Altın 1.800 Doları Gözlerken, Paladyum 3.000 Doların Ötesine Bakıyor

Yayın Tarihi 21.04.2021 15:23
XAU/USD
-
DX
-
GC
-
PA
-
GMKN
-
XPD/USD
-
Altın Şubat sonunda kaybettiği kilit 1.800 dolar seviyesini yeniden yakalamayı gözlerken, paladyum rekor zirveler görmeye geri döndü.
 
İki metaldeki potansiyel yükseliş hareketleri kesişse de, paladyum COVID-19'dan toparlanma sürecinde olan otomotiv piyasasında benzinli motorların emisyon temizliğinde kullanılan metal olarak önünde bir engel olmadan ilerliyor.
 
Altın ise, salgın döneminde ABD'nin yaptığı trilyonlarca dolarlık borçlanma ve Biden yönetiminin altyapı harcamaları ve diğer iyileşme adımları kapsamında muhtemelen yapacağı ek trilyonlarca dolarlık harcama sebebiyle dolarda yaşanması beklenen değer kaybına karşı en iyi koruma aracı olduğu anlatısında zorlanmaya devam ediyor.
 
İlk bakışta, bu iki metalin hikayesi ve paladyum üstünlüğe sahip görünüyor.
 
Ancak altının 1.800 dolar seviyesi üzerine doğru bir atak yapması—ve potansiyel olarak bir sonraki 1.900 dolar hedefine yönelmesi—durumunda paladyuma sağlayacağı katkının paladyumu daha da yüksek seviyelere taşıyabileceği de inkar edilemez.
 
Citigroup'un paladyum için baz senaryosu önümüzdeki üç ay içinde 3.000 dolarlık tarihi zirveye ulaşılması yönünde.
 
Bankaya göre Norilskiy Nikel'in (MCX:GMKN)—dünyanın en büyük paladyum üretim tesisi olan—Sibirya madenlerindeki bozulmaların tahminlerden daha kötü çıkması durumunda tepe noktası 3.500 dolar bile olabilir.
 
Pazartesi günü, New York COMEX'teki paladyum vadeli işlemleri ve aynı zamanda paladyum spot fiyatı 2.851 doların hemen üzerinde rekor zirveleri görerek, 13 Nisan'da 2.700 doların üzerinde başlayan tepeler serisini yeniden kaydetti.

Paladyum En Güçlü Ataklarından Birinde

 
Teknik açıdan, paladyum bir ralli için tarihinin en güçlü ayaklarından birine sahip; metal 26 Şubat'la tamamlanan haftadaki 2.295 dolar altındaki düşük seviyelerden neredeyse %25 yükseldi.
 
Mart sonu ve Nisan başı arasındaki iki haftalı bir mola hariç olmak üzere, metal neredeyse sekiz haftadır bir yükseliş çizgisinde.
 
Aylık bazda, metal Şubat'tan Nisan'a kadar bir kazanç serisi kaydetti ve sadece Mart ayında %12'nin üzerinde değer kazandı.
Paladyum Vadeli İşlemleri Günlük Grafik

Tüm grafikler: SK Dixit Charting
 
Kolkata, Hindistan merkezli SK Dixit Charting'den Sunil Kumar Dixit, özellikle de 2.700 dolar üzerindeki mevcut momentumunda bir tekleme yaşanmaması durumunda paladyumun 3.000 dolara ulaşma yolunda devam edeceğini belirtti.
"Fiyatlar beş aylık üssel hareketli ortalama olan 2.480 dolardaki uzun vadeli desteğin üzerinde tutunsa bile, paladyumdaki uzun vadeli yükseliş görünümü hala güçlü durumda."
 
"Orta vadeli görünüm de, beş haftalık üssel hareketli ortalama olan 2.710 dolar tutunduğu sürece yükseliş yönünde."
 
