🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

ABD 10Y Tahvil Faizindeki Geri Çekilme Şimdilik Yurtiçinin Sakin Kalmasını Sağlıyor

Yayın Tarihi 25.05.2021 10:22
EUR/USD
-
USD/TRY
-
EUR/TRY
-
XAU/USD
-
GC
-
XU100
-

GÜNÜN GELİŞMELERİ 

TÜRKİYE:  Haftanın ilk işlem gününde yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi haftanın ilk işlem gününde % 0,02 yükselişle günü 1.452,18 puandan kapatırken toplam işlem hacmi 15,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran %1,52 ile spor olurken en çok kaybettiren ise %1,54 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu. USD/TRY’de ki üçgensel sıkışma devam ederken kur günü yatay tamamladı.

Bugün  yurt içinde  Mayıs ayına ait imalat güveni ve kapasite kullanım oranları açıklanacak. Bu hafta yurtdışı piyasalardaki haber akışına göre hareket eden bir piyasa görebiliriz. Bu hafta ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD şirketleri ile toplantısı Çarşamba günü Türkiye saati ile 18.00 civarında başlayacağı toplantının organizatörlüğünü TOBB ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin yaptığı bildirildi.

ABD:  Dün ABD’de veri akışı sakindi. Piyasalar Fed üyelerinin açıklamalarından tahvil alımının azaltılmasının ne zaman başlayacağını anlamaya çalışmakta. Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed'in aylık 120 milyar dolar tutarında varlık alımının uzun vadeli faiz oranlarını düşük tutarak ekonomiye yardım etmeye devam ettiğini, ancak bir noktada Banka'nın varlık alımlarını ne zaman azaltılması gerektiğini tartışmalarının gerekeceğini söylerken James Bullard ise varlık alımlarını azaltma zamanlamasının önümüzdeki aylarda gündeme geleceğini belirtirken “Ancak o noktaya henüz gelmedik” açıklamasını yaptı. Haftaya açıklanacak tarım dışı istihdam verileri bu noktada tartışmayı daha fazla büyüteceğini düşünüyoruz. Bu hafta ABD’de gözler büyüme verisinde olacak. ABD’de aşılanmanın ciddi boyuta ulaşmasıyla tekrar korona virüs kısıtlamasının kaldırılmasının ekonomik büyümeyi teşvik ettiğini izlerken açıklamaların peşi sıra geldiğini görüyoruz. ABD İşletme Ekonomistleri Birliği (NABE) tarafından yapılan ankete göre ülke ekonomisinin bu yıl reel bazda %6,7 büyüme göstermesi bekleniyor. Mart ayı anketinde ise beklenti %4,8 tespit edilmişti.. ABD’de büyümede bu artışın yaşanması halinde enflasyonu tetikleyeceğini dolayısıyla önümüzdeki dönemde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde sert yükselişlerin yaşanma ihtimalinin mümkün olduğunu göstermekte. Ancak bu hafta biraz daha sakin bir tahvil piyasası izliyoruz. ABD’de 10 yıllık tahvil faizlerinin % 1.60 seviyelerinde hareket etmesi dolar endeksini aşağıya çekerken ABD borsalarının da yükselmesini sağladı. ABD borsaları dünü alıcılı kapattı.

Bugün ABD’de  konut fiyat endeksinin % 1.1 artması beklenirken yeni konut satışlarının ise 950K artması tahmin edilmekte. Mevcut konut satışları ABD’de bir süredir yavaşlama emaresi gösteriyordu. Bu bakımdan konut piyasasının son durumu bakımından gelecek veriler önemli olacaktır. Bunun yanında CB tüketici güveninin geçen aya göre bir miktar azalarak 119.0 puana gerilemesi beklenirken Richmond imalat endeksinin de  beklenti 19 puan seviyesinde oluşmakta. Ayrıca Fed üyelerinden Evans ve Quarles’in bugün yapacağı konuşmada tahvil alımının azaltılmasına yönelik mesaj verip vermeyeceğini izleyeceğiz.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Bu hafta sakin bir piyasa geçirebiliriz. Avrupa borsaları tahvil faizlerindeki düşüş nedeniyle biraz rahatlamış gözükürken yükselişine de devam ediyor. Euro Bölgesi yetkililerinin de sürekli enflasyondaki yükselişin geçici olacağını belirtmesi şimdilik Avrupa borsalarına olumlu yansımakta. Dolar endeksindeki düşüş EUR/USD paritesini yükseltirken EUR/TRY tarihi zirvelere yakın konumunu sürdürmekte.

Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya’dan gelecek İFO iş güven endeksinin 98.2 puan açıklanması  beklenirken  Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın etkisiyle güven endeksindeki artışın devam ettiği görülmekte.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1438 seviyesinin altında önce 1425 ve arkasından 1410 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1457 direncinin kırılması halinde önce 1469 ve arkasından 1477 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1555 seviyesinin kırılması halinde önce 1565 ve arkasından 1576 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1540 desteğinin altında önce 1528 ve arkasından 1515 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.3600 seviyesinin kırılması halinde önce 8.3075 ve arkasından 8.2475 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4570 direncinin üzerinde önce 8.5165 ve arkasından 8.5845 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1870 seviyesinin altında önce 1863 ve arkasından 1855 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1880 direncinin kırılması halinde önce 1889 ve arkasından 1900 direnci test edilebilir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.