🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

ABD'nin Rus Tahvillerine Yönelik Yaptırımı Sınırlı Olsa da, Mesajlar Açık

Yayın Tarihi 20.04.2021 14:32
EUR/USD
-
USD/CNY
-
RUBFIX=RTS
-
DX
-
CL
-
NG
-
US10YT=X
-
RU10YT=RR
-
ABD'nin geçtiğimiz haftada Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar arasında Amerikan finans kurumlarının açık artırmada ruble cinsinden borç satın almalarının yasaklanması vardı ve bunun sonucunda Rus tahvil faizleri yaklaşık %1 yükseldi.
Ancak bu çok ciddi bir yaptırım değildi. ABD'li bankalar ve kurumsal yatırımcılar hala ikincil piyasada yerel tahviller üzerinden işlem yapabiliyor. 2019'da da, birincil piyasada ruble dışı devlet tahvillerinin alınması yasaklanmıştı.

Aşırı İmtiyaz mı?

Ancak bu yeni yaptırım, 10 yıllık da dahil olmak üzere Rus tahvillerinin geleceği konusunda bir miktar belirsizliğe yol açtı.
Rusya 10 yıllık Tahvil Faizi Haftalık Grafik

Bazı piyasa katılımcıları ikincil işlemlere yönelik bir yasak konusunda endişeliydi; böyle bir adım gelişmekte olan piyasa fonlarına çok daha büyük bir zarar verirdi. Bu tarz bir yaptırım hala masada olabilir ve sadece bu ihtimal bile ABD'li para yöneticilerini çok daha temkinli hale getirecek.
Rusya bir süredir Ukrayna sınırına asker yığmaktaydı ve Karadeniz ve Azak Denizi'nin bazı bölgelerine erişimi kısıtlayarak Ukrayna sahillerinin büyük bir kısmını etkiledi. Başkan Joseph Biden Rus Başkan Vladimir Putin'i bir "katil" olarak tanımladı, ancak hemen ardından ABD savaş gemilerini Karadeniz'e yollamamaya karar verdi. İngiltere ise bölgeye bir uçak gemisi ve fırkateyn yollamayı kabul ederek, Akdeniz'deki destek kuvvetlerini alarma geçirdi.
Rusya, rejimin en önemli karşıtı Alexei Navalny'i hapse atıp düne kadar ihtiyacı olan tıbbi yardımı sağlamayı reddederek hayati tehlikeye kadar açlık orucunu sürdürmesine izin verdi ve küresel kamuoyunu açık bir şekilde karşısına aldı. Tüm bunların öncesinde, Navalny geçen yıl zehirlenmişti.
Rus tahvili alımlarına getirilen yeni sınırlamalar bir kez daha ABD'nin küresel finans piyasaları üzerinde sahip olduğu devasa gücü ortaya koydu. Bu adım, ABD'nin küresel rezerv ve ticaret parasının ihraççısı olması sayesinde sahip olduğu "aşırı ayrıcalığın" bir örneği değildi, ancak ülkenin en derin ve likit finans piyasalarına ve en gelişmiş sermaye havuzlarına sahip olma statüsünü ortaya koydu.
Rusya'nın dolar cinsinden tahvilleri de kısa bir darbe aldı ancak yaptırımların sınırlı kapsamı anlaşıldığında toparlandı.
Çin ise ekonomistlerin, akademinin ve gazetecilerin kendisini desteklemesi için para harcamakla meşguldü ve tam da gerilemedeki bir ABD'nin yükselen Çin'e karşı düşüş yaşadığı bir dönemde, renminbinin uluslararası çapta tercih edilen para birimi olma statüsünü doların yerini alacağını iddia etti. Bu iddia en iyi ihtimalle fazla umutlu.
Rusya böyle bir iddiaya sahip değil. Bunun yerine, Avrupa'yı hizaya getirmek için petrolü, doğal gazı ve ordusunu kullanıyor. Avrupa Birliği finans bir kenara, siyasi ve askeri alanda bile entegrasyon sağlamaktan sürekli uzaklaştıkça, bu strateji de başarılı oluyor. Renminbi gibi euro da bırakın yerini almayı, dolara rakip olmaktan onlarca yıl uzakta.
Küresel tansiyon ABD Hazine tahvilleri üzerinde pek bir etki yaratmamış gibi görünüyor. Çin'in sahip olduğu 1 trilyon dolardan fazla ABD tahvilini satma ya da alımlarını durdurma ihtimali çok düşük. Pek fazla seçeneğe sahip değiller (aşırı ayrıcalık işte bu).
Bir kere, Hazine tahvilleri satmak Çin'in kalan rezervlerinin sadece değerini düşürür. Bu, John Maynard Keynes'e atfedilen esprinin bir örneği: Eğer bankaya bin dolar borcunuz varsa, bankanın insafındasınız; eğer bir milyon dolar borcunuz varsa, banka sizin insafınızda.
Hazine tahvilleri dün yükseldi ve 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta %1,53'ün altına gerilemenin ardından tekrar %1,6'nın üzerine çıktı. FED'in enflasyon korkularını dindirme çabalarının pek olumlu tepkiler almadığı bir dönemde, yatırımcılar daha uzun vadeli tahvillere yönelik talebi ölçmek adına Çarşamba günü gerçekleştirilecek 24 milyar dolar değerindeki 20 yıllık tahvil açık artırmasına odaklanacak.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.