ABD Tahıl Piyasası Çin Alımlarıyla Uçuşa Geçti

Yayın Tarihi 19.01.2021 13:09
ZS
-
ZW
-
ZC
-
Stoklardaki azalma şimdiden mısır, soya fasülyesi ve buğday fiyatlarını uçuşa geçirdi. Şimdi de, Çin'in salgından neredeyse etkilenmeyen yüksek talebi, endüstrinin son yıllardaki manzaranın aksine arz sıkıntısı yaşanabileceği konusunda endişelenmesine yol açıyor.
 
Mısır Vadeli İşlemleri Günlük

İki yıl önce Washington'daki güneşli bir Cuma sabahında, ABD Tarım Bakanlığı'nda Baş Ekonomist Robert Johansson, bakanlığın Tarım Görünümü organizasyonundaki yaklaşık 1.500 katılımcıya pek de iç açıcı olmayan bir mesaj iletti.
 
Şubat 2019'un üçüncü haftası henüz başlamıştı ve ABD soya fasülyesinin stok/kullanım oranı, %10'luk normal seviyenin çok üzerinde, %23'teydi. Johansson şöyle konuştu:
"%10'luk stok/kullanım oranına geri dönmenin birkaç yıl almasını bekliyoruz."
 
23 ay sonra, Ocak 2021'in üçüncü haftasına başlarken, soya fasülyesi stok/kullanım oranı 2013'teki %2,6'dan bu yana en düşük seviye olan %3,1'deydi. Oran 2020'de ise %13 seviyesindeydi.
 
Mısırın stok/kullanım oranı ise, Aralık 2012'deki %5,8'den bu yana en düşük seviye olan ve 30 yıllık %13,8'lik ortalamanın altında, %11,5'teydi.

Çin Yarın Yokmuş Gibi Alım Yapıyor

 
ABD'deki tahıl sıkışıklığı şimdi bir bakıma Çin'le alakalı ve analistler Çin'in yarın yokmuş gibi tahıl alımı yaptığını belirtiyor.
 
Chicago merkezli Price Futures Group'ta tarımsal araştırmanın başındaki isim olan Jack Scoville, ABD Tarım Bakanlığı'nın Ocak ayının ilk haftası için ihracat verilerine göre Çin'in 758.300 ton soya fasülyesi, 88.500 ton mısır ve 58.400 ton buğday satın aldı.
 
Soya Fasülyesi Günlük Grafik

Scoville:
"İhracat raporu neredeyse tüm alımın Çin tarafından gerçekleştirildiğini gösterdi. Çin her gün alım yapmaya devam ediyor ve geçtiğimiz hafta boyunca her gün bakanlığın günlük rapor sisteminde yer aldı."
 
İki yıl önce, Çin'in ABD'den tahıl alımı Trump yönetiminin iki ülke arasında 2020 ticaret anlaşmasıyla sonuçlanan gümrük vergileri sebebiyle büyük oranda kısıtlanmıştı.
 
Ancak, Çin'in anlaşmaya uyumu ilk başlarda ortalama seviyedeydi ve ihracat Kasım ayında Demokrat aday Joe Biden'ın başkanlık yarışında Trump'ı yenmesiyle birlikte ivme kazandı. Sadece Kasım ayı içinde, Çin ABD'den 6,04 milyon ton soya fasülyesi satın aldı ki bu da bir önceki yıldaki 2,56 milyon tona kıyasla %136'lık bir artıştı.
 
Dört yıllık görev dönemi boyunca Trump'a yakın bir noktada yer alan muhafazakar gazete Wall Street Journal, Çin'in Biden'ın görev dönemi öncesinde ABD'den tahıl alımını artırmasının, piyasanın iki ülke arasındaki ilişkilerin bu noktadan itibaren iyileşeceğine yönelik iyimserliğiyle örtüştüğünü belirtti.
 
Tahıl taciri Teucrium'un Yönetim Kurulu Başkanı Sal Gilbertie, geçen hafta yayınlanan bir röportajda WSJ'ye şöyle konuştu:
"Biden yönetiminin Trump yönetimine kıyasla daha dostane olacağına yönelik genel bir kanı var."
Gazete aynı zamanda ABD tahıl fiyatlarının daha iyi bir ikili ilişki sürecinden uzun vadede fayda sağlayabileceğini ekledi:
"Biden yönetimi ile Çin arasındaki ilişkiler, son yıllarda Trump yönetimi döneminde yaşanan fiyat dalgalanmaları sonrasında emtiaya yönelik görünümü de değiştirebilir."

ABD Tahıl Fiyatları Yükselişte

 
Peki stoklardaki sıkışıklığın Çin'in alım çılgınlığının devam etmesi durumunda en azından ABD tahıl fiyatları için yakın vadede nasıl bir görünüm var?
 
Cuma günkü son işlemde, CBOT Mart teslim mısır vadeli işlemleri yılda %9'un üzerinde yükselişle kile başına 5,31 dolardaydı.
 
Investing.com'un mısır için Günlük Teknik Görünümü, mevcut momentuma dayalı olarak "Güçlü Al" sinyali veriyor. Üç kademeli Fibonacci direnci 5,35, 5,37 ve 5,41 dolar seviyelerinde.
 
Soya fasülyesinde, CBOT'deki Mart sözleşmesi Cuma gününü yılda %8'lik artışla kile başına 11,415 dolara yakın bir seviyede kapattı.
 
Investing.com'un soya fasülyesi için Günlük Teknik Görünümü yine "Güçlü Al" ve Fibonacci direnci 14,360, 14,480 ve 14,600 dolar seviyelerinde.
 
Buğdayda, CBOT Mart teslim sözleşme Cuma'yı yılda %5'lik artışla 6,75 dolarda kapattı.
 
Investing.com'un Günlük Teknik Görünümü buğday için de "Güçlü Al" sinyali verirken, Fibonacci testi 6,885, 6,952 ve 7,062 dolar seviyelerinde.
 
Açıklama: Barani Krishnan, incelediği her piyasadaki analizlerine çeşitlilik katmak amacıyla kendine ait olmayan çeşitli görüşleri de yazılarına katmaktadır. Kaleme aldığı emtia ya da menkul kıymetlerde bir varlık ya da pozisyon sahibi değildir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.