🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

ABD seçimleri ve TL varlıklardaki fiyatlama

Yayın Tarihi 04.11.2020 14:22
USD/TRY
-
EUR/TRY
-
HALKB
-
TRGV5YUSAC=R
-

Küresel piyasalar ABD seçim sonuçlarını bekliyor ve son sayımlarda Trump’ın önde olmasıyla teknoloji hisseleri ve Rusya fiyatlamaları pozitif, dolar alıcılı, altın ise satıcılı fiyatlanıyor.

Aday Biden’ın Rusya’ya karşı tavrı belliydi, ancak ABD-Çin ticaret ilişkilerine dair ise keskin bir ifadesi olmadı. Trump ise hem Çin hem de Meksika’ya karşı oldukça sert davrandı başkanlık sürecinde. Bu nedenle Trump’ın önde olması Meksika-Çin için negatif Rusya için pozitif olarak fiyatlanırken teknoloji hisseleri ise haliyle yükseliş yaşıyor. Türkiye tarafında da Türkiye Halk Bankası (IS:HALKB) başta olmak üzere endekslerde yükseliş var.

ABD Başkanı Trump, başkanlık sürecinde Türkiye’yi çok defa ekonomik yaptırımlarla tehdit etti ve zaman zaman da bu yaptırımları uyguladı. Ayrıca Halkbank davasını da oldukça önemli koz olarak kullandı. Meclis ise S400 konusunda CAATSA yaptırımlarının uygulanması kararını aldı. Biden, bu konuda Trump’a göre daha keskin açıklamalarda bulunduğu için şu anda Trump’ın önde olması hisselerde yükseliş sağlıyor. Ancak Trump’ın seçilmesi durumunda Türkiye’ye tavrı ne ölçüde değişir bilinmez, S400 konusunda Trump’ın olası iyimser yaklaşımı da yeterli olmayabilir. Ayrıca Trump döneminde ABD ile olan ilişkilerimizin ekonomimize ne kadar hasar verdiği de ortadayken bu seçimdeki fiyatlama ölümü gösterip sıtmaya razı olma durumunda başka bir şey değil.

ABD seçimleri bugün tüm fiyatlamalarda en etkili başlık ancak yurt içinde dün yaşanan haber akışı fiyatlamalarda etkili oldu. USD/TRY kurunun 8,54, EUR/TRY kurunun da 10,0 ile rekor tazelemesinin ardından merkezin PPK toplantısını beklemeden olağan üstü faiz artırımına gideceği söylentileriyle dolar kurunda rekor sonrası 8,39’a doğru bir gerileme oldu. Haberin desteklenmemesi ve Hazine ve Maliye Bakanının döviz kuruna müdahale edilmeyeceğine dair açıklamalarıyla kur yeniden yükselişe geçti ve bugün tekrar 8,52’ye yükseldi. Son saatte ise 8,42 yakınında işlem görüyor.

Merkez Bankasının piyasalarda yarattığı algı son derece olumsuz, sebebi ise çelişkili davranması. Yani bir taraftan parasal genişlemenin olduğu bu dönemde kontrolsüz kredi büyümesinin enflasyonu artırdığını görüyor, riski kontrol altına almak için faiz artırıyor. Hemen ardından kurdaki yükselişin de enflasyonu tetiklemeye başladığı yani risklerin daha da arttığı dönemde faiz artırmıyor. Üzerine enflasyonun daha da yükseleceğini ön görüp yılsonu tahminini artırıyor. İşte tüm bu yaşananlar merkeze dair ciddi güven kaybına neden oldu. Bu noktada merkezin ansızın faiz artışı kararı alabilme durumu da piyasaları şaşırtmıyor. Oysa doğru iletişim için önceden piyasalara mesaj verilmesi, politikanın anlaşılabilirliğinin sağlanmasının ne denli önemli olduğunu Başkan Uysal son enflasyon sunumunda söyledi ve daha iyi iletişim için çalışacağız dedi. Ancak ne merkezin yaptıkları ne de yapamadıkları neticesinde piyasalarda da artık devam edilebilecek bir politika ve varsayım oluşamıyor. Her an her şeyin olabilme durumu risk demektir ve bu da fiyatlamalarda kendini zaten gösteriyor. Türkiye CDS 5 Yıllık USD550 bp ile son derece yüksek seviyede.

ABD seçimlerinin TR pozitif etkisinin kısa sürmesini bekliyoruz, şu anda içinde bulunduğumuz dönemdeki riskleri azaltacak gelişmelere ihtiyaç var, Trump’ın seçilmesi durumunda ilk iş olarak TR ile ilişkileri düzeltmeyi seçmesi durumunda ise tabii ki durum değişir!!!

HALKB 4 Kasım

Euro/TL 4 Kasım

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.