Hedef açısından, Dixit 2.789 dolarlık Şubat 2020 zirvesinden 1.355 dolarlık Mart 2020 düşük seviyesine doğru ölçülen hareketin %123,6'lık Fibonacci uzamasının anlık 3.127 dolarlık bir hedef verdiğini belirtti.
"Ancak bu hedef fiyatların 2.710 dolarlık orta vadeli desteğin altında değil, üzerinde tutunması durumunda geçerli."
Paladyum Vadeli İşlemleri Haftalık Grafik

Investing.com Teknik Göstergeleri: Paladyum İçin "Güçlü Al"

 
Investing.com'un Günlük Teknik Görünümü paladyum vadeli işlemleri için "Güçlü Al" çağrısı sunuyor.
 
Piyasanın yükseliş trendini sürdürmesi durumunda, üç kademeli bir Fibonacci direncinin kısa vadede 2.641, 2.828 ve 2.864 dolar seviyelerinde oluşması öngörülüyor.
 
Bir gerileme durumunda, üç kademeli bir Fibonacci desteğinin 2.735, 2.713 ve 2.677 dolar seviyelerinde oluşması bekleniyor.
 
Her durumda, iki seviye arasındaki pivot nokta 2.735 dolar.
 
Wilmington, Delaware merkezli değerli metallere odaklı bir yatırım şirketi olan Neptune Global Yönetim Kurulu Başkanı Chris Blasi de paladyumun 3.000 dolara ulaşacağına ve Citi'nin 3.500 dolarlık yüksek hedefine inananlardan.
"Küresel ekonomi kısıtlamaların etkisinden çıkarken, tüketici ürünlerine ve endüstriyel ürünlere yönelik talep yükselişte."
 
"Otomobil üretimindeki artış, paladyum talebini direkt olarak yükseltiyor. Stratejik öneme sahip metale yönelik yıllık endüstriyel talep, birkaç yıldır üretim seviyesinin üzerinde."
 
Blasi'ye göre dünyanın en büyük paladyum tedarikçisi Rusya ile yükselen jeopolitik gerilim de, "gözden gelinemeyecek" bir başka faktör.
 
Rusya'da Nornickel'in işlettiği madenlerdeki aksamalar, iyileşmenin ilk planlamalara kıyasla daha hızlı bir şekilde ilerlediğine yönelik açıklamalara rağmen arza yönelik endişeleri artırdı. UBS Group 2021 için yaklaşık 1 milyon onsluk bir arz açığı öngörüyor ki bu da üst üste 10. yıllık açık olacak.
 
Nornickel Mart ayının sonunda Sibirya'daki iki önemli madenine yönelik su akışını kestiğini ve iki madenin de önümüzdeki aylarda üretime tam anlamda devam edeceğini açıklamıştı.
 
Otomobil üreticilerinin bu yılın ikinci yarısında ve önümüzdeki yılda yapmaları beklenen stok yenilemeleri, çip eksikliği kaynaklı bir stok azalmasının ardından paladyuma yönelik talebi yükseltebilir.
 
Citigroup analistlerine göre:
"Çip arzının toparlanması ve otomobil stoklarının yeniden oluşturulması sonrasında 'yetişme' süreci önemli olacak. Bu özellikle fiziki paladyum dengeleri için pozitif bir faktör."
 
Analistlere göre önceki stokların yarısının altı ayda yeniden oluşturulması, paladyumda yıllık yaklaşık %5'lik bir talep artışını temsil ederken, eski stokların tamamının yeniden oluşturulduğu bir senaryo ise yaklaşık %10'luk bir artış anlamına gelir.
 
Açıklama: Barani Krishnan, incelediği her piyasadaki analizlerine çeşitlilik katmak amacıyla kendine ait olmayan çeşitli görüşleri de yazılarına katmaktadır. Bir Investing.com analisti olarak farklı görüşleri ve piyasa değişkenlerini sunmaktadır. Kaleme aldığı emtia ya da menkul kıymetlerde bir varlık ya da pozisyon sahibi değildir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.