🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Amerikan Rüyasının Peşinde: Girişimciliğe Odaklı İki ETF

Yayın Tarihi 28.05.2021 18:11
FDX
-
ORCL
-
USD/BRL
-
GOOGL
-
STLD
-
AMZN
-
SGEN
-
IXIC
-
JAZZ
-
META
-
NYA
-
CPRT
-
GOOG
-
ENTR
-
BOSS
-
RBLX
-
Bu yazı 28.05.2021 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayınlanmıştır.
Girişimcilik ABD ekonomisinde ciddi bir rol oynuyor, çünkü yeni işletmeler ülke ekonomisinin büyümesinde kritik bir itici güç görevi görüyor. Akademik araştırmalara göre girişimciler iş yaratımı, yenilik, ve verimlilik artışında önemli bir yere sahip.
Güncel verilere göre, lider ekonomiler arasında ABD en yüksek girişim oranına sahip. Center for American Entrepreneurship'e göre:
"Kadınlar tarafından kurulan şirketler ... (toplam girişimlere kıyasla) tüketici ürünleri ve hizmetleri ile sağlık hizmetleri alanlarında yoğunlaşmış durumda. Yazılım sektörü, kadın girişimcilerde en yüksek sayıya sahip ve kadınlar tarafından kurulan şirketlerin %40'ını oluşturuyor."
ABD'deki başarılı girişimlerin birçoğu halka açılarak, New York Hisse Borsası'nda ya da NASDAQ Borsası'nda listeleniyor. Daha önce, son dönemde halka açılan şirketlere yatırım yapan borsa yatırım fonlarını (ETF) incelemiştik.
Bugün, girişimlere odaklı iki ETF'i tanıtacağız.

1. Global X Founder-Run Companies ETF

  • Mevcut Fiyat: 32,98 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 20,76 - 34,75 dolar
  • Temettü Geliri: %2,05
  • Masraf Oranı: yıllık %0,45
Global X Founder-Run Companies ETF (NYSE:BOSS), şirketin bir kurucusunun CEO olarak görev yaptığı, orta ve büyük ölçekli ABD'li şirketlere yatırım yapıyor. Fon Şubat 2017'de işlem görmeye başladı ve 11,3 milyon dolarlık bir net varlığa sahip. Diğer bir deyişle, hala küçük bir fon.
BOSS Haftalık Grafik

100 varlığa sahip BOSS, Solactive US Founder-Run Companies Endeksi'ni takip ediyor. Fondaki en önemli sektörler bilgi teknolojisi (%28,8), finans (%14,4), keyfi tüketici ürünleri (%13,9), gayrimenkul (%12,5), iletişim hizmetleri (%11,0) ve sağlık hizmetleri (%10,9).
İlk 10 şirket fonun %11'inden fazlasını oluşturuyor. Çelik ürünleri imal eden Steel Dynamics (NASDAQ:STLD); online oyun platformu Roblox (NYSE:RBLX); biyofarma grubu Jazz Pharmaceuticals (NASDAQ:JAZZ); lojistik ve teslimat hizmetleri devi FedEx (NYSE:FDX) ve biyoteknoloji grubu Seagen (NASDAQ:SGEN), fonun önde gelen isimlerinden.
BOSS geçtiğimiz bir yılda %55'in üzerinde getiri sağladı ve yıl başından bu yana %8,5 yükseldi. Son 12 aylık fiyat-kazanç ve fiyat-defter değeri oranları sırasıyla 43,16 ve 4,12. Fonun geçtiğimiz yıl içinde ne kadar yükseldiği düşünülürse, kısa vadeli kâr satışlarının görülmesi muhtemel. İlgilenen yatırımcılar 32 dolar civarında daha iyi bir değer bulabilir.

2. ERShares Entrepreneur ETF

  • Mevcut Fiyat: 23,96 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 19,95 - 32,61 dolar
  • Temettü Geliri: %0,72
  • Masraf Oranı: yıllık %0,49
ERShares Entrepreneur ETF (NYSE:ENTR) ABD'li girişimlere yatırım yapıyor. Fon yöneticileri seçimlerinde momentum, sektör, büyüme, değer, kaldıraç, piyasa değeri ve coğrafi konum gibi faktörleri de değerlendiriyor. ETF Kasım 2017'de ilk olarak ERShares Entrepreneur 30 ETF adıyla oluşturuldu ancak Şubat 2021'de adı ERShares Entrepreneur ETF olarak değiştirildi.
ENTR Haftalık Grafik

ENTR'deki en büyük ağırlığa sahip sektör bilgi teknolojisi (%36,07). Onu sağlık hizmetleri (%23,13), iletişim hizmetleri (%17,46) ve keyfi tüketici ürünleri (%12,21) takip ediyor. Fondaki şirketlerin büyük bir bölümü son yıllarda halka açıldı ve hala bir ya da birden fazla kurucuları yönetim kurullarında yer alıyor.
İlk 10 şirket, 137 milyon dolarlık net varlıkların yaklaşık yarısını oluşturuyor. ENTR'deki ilk beş şirket Facebook (NASDAQ:FB), Alphabet (NASDAQ:GOOGL), Amazom (NASDAQ:AMZN), Oracle (NYSE:ORCL) ve online araç açık artırma platformu Copart (NASDAQ:CPRT). Bu isimler fonda yüksek bir ağırlığa sahip olduğu için, hisselerinde yaşanabilecek hareketler kısa vadede fonun değerini de etkileyecektir.
ENTR yıl başından bu yana %19'un üzerinde değer kaybetti ancak son 52 haftada %17'ye yakın getiri sağladı. Fon 16 Şubat'ta 32,61 dolarlık tarihi bir zirveyi gördü. 21 dolar seviyesine doğru potansiyel bir gerileme uzun vadeli yatırımcılar için daha iyi bir giriş noktası sunabilir.
Not: Yukarıda bahsedilen finans ürünleriyle ilgileniyor ancak bu ürünleri bölgenizde bulamıyorsanız aracı kurumunuz ya da finansal planlamacınızla iletişime geçmek isteyebilirsiniz.
Herhangi bir soru ya da görüşünüz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Editörün Notu: İncelenen her varlık tüm bölgesel piyasalarda mevcut olmayabilir. Size uygun olabilecek benzer finansal araçlar bulabilmek adına lütfen yetkili bir aracı kurum ya da finans danışmanıyla iletişime geçin. Bu içerik sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce kendi detaylı araştırmanızı yapmanız gerekir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.