıklamada bankacılık hisselerindeki zayıflamanın bir alım fırsatı olduğunu, çünkü şirketlerin ve bireylerin salgın döneminde yaptıkları birikimleri tüketmeleriyle birlikte kredi büyümesinin geri döneceğini söyledi.
 
Ek olarak, kredi kalitesi güçlü ve kısa vadeli faiz oranlarının artmasıyla birlikte marjlar önümüzdeki yılda iyileşebilir. Cassidy'e göre, "Buna kredi büyümesindeki artış da eklendiğinde, gelir büyümesindeki manzara 2022'de bankalar için son derece pozitif olabilir," dedi.
 
Bu düşük faiz ortamında bankaları cazip hale getiren bir başka sebep de, FED'in sonuçları 24 Haziran'da yayınlanacak stres testi sonrasında bankaların hisse geri alım programlarını hızlandırma ve temettülerini artırma ihtimali.
 
Test, büyük bankaların portföylerinin farazi bir ekonomik düşüş döneminde nasıl bir performans göstereceğini ölçüyor. ABD'nin en büyük bankalarının—JPMorgan, Goldman Sachs (NYSE:GS) ve Bank of America (NYSE:BAC) gibi isimleri içeren bir grup—hissedarlarına getiriler sunmadan önce testlerde iyi bir performans göstermesi gerekiyor. Analistler bankaların testi geçmekte bir sorun yaşamayacakları konusunda emin.
Bank Of America Haftalık Grafik

Sonuç
 
Ekonomik koşullar bankalar için hala uygun ve bu yüzden, son dönemdeki satışların ardından bu şirketlerin hisseleri cazip durumda. Bankacılık sektörüne girmek isteyen yatırımcılar JPM ya da Bank of America gibi güçlü isimleri portföylerine eklemek isteyebilir. Bu lider bankalar, çeşitlendirilmiş iş modelleri sayesinde daha küçük bölgesel oyunculara kıyasla yüksek performans göstermek için daha iyi bir pozisyonda.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